Με ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, τις δημοτικές υποδομές, την ασφάλεια, τον δημόσιο χώρο και τις ανάγκες των κοινοτήτων βρέθηκε αντιμέτωπη η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου στην ειδική δημόσια συνεδρίαση λογοδοσίας για το τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου 2026.
Στο "τραπέζι" τέθηκαν συνολικά δέκα θέματα, πέντε από δημοτικούς συμβούλους και πέντε από προέδρους δημοτικών κοινοτήτων. Παρά τη διαφορετική γεωγραφική και θεματική τους αναφορά, τα ζητήματα συγκλίνουν σε έναν κοινό παρονομαστή: την ανάγκη για παρεμβάσεις σε υποδομές και δημόσιους χώρους και για συγκεκριμένες λύσεις σε προβλήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των κατοίκων.
Από τη Νέα Αλικαρνασσό και τον Καράβολα ως τον Άγιο Μύρωνα, τον Προφήτη Ηλία, τον Άγιο Σύλλα και το Κυπαρίσσι, η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας ανέδειξε ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων και αιτημάτων.
Κοινό στοιχείο των περισσότερων παρεμβάσεων είναι η ανάγκη για συγκεκριμένο σχεδιασμό, αξιοποίηση διαθέσιμων δημοτικών χώρων, συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και προγραμματισμό νέων έργων.
Παράλληλα, οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων και των προέδρων των κοινοτήτων λειτουργούν ως μια καταγραφή των προβλημάτων που μεταφέρονται από τις γειτονιές και τα χωριά στο κεντρικό δημοτικό όργανο. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τα αρδευτικά έργα μέχρι την ασφάλεια, την αποκατάσταση ζημιών, την επιχειρηματικότητα και τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, η λογοδοσία ανέδειξε την απόσταση που συχνά χωρίζει τον σχεδιασμό από την καθημερινότητα των πολιτών.
Το ζητούμενο πλέον είναι οι επιμέρους απαντήσεις και δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής να μεταφραστούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων, ώστε τα ζητήματα που τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην παραμείνουν απλώς καταγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη, αλλά να οδηγήσουν σε ορατές αλλαγές στην πόλη και στις δημοτικές κοινότητες.
Αθλητισμός και δημοτικές υποδομές στο προσκήνιο
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις αθλητικές υποδομές και στην αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας.
Στη Νέα Αλικαρνασσό τέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου δημοτικού χώρου των πρώην εγκαταστάσεων τένις, με στόχο τη δημιουργία αθλητικών υποδομών. Πρόκειται για έναν χώρο που παραμένει αναξιοποίητος και επαναφέρει στο προσκήνιο το ευρύτερο ζήτημα της αξιοποίησης δημοτικών ακινήτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Αθλητικό χαρακτήρα είχε και το θέμα που έθεσε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Σύλλα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση του γηπέδου 5x5. Η συζήτηση συνδέεται με το αίτημα των μικρότερων κοινοτήτων για βασικές αθλητικές υποδομές, ιδιαίτερα για τη νεολαία.
Νερό, άρδευση και αγροτική υποδομή
Σημαντικό κομμάτι της συνεδρίασης αφορούσε τις ανάγκες των κοινοτήτων στην ενδοχώρα, με επίκεντρο το νερό και την αγροτική υποδομή.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Μύρωνα έθεσε πρόταση για την κατασκευή δύο δεξαμενών άρδευσης, ενώ από το Κυπαρίσσι τέθηκε το ζήτημα της κατασκευής δημοτικού αρδευτικού δικτύου.
Τα δύο θέματα αναδεικνύουν μια κοινή ανάγκη για τις αγροτικές περιοχές του Δήμου: τη βελτίωση των υποδομών διαχείρισης και αξιοποίησης του νερού, σε μια περίοδο κατά την οποία η επάρκεια του υδατικού πόρου αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την τοπική παραγωγή και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Στο ίδιο πλαίσιο των βασικών υποδομών εντάσσεται και το αίτημα για ασφαλτόστρωση του δρόμου Παρθενίου, που τέθηκε από την Κοινότητα Προφήτη Ηλία.
Ασφάλεια και προστασία των κατοίκων
Η ασφάλεια και η προστασία της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης αποτέλεσαν έναν ακόμη κεντρικό άξονα.
Η παραβατικότητα και οι επιπτώσεις της στην επιχειρηματικότητα του Ηρακλείου αποτέλεσαν αντικείμενο ξεχωριστής ερώτησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στον ρόλο των δημοτικών υπηρεσιών τόσο στην πρόληψη όσο και στην προστασία της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο ίδιο πεδίο εντάσσεται και το ζήτημα των φθορών και της εγκατάλειψης στο πάρκο του Καράβολα, στην παραλιακή ζώνη. Η εικόνα ενός από τους σημαντικούς δημόσιους χώρους αναψυχής της πόλης συνδέεται άμεσα με ζητήματα ασφάλειας, συντήρησης, καθαριότητας και συνολικής ποιότητας του δημόσιου χώρου.
Παράλληλα, στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της αποκατάστασης των επιπτώσεων από τις καταστροφές που προκάλεσε πυρκαγιά σε κατοικίες στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Χωστού. Εδώ η συζήτηση μεταφέρθηκε από την πρόληψη στην αποκατάσταση και στην ανάγκη στήριξης των πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας καταστροφής.
Η Πλατεία Ελευθερίας και η διαχείριση του δημόσιου χώρου
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα της χωροθέτησης του Χριστουγεννιάτικου Κάστρου στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρόσβαση των χειροτεχνών, των μικροεπαγγελματιών και των εθελοντικών ομάδων στον κεντρικό δημόσιο χώρο και η ανάγκη για κανόνες που να εξασφαλίζουν ίσες δυνατότητες συμμετοχής.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τη διοργάνωση μιας εορταστικής εκδήλωσης. Αγγίζει ευρύτερα τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος σχεδιάζει και διαχειρίζεται τους κεντρικούς δημόσιους χώρους, αλλά και τη σχέση τους με την τοπική επιχειρηματικότητα, τους επαγγελματίες και τις συλλογικότητες της πόλης.
Στο επίκεντρο και ο Άγιος Ιωάννης Κνωσσού
Η συζήτηση για τις ανάγκες των δημοτικών κοινοτήτων ολοκληρώθηκε με το ζήτημα του κοινόχρηστου χώρου στον Άγιο Ιωάννη Κνωσσού. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε χαρακτηριστεί ως αθλητικός χώρος με προοπτική ανέγερσης κολυμβητηρίου και ζητήθηκαν ενημέρωση και διευκρινίσεις για την υφιστάμενη κατάσταση και την τύχη του χώρου.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνδέεται τόσο με τον σχεδιασμό των δημοτικών υποδομών όσο και με την αξιοποίηση της δημοτικής και κοινόχρηστης γης, σε μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες σε χώρους άθλησης και αναψυχής.
