Στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής μηχανής που έχει στήσει το Ισραήλ γύρω από το “δικαίωμά” του να συνεχίζει την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη, η ύπαρξη και η δράση της Χαμάς έχει κεντρικό ρόλο. Συγκεκριμένα, παίζει τον ρόλο του “μπαμπούλα”, του “άλλοθι” που έχει η φασιστική ισραηλινή κυβέρνηση, ώστε να συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους Παλαιστινίους ως εχθρούς και να τους εξοντώνει συστηματικά.
Αυτό βεβαίως που δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος είναι ότι η Χαμάς είναι... δημιούργημα του Ισραήλ. Είχαμε κάνει μια απλή αναφορά του γεγονότος παλιότερα, οπότε τώρα ας μιλήσουμε λίγο για τη δημιουργία της Χαμάς και τον ρόλο που έπαιξε το Ισραήλ σε αυτήν, όσο και στην ύπαρξη και γιγάντωση της οργάνωσης στα χρόνια που ακολούθησαν.
Το ισραηλινό δόγμα
Η πολιτική του Ισραήλ ως προς τους Παλαιστίνιους δεν έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των 77 χρόνων που έχουν περάσει από την ίδρυση του σιωνιστικού μορφώματος στα εδάφη της Παλαιστίνης. Στηρίζεται στη σιωνιστική διακήρυξη και στη συμπλήρωσή της μετά το 1917, όταν και ξεκίνησε ο συστηματικός εποικισμός της Παλαιστίνης από Εβραίους της Ευρώπης.
Κάτι που επίσης δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά είναι χρήσιμο για να καταλάβουμε γενικώς τι γίνεται: πριν το 1880 υπολογίζεται ότι περί το 2% των κατοίκων της Παλαιστίνης ήταν Εβραίοι. Μετά το πρώτο κύμα μετανάστευσης που προκλήθηκε αφού διακηρύχθηκε ο σιωνισμός, η εθνολογική σύσταση του πληθυσμού της περιοχής άλλαξε, καθώς 9-10% του πληθυσμού ήταν Εβραίοι το 1917, όταν υπογράφηκε η διακήρυξη Μπαλφούρ. Ήταν το “σπρώξιμο” που χρειαζόταν το σιωνιστικό κίνημα αυτή η διακήρυξη, σε συνδυασμό με τη βρετανική εντολή για την Παλαιστίνη, αφού το 1947, όταν ανακηρύχθηκε το ισραηλινό κράτος, το 33% του πληθυσμού της περιοχής ήταν Εβραίοι. Αυτά για την ιστορία, πάμε παρακάτω.
Συνεχής πόλεμος
Στο δόγμα των ιδρυτών του Ισραήλ, οι κάτοικοι της περιοχής (κυρίως οι μουσουλμάνοι Παλαιστίνιοι) δεν αντιμετωπίζονται ως κάτοικοι, αλλά ως... ενόχληση που πρέπει να φύγει για να δημιουργεί το εβραϊκό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς ως ο εχθρός. Για τοn λόγο αυτό, άλλωστε, οι ισραηλινοί έκαναν “τα στραβά μάτια” στη δημιουργία παλαιστινιακών οργανώσεων, ιδιαίτερα εξτρεμιστικών - θα τους έδιναν το “πάτημα” για να συνεχίσουν την πολιτική της εθνοκάθαρσης.
Οργανωμένη προσπάθεια
Στη δεκαετία του 1970, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν όχι απλώς να επιτρέπουν, αλλά... να ενθαρρύνουν (και να χρηματοδοτούν!) τη δημιουργία παλαιστινιακών οργανώσεων. Ο πιο προφανής λόγος ήταν η αποδυνάμωση της PLO, που ήταν η “φωνή” των Παλαιστινίων και είχε κερδίσει διεθνή αναγνώριση - και ήταν ένα κοσμικό κίνημα, δίχως θρησκευτικό χαρακτήρα. Ο λιγότερο προφανής αλλά πραγματικός λόγος ήταν ότι η PLO δεν ήταν... αρκετά εξτρεμιστική και επεδείκνυε μια διάθεση για διάλογο και νομιμότητα - και, ξαναλέμε, δεν ήταν φονταμενταλιστικά μουσουλμανική, αλλά αντίθετα ήταν κοσμική και αριστερόστροφη. Κάτι που οι Ισραηλινοί δεν ήθελαν από την ηγεσία των Παλαιστινίων.
Η περίπτωση Γιασίν
Ο ιδρυτής της Χαμάς ήταν μία από τις περιπτώσεις αυτές. Ο Αχμέντ Γιασίν “φυτεύτηκε” στη Γάζα από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, που ήταν μια φονταμενταλιστική σουνιτική οργάνωση που δημιουργήθηκε πριν τον Β' Π.Π. στην Αίγυπτο και αργότερα κέρδισε την υποστήριξη (και τη χρηματοδότηση) της Σαουδικής Αραβίας. Στον Γιασίν η Μοσάντ είδε έναν ηγέτη που μπορεί να είναι μια διαρκής “απειλή” για το Ισραήλ, κάτι που θα επέτρεπε τη συνέχιση της πολιτικής εθνοκάθαρσης. Μέσω διαύλων της Μοσάντ, ο Γιασίν έλαβε χρήμα και υποστήριξη και άδειες για τις δραστηριότητές του (λειτουργούσε τζαμιά και σχολεία στη Γάζα).
Η έκρηξη του 1988
Αρχικά η υποστήριξη του Ισραήλ κατευθυνόταν στη Μουγιάμα αλ-Ισλαμίγια, τον προπομπό της Χαμάς, αλλά το 1988, λίγους μήνες μετά το ξεκίνημα της Πρώτης Ιντιφάντα, ο Γιασίν εξέλιξε αυτήν την οργάνωση στη Χαμάς, που από τότε άρχισε να κερδίζει έδαφος - με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ισραηλινών! Ναι, η Χαμάς έκανε συνεχώς επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων (“χαμηλής έντασης” πάντα) και το Ισραήλ... έσπρωχνε χρήμα στη Χαμάς! Σε αντίθεση με την PLO, που προσπαθούσε να βρει μια πολιτική λύση στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, η Χαμάς ήταν εξαρχής εξτρεμιστική και υπέρ του ένοπλου αγώνα. Εξυπηρετώντας ακριβώς τα συμφέροντα των Ισραηλινών.
Είναι και ο λόγος που ο Αχμέντ Γιασίν, που καλούσε ανοιχτά και με παρρησία στον ένοπλο αγώνα κατά των Ισραηλινών, ουδέποτε έγινε στόχος της Μοσάντ. Ενός οργανισμού που ήταν απολύτως γνωστό (και διαπιστώνεται καθημερινά, ακόμη και σήμερα) μπορεί να δολοφονήσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε.
Επίσης, η Χαμάς ήταν στη Γάζα. Η Παλαιστινιακή Αρχή ήταν και στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Και μια διαιρεμένη παλαιστινιακή ηγεσία ήταν “ταμάμ” για τα σχέδια των Ισραηλινών.
Συνέχεια της στήριξης
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ είχε προσεγγίσει διπλωματικά την Τουρκία και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ το 1998, ο Νετανιάχου, που τότε έκανε την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός του Ισραήλ (1996-1999), είχε προτείνει στον Γιλμάζ να στηρίξει και η Τουρκία τη Χαμάς. Όπως ανακαλεί ο Τούρκος βουλευτής Φεϊζί Ισμπασαράν, ο Νετανιάχου είπε «η Χαμάς έχει τραπεζικούς λογαριασμούς για βοήθεια, εμείς τους βοηθάμε, η Τουρκία μπορεί επίσης να βοηθήσει».
“Ποταμοί” χρημάτων μέσω Κατάρ
Μετά το 2010, η κυβέρνηση του Ισραήλ, στο πλαίσιο της σκιώδους συνεργασίας της σε μπίζνες ανά τη Μεσόγειο με το Κατάρ, εξασφάλισε για λογαριασμό της Χαμάς άφθονη χρηματοδότηση από το Κατάρ! Η συμφωνία γι’ αυτό το θέμα επιτεύχθηκε από τον Νετανιάχου βεβαίως, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα συνέδριο του κόμματος του Λικούντ (σε μια ομιλία κεκλεισμένων των θυρών), μίλησε ανοιχτά για την υποστήριξη της Χαμάς ως αποφασιστικό παράγοντα για να αποτραπεί η λύση των δύο κρατών, λύση που το Ισραήλ μεθοδικά και δίχως αιδώ σαμποτάρει από την ίδρυσή του έως τα σήμερα.
Αρνήσεις
Βεβαίως ο Νετανιάχου δημοσίως αρνείται ότι το Ισραήλ στήριξε οικονομικά τη Χαμάς, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Χαμάς δημιουργήθηκε, υπάρχει και συνεχίζει να υπάρχει μόνο χάρη στην υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης.
Τα παραπάνω είναι... τροφή για σκέψη.