Το “συνένοχος ή βλαξ” έχει ακουστεί κατά καιρούς για πολιτικούς που είχαν θεσμική σύνδεση με σκανδαλώδεις υποθέσεις του δημοσίου βίου. Αλλά επειδή οι συγκεκριμένοι πολιτικοί είναι μακαρίτες, ας τους αφήσουμε ήσυχους στη μακαριότητα της ανάπαυσης τους. Αλλά υπάρχει η εντύπωση, πως θα ακουστεί και τώρα που το σκάνδαλο με τον “καταπιόνα” του ΟΠΕΚΕΠΕ απασχολεί τις ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές.
Να δούμε τη δικογραφία
Βέβαια πρώτα πρέπει να δούμε τη δικογραφία που πήγε στη Βουλή, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ώστε να διαπιστώσουμε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους εμπλέκονται στην υπόθεση οι Βορίδης, Αυγενάκης, διατελέσαντες υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιθανότατα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εγείρει θέμα ευθυνών καθώς το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων εξελίχθηκε όταν οι ίδιοι ήταν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει με μισόλογα, χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτηση του, έριχνε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας για τα διαχρονικά στις τρύπες του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη δικογραφία της , είναι συγκεκριμένη για την εξαετία 2019-2025.
Τα “χαμηλότερα κλιμάκια”
Είπε η κυβέρνηση του, πως η υπόθεση αφορά τα χαμηλότερα κλιμάκια της διοίκησης και πως ήταν η ίδια που αποφάσισε να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν από στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο, μάλιστα, ταλαιπωρήθηκε αρκετά, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απόσπαση της εν λόγω διευθύντριας στις υπηρεσίες της. Επίσης η κυβέρνηση επικαλείται την πρόθεση για… εξυπηρέτηση των δικαιούχων που οδήγησε σε υπογραφές για άμεση εκταμίευση κονδυλίων χωρίς τους ενδελεχείς υπηρεσιακούς ελέγχους. Καμία αντίρρηση. Πιστεύουμε την κυβέρνηση μέχρι τελείας.
Οπότε, γιατί να έχουμε υπουργούς;
Εδώ όμως προβάλλει ένα απλό ερώτημα. Και τότε τι χρειάζονται οι υπουργοί; Αν ο διοικητικός μηχανισμός μπορεί να ενορχηστρώσει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο που περνάει κάτω από τη μύτη του πολιτικού προϊσταμένου, τότε ποια η χρησιμότητα του υπουργού; Στο να γίνει ο απαραίτητος ηλίθιος που υπογράφει όσα του φέρνουν στον γραφείο του; Εντάξει, το ξέρουμε ότι Βορίδης και Αυγενάκης δεν πρόκειται να υποστούν καμία νομική συνέπεια, όπως και τόσοι άλλοι τόσων κυβερνήσεων διαχρονικά, εκτός του Άκη, αλλά κι αυτός όταν δεν ήταν καν βουλευτής την πλήρωσε . Άλλωστε το σύστημα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε οι υπουργοί να μένουν ανέγγιχτοι και εντελώς στεγνοί όταν ξεσπάει καταιγίδα. Όμως, αν η κυβέρνηση μας πει ότι δεν τους βαραίνει καμία ευθύνη, τότε ουσιαστικά θα παραδέχεται ότι οι συγκεκριμένοι υπουργοί είναι ανίκανοι. Κορόιδα που τους “δούλεψαν” οι υφιστάμενοι τους. Διότι στην πολιτική, όταν σφίξουν τα πράγματα, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παριστάνεις τον βλάκα.