Θα υπάρξουν αγρότες που δε θα πληρωθούν όχι γιατί έχουν ευρήματα, αλλά γιατί υπάρχουν καταγγελίες ή θα υπάρξουν αγρότες που δε θα πληρωθούν ακόμα και αν πρέπει να τους επιβληθούν ποινές, οι οποίες όμως κανονικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν από το ποσό πληρωμής.
Με αυτές τις πρακτικές είναι άγνωστο πότε και αν θα πληρωθούν οι αγρότες οι οποίοι δεν έχουν παραβάσεις, καθώς δεν υπάρχει ορίζοντας να ξανατρέξουν οι πληρωμές του 2024.
Όπως θα διαπιστώσει ο κάθε καλόπιστος, η ανικανότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανθρώπους οι οποίοι εμπλέκονται στις επισυνδέσεις είναι προφανής.
Όπως προφανές είναι και το ερώτημα ποιος μπορεί να ελέγξει αν και πάλι δε “σφηνώσουν” κατά την πληρωμή ΑΦΜ.
Ένα αποκαλυπτικό έγγραφο στο Banking News
Η ιστοσελίδα Banking News, που επί 2 χρόνια αποκαλύπτει διαρκώς ντοκουμέντα για τον “καταπιόνα” του ΟΠΕΚΕΠΕ, χθες παρέθεσε ολόκληρο το email από αρμόδια ανώτατη υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, διευθύντρια των Τεχνικών Ελέγχων.
Η επιστολή
«Θέμα: Δεσμεύσεις από πληρωμές Οκτωβρίου για ΕΑΕ ΑΦ2024 Ημερομηνία: Tue, 7 Oct 2025 16:10:24 +0300
Παρακαλείστε μέχρι αύριο Τετάρτη 08/10/2025 μεσημέρι και ώρα 14:00 να αποστείλετε στο email του κου... σύμφωνα με το συνημμένο xls:
Το excel που έχει σταλεί περιέχει όλα τα καθεστώτα που πρόκειται να πληρωθούν στην επερχόμενη πληρωμή του Οκτωβρίου.
Παρακάτω δίνονται οδηγίες σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΑΦΜ που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ενόψει της πληρωμής.
ΑΦΜ παραγωγών που πρέπει να δεσμευτούν απ’ όλες τις ενισχύσεις που θα πληρωθούν ή κάποια συγκεκριμένη - σημειώνοντας 1 στην αντίστοιχη στήλη, λόγω διενέργειας ελέγχου (ειδικού, καταγγελίας, επιτόπιου, διοικητικού ελέγχου κ.λπ.) με ευρήματα τα οποία δεν έχουν καταχωρηθεί».
Η πρόταση αυτή σημαίνει ότι δεν έχουν καταχωρηθεί ακόμη οι έλεγχοι που έχουν γίνει από τον Οργανισμό για το έτος 2024 και αφορούν τις κατηγορίες που εμφανίζονται σε παρένθεση. Να σημειωθεί ότι είμαστε στις 14/10/2025 και αυτοί οι έλεγχοι αφορούν το προηγούμενο έτος αίτησης.
Η εξειδίκευση για τις πληρωμές ή “μη”
«1. Από αυτούς που έχουν ελεγχθεί θα πρέπει να καταγράψετε αυτούς που έχουν ευρήματα και πρέπει να δεσμευτούν από την αντίστοιχη πληρωμή».
Προφανώς αυτοί που έχουν ευρήματα δεν είναι απαραίτητο να δεσμεύονται πριν τις πληρωμές!
Η διαδικασία θα έπρεπε να περιλαμβάνει την καταχώρηση των αποτελεσμάτων και την ενσωμάτωσή τους στην πληρωμή.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα απ’ ό,τι φαίνεται οι έλεγχοι δεν έχουν καταχωρηθεί και ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρόκειται να δεσμεύσει όσους έχουν ευρήματα ώστε να μην πληρωθούν.
«2. Εάν κάποιες δεσμεύσεις τις έχετε στείλει στην προηγούμενη αποστολή δεσμεύσεων του Ιουνίου πρέπει να τις στείλετε πάλι, εάν πρέπει να δεσμευτούν και σε αυτήν».
Δηλαδή από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο τι έκανε η κυρία διευθύντρια Τεχνικών Ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν αναρωτήθηκε τι έχουν απογίνει οι έλεγχοι;
Οι καταγγελίες
«3. Να στείλετε τους ΑΦΜ των καταγγελιών 10014 και 14212 που έχουν ευρήματα ή δεν έχουν ελεγχθεί».
Τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεσμεύει τα ΑΦΜ των καταγγελιών - αλλάζουν οι καιροί.
«4. Ο έλεγχος της Κρήτης των Ζωνιανών θα πρέπει να καταγραφεί στις δεσμεύσεις από το Π.Δ. Κρήτης για όσους έχουν ευρήματα ή όσους δεν έχετε ελέγξει».
Θυμάστε αυτόν τον έλεγχο που τα ζώα τα πήγαιναν και τα έφερναν δεξιά κι αριστερά, που ανακατευόταν κόσμος και κοσμάκης στις συνομιλίες της δικογραφίας;
Ε! ακόμη αυτός ο έλεγχος δεν έχει τελειώσει. Ακόμη τον “μαγειρεύουν”.
Προγενέστεροι διοικητικοί έλεγχοι
«5. Να αποστείλετε ΑΦΜ δικαιούχων που εμπλέκονται σε διοικητικούς ελέγχους προγενέστερων ετών, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τα αποτελέσματα των οποίων είτε έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣ και δεν έχουν “τρέξει” οι διασταυρωτικοί έλεγχοι των αντίστοιχων ετών, είτε δεν έχουν καταχωρηθεί στο ΟΠΣ, βάσει του email που σας απεστάλη στις 26/3/2025, 5:42 μ.μ. με θέμα: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ, όπως κάνατε και στην πληρωμή Ιουνίου».
Δε μας λέει το email για ποια προγενέστερα έτη πρόκειται, θα έχει πολύ ενδιαφέρον αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχει τώρα τα έτη 2019-2024, όπως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία!!!!!!
Ανέλεγκτα ακόμη ΑΦΜ
«6. Να στείλετε ΑΦΜ που δεν έχετε ελέγξει ή έχετε ευρήματα από τους διοικητικούς επαλήθευσης (καρτελάκια, παραδόσεις) στο αντίστοιχο καθεστώς, εξαιρουμένων των ΑΦΜ που είναι σε νομούς που πληρώνονται χωρίς παραδόσεις, σύμφωνα με την Υ.Α. 90998/ΦΕΚ Β 1741/09.04.2025 άρθ. 1 για σχετική παρέκκλιση».
Πρόκειται για τα συνδεδεμένα του 2024 και είναι 2025 κι ακόμη δεν έχουν ελεγχθεί!!!!
Και επιπλέον
«7. Μέχρι την Παρασκευή 10/10/2025 και ώρα 12:00 να ολοκληρωθεί η καταχώρηση των εντύπων Γ για όσα έντυπα είναι εφικτό».
Και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης χωρίς καταχωρήσεις!
«Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, σε ό,τι αφορά στους επιτόπιους ελέγχους του δείγματος, θα δεσμευτούν όσοι δεν έχουν ελεγχθεί.
Δεν απαιτείται ενέργεια από τα Π.Δ./Π.Μ., καθότι την εργασία αυτή θα την αναλάβει ο κ. Γαλάνης.
Παρακαλούμε τον κ. Γαλάνη να τους εντάξει ανά καθεστώς στο συνολικό τελικό αρχείο δεσμεύσεων με την ένδειξη “μη ελεγμένοι”».
Με λίγα λόγια, ένα χρόνο τώρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ολοκληρώσει τους ελέγχους του δείγματος. Δηλαδή πότε περιμένει να τους ολοκληρώσει, με το νέο έτος;
Μα, αφού όλα λειτουργούν τόσο τέλεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα γίνουν και οι πληρωμές, όπως λέει ο κ. Τσιάρας, γιατί δεσμεύονται ΑΦΜ των οποίων ο έλεγχος δεν έχει γίνει;
Επίσης, η ΔΤΕ θα στείλει στον κο... επιπλέον δεσμεύσεις.
Τι ξέρει ο υπουργός;
Αλλά όλα αυτά γίνονται, όπως λένε οι κακές γλώσσες, για να καλυφθεί ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, και κυρίως ο ιδιώτης τεχνικός σύμβουλος, που το 2024 ξεκίνησαν το ΟΣΔΕ με ένα σύστημα “σαράβαλο” και χάρτες του 2012.
Το θέμα είναι τι ξέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας για όλα αυτά έχοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε επιτήρηση από το 2024, αλλά και τι έχει καταλάβει ο μεταβατικός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που φαίνεται ότι τον έχουν παραμυθιάσει ότι όλα δουλεύουν... ρολόι για τα καλά.
