Σαντορίνη ηφαίστειο

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν μια από τις χειρότερες της ιστορίας

Περιβάλλον
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ήταν μια από τις χειρότερες της ιστορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι μία από τις βιαιότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, αναφέρουν μεταξύ άλλων ερευνητές-καθηγητές του εργαστηρίου Μάγμα και Ηφαίστεια του Clermont-Ferrand, της Γαλλίας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Franceinfo ο Τομ Ντρουίτ, ένας από τους ερευνητές καθηγητές ο οποίος συμμετείχε σε διεθνή αποστολή που δημοσίευσε τα συμπεράσματά της στο έγκριτο περιοδικό Nature Communications Earth & Environment, οι επιστημονικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε βαθιά νερά μέσα και γύρω από το ηφαιστειακό πεδίο Χριστιανά-Σαντορίνη-Κολούμπο στην Ελλάδα αποκάλυψαν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν ποτέ καταγραφεί στο νότιο ελληνικό τόξο.


Όπως επίσης ανέφερε ο Ντρουίτ, ο οποίος συνδιηύθυνε την αποστολή, «η Σαντορίνη είναι πλέον ένα αναδυόμενο ηφαίστειο αλλά στο παρελθόν ήταν καθαρά υποβρύχιο. Οι υποβρύχιες εκρήξεις μελετώνται ευρέως τώρα, μετά την έκρηξη του Hunga Tonga, το 2022, στον Ειρηνικό (…)».

Για την ανακάλυψη -την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική»- της αποστολής στη Σαντορίνη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αφορά «μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις που έχουν υπάρξει ποτέ σε αυτό το ηφαιστειακό τόξο. Αυτή η ανακάλυψη μας δείχνει ένα πολύ μεγαλύτερο παράδειγμα από το Hunga Tonga μιας υποβρύχιας έκρηξης, η οποία ήταν έως τότε η πιο βίαιη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη Σαντορίνη, έχουμε ένα παράδειγμα 15 φορές μεγαλύτερο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News