Τι κοινό έχουν δύο στα τρία ψάρια, το 40% της παραγωγής αυγών παγκοσμίως, το ¼ και το ένα τέταρτο του γάλακτος; Επικρατεί ησυχία για να μας πείτε, διότι η απάντηση είναι μια. Τα παντοτινά χημικά τα οποία συμφωνά με την ΜΚΟ Générations futures, προκαλούν εκτεταμένη μόλυνση των τροφίμων.
Ωστόσο, πριν αρχίσετε να αγχώνεστε, πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η έρευνα μέχρι στιγμής δείχνει να μην είναι αντιπροσωπευτική, καθώς μόνο οκτώ κράτη, συμπεριλαμβανομένου της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανία φαίνεται να υπέβαλαν αξιοποιήσιμα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Από τις 4.700…μόνο 4
Ενώ, εδώ προστίθεται και μια άλλη ανησυχητική πτυχή, καθώς σύμφωνα με την εν λόγω ΜΚΟ, ένας πολύ μικρός αριθμός από τις πολυάριθμες και συγκεκριμένα 4.700 χημικές ουσίες, PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) πρέπει υποχρεωτικά να ελέγχονται στα τρόφιμα.
Παρόλα αυτά...
Αποτέλεσμα των εν λόγω μεμονωμένων και περιορισμένων ερευνών επί των προαναφερθέντων χημικών ουσιών φαίνεται να έχει ως αποτέλεσμα «Το 69% των ψαριών, το 55% των εντοσθίων, το 55% των μαλακίων, το 39% των αβγών, το 27% των οστρακοειδών, το 23% του γάλακτος και το 14% του κρέατος περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα τέσσερα PFAS που ελέγχονται», ωστόσο από τον εν λόγω κατάλογο των ελέγχων φαίνεται να λείπουν ακόμα και οι βρεφικές τροφές, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έμμεσα ή άμεσα ενδέχεται να επηρεάζονται από τα χημικά που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της “φύτευσης” ή της επεξεργασίας των πρώτων υλών.
Ανακλήσεις με το σταγονόμετρο
Ως εκ τούτου, στην έρευνα διαπιστώνεται ότι “Η διατροφή προσδιορίζεται (από την EFSA) ως η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS για τον πληθυσμό” με τους ελέγχουν να είναι «ξεπερασμένοι και ανεπαρκείς για την προστασία της υγείας των καταναλωτών» και τις περεταίρω επεμβάσεις να περιορίζονται σε περιορισμένες ανακλήσεις των προϊόντων.