Έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και των ανθρώπων συντελείται εδώ και μήνες σε βάρος της μικρής κοινωνίας της Αυλής Πεδιάδος, αλλά με δραματικές συνέπειες στις ζωές όλων μας, εξαιτίας της προβληματικής λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, που τρέχει βοθρολύματα δηλητηριάζοντας τις ανθρώπινες ζωές και σκοτώνοντας οτιδήποτε ζωντανό μέσα στον Αυλιώτικο ποταμό και κατ’ επέκταση στις πηγές, τα χωράφια και τα νερά της θάλασσας.
Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV”, δεν μπορούν να ανοίξουν τα σπίτια τους ή να καθίσουν στις αυλές τους, καθώς είναι αντιμέτωποι με σμήνη κουνουπιών και αφόρητη δυσοσμία, που προέρχεται από τη διαρροή του βιολογικού του δήμου Μινώα Πεδιάδος. Οι κάτοικοι του χωριού είναι αγανακτισμένοι, προειδοποιώντας τους υπευθύνους για δραστικές πρωτοβουλίες καθώς, όπως λένε, κινδυνεύει η υγεία τους!
Οι κάτοικοι στην Αυλή Πεδιάδος δεν έχουν αποχετευτικό δίκτυο και αναγκάζονται να διατηρούν στεγανούς βόθρους. Δέχονται, όμως, τα λύματα του υπόλοιπου δήμου Μινώα Πεδιάδος, από τον προβληματικό βιολογικό καθαρισμό, που βρίσκεται πάνω από το χωριό τους και καταστρέφει κάθε μέρα την ίδια τους την ύπαρξη, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές άλλες ανάλογες και τραγικές περιπτώσεις, για τις οποίες μάλιστα πάρα πολλές φορές υπήρχαν ακόμα και εισαγγελικές παρεμβάσεις.
«Νομίζουν ότι εμείς εδώ είμαστε άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού. Παίζουν με την υγεία μας. Με τη νοημοσύνη μας. Με την υγεία των παιδιών μας», λέει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ο Κυριάκος Μπαγιουρούκης.
Ο Γιάννης Πιλιγκότσης, επίσης κάτοικος της Αυλής Πεδιάδος, είπε πως «έχουμε το πρόβλημα της δυσοσμίας που είναι έντονο. Και έχουμε και σμήνη από κουνούπια. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση».
Το γραφικό χωριό του δήμου Μινώα Πεδιάδος κυριολεκτικά υποφέρει από σμήνη κουνουπιών, ενώ η δυσοσμία στην περιοχή είναι αφόρητη.
«Κουνούπια, δυσοσμία, μικρόβια, μόλυνση στις καλλιέργειές μας... Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε, δηλαδή, να φέρει; Τον θάνατο;», διερωτάται ο Κυριάκος Μπαγιουρούκης. Τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι κάτοικοι τόνισαν ότι είναι πολύ χαρακτηριστικό πως, ενώ έχουμε καλοκαίρι, ενώ υπάρχει φέτος ξηρασία και δε θα βρούμε νερά να τρέχουν με φυσική ροή σε αυτά τα μέρη, εντούτοις το συγκεκριμένο ποτάμι τρέχει ασταμάτητα εδώ και μήνες. Αλλά δεν πρόκειται για νερό... Μαύρα ζουμιά τρέχουν διαρκώς, που αποτελούν επικίνδυνα, ανεπεξέργαστα λύματα, εντός των οποίων σίγουρα θα υπάρχουν και βαρέα μέταλλα, από τα διάφορα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά για τις οικιακές ανάγκες των σπιτιών τους.
Εδώ λοιπόν και μήνες ο Αυλιώτικος ποταμός έχει μετατραπεί σε “υγρή χωματερή” εν μέσω ξηρασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Από το σημείο που υπάρχει η σωλήνα του βιολογικού και πέρα ο Αυλιώτικος ποταμός τρέχει αδιάκοπα, με τη δυσοσμία στην περιοχή να είναι αφόρητη. Όπως φαίνεται και στις εικόνες, τα νερά που τρέχουν είναι ουσιαστικά ανεπεξέργαστα λύματα, με τους κατοίκους της περιοχής να ανησυχούν για την υγεία τους. Οι κάτοικοι έχουν απευθυνθεί πολλάκις στους υπευθύνους, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί και οι απαντήσεις που έχουν πάρει επιτείνουν την αγωνία τους. Τονίζουν κατηγορηματικά ότι πλέον η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και, αν άμεσα δε δοθεί λύση, θα ξεσηκωθούν και θα επιβάλλουν οι ίδιοι μέσα από τον ξεσηκωμό τους το τέλος όλου αυτού του εφιάλτη.
Μικροβιακή και χημική “βόμβα”
Οι ειδικοί προειδοποιούν: Η απόρριψη, με μερική ή καμιά επεξεργασία καθαρισμού, ακαθάρτων νερών, που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, στα ποτάμια, τις λίμνες και τη θάλασσα χαρακτηρίζονται από μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικά συστατικά και αυτό έχει σαν συνέπεια τη σοβαρή ρύπανση της περιοχής γύρω από το σημείο εκβολής.
Επομένως, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες αποτελούν τους φυσικούς οχετούς που δέχονται χιλιάδες χημικές ουσίες, προϊόντα σύγχρονης τεχνολογίας και καταναλώσεων, βαρέα μέταλλα, εντομοκτόνα, πλαστικά, απορρυπαντικά και άλλες τοξικές ουσίες.
Επίσης, τα αστικά λύματα με το μικροβιακό τους φορτίο μπορούν να προξενήσουν διάφορες μολύνσεις, όπως τυφοειδή πυρετό, δυσεντερία, χολέρα κ.λπ. Οι απορροφητικοί βόθροι οικιακών λυμάτων, που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη έκταση, ρυπαίνουν τα υπόγεια ύδατα. Ανάλογο αποτέλεσμα έχει και η εναπόθεση ακατέργαστων βιομηχανικών λυμάτων σε πηγάδια μεγάλου βάθους, μέσα στις βιομηχανικές ζώνες.