Βενεζουέλα
Φωτ. ΑΡ

Ένα μεγάλο “πάρε-δώσε” είναι όλα, τελικά...

Παραπολιτικά
Ένα μεγάλο “πάρε-δώσε” είναι όλα, τελικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ωμή αμερικανική επέμβαση στη Βενεζουέλα, οι υπόγειες διεθνείς συνεννοήσεις και η γεωπολιτική αναδιαμόρφωση ενός κόσμου όπου κυριαρχεί πλέον απροκάλυπτα το «δίκαιο του ισχυρού»

Η χυδαία, ωμή επέμβαση των ΗΠΑ με την απαγωγή του Μαδούρο προφανώς και δεν έγινε... εν κενώ, ούτε είναι κάτι ξεχωριστό από τη “μεγάλη εικόνα”. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι προφανής η συμμετοχή και στοιχείων “εντός” της κυβέρνησης και του στρατού της Βενεζουέλας στην απαγωγή και μάλιστα φαίνεται ότι η πολύνεκρη (80 νεκροί) συμπλοκή των σωματοφυλάκων του Μαδούρο ήταν... εσωτερική υπόθεση: οι Βενεζουελάνοι (οι “μιλημένοι”) εναντίον των 32 Κουβανών (που παρέμειναν πιστοί μέχρι το τέλος και έπεσαν μέχρι τον τελευταίο). 

Κάπως έτσι εξηγείται και η ευκολία στην εκτέλεση της αμερικανικής επιχείρησης, καθώς οι ρέιντζερς βρήκαν... ανοιχτό τον δρόμο και τα χαλιά στρωμένα και τους πιο επίφοβους σωματοφύλακες χτυπημένους πισώπλατα από τους “φίλους” τους, και χρειάστηκε να κάνουν ελάχιστα για να απαγάγουν τον “ενοχλητικό” για τις ΗΠΑ Μαδούρο. 

Βεβαίως, πέραν των εσωτερικών της Βενεζουέλας, υπάρχουν και τα διεθνή: οι χλιαρές αντιδράσεις Κίνας και Ρωσίας (παρά το κυνηγητό χθες με τα ρωσικά πετρελαιοφόρα) μας λένε ότι έχουν εκκινήσει διαδικασίες “συνεννόησης” στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, με κάποιες ανακατατάξεις γεωπολιτικές. 

Και τα ανταλλάγματα για την παγίωση της αμερικανικής σφαίρας επιρροής επί “αμφισβητούμενων” θυλάκων στην αμερικανική ήπειρο μπορεί να λέγονται ανατολική Ουκρανία, Ταϊβάν, Νεπάλ, Θιβέτ και τρέχα γύρευε τι άλλο. Αυτά τουλάχιστον λένε κάποιες αναλύσεις που αρχίζουν δειλά-δειλά να κυκλοφορούν, κι όχι σε “ψεκασμένους” κύκλους αλλά... σοβαρά-σοβαρά.

Μόνο μη ρωτήσετε τι κάνει η Ευρώπη (μας) σε αυτή τη συγκυρία - οι “ηγετίσκοι” της αναλώνονται σε κινήσεις για τα μάτια του κόσμου, ενώ επισείουν τον μπαμπούλα της Ρωσίας για να αρχίσουν πάλι να σπρώχνουν ατέλειωτα δισεκατομμύρια στους κατασκευαστές όπλων. 
Ο κόσμος μας βρίσκεται υπό αναδιαμόρφωση και πέραν της κατίσχυσης πλήρως και δίχως εκπτώσεις του “δικαίου του ισχυρού”, θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα ενδιαφέροντα. 

Δυστυχέστατα βεβαίως, η νέα πραγματικότητα θα έχει και πολέμους, όπου θα κληθούν τα παιδιά μας να θυσιαστούν για τα κέρδη των ολιγαρχών, αλλά... αυτά έχουν οι “ενδιαφέρουσες εποχές”. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News