Όταν ο ισχυρός άνδρας του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, έλεγε από το Ηράκλειο «είναι ένα θέμα η ολοκλήρωση με επιτυχία της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με Αττική, έργο πολυσχιδές, σύνθετο και απαιτητικό, που επιτεύχθηκε με απόλυτη επιτυχία, και άλλο θέμα η κανονική λειτουργία όλου αυτού του συστήματος» (εξ ου και οι αναγκαίες δοκιμαστικές του λειτουργίες), ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, όταν όλοι οι άλλοι ήταν στα “ταρατατζούμ”.
►Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικό καλώδιο: Εκτός λειτουργίας η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης όταν… φυσάει - Δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες δοκιμές
Όπως αποδείχθηκε πριν λίγες ημέρες, η μεγάλη διασύνδεση, που είναι σε δοκιμαστική ακόμη φάση, τέθηκε εκτός λειτουργίας και ως αιτία είχε ότι φυσούσε υπερβολικά...
Τι έχει συμβεί όμως στην πραγματικότητα; Το Σάββατο οι δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη λειτουργία της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, ένα έργο που στοίχισε περί το 1 δισ. ευρώ, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθούν.
Ο καιρός δεν ήταν καλός και η θαλασσοταραχή δεν επέτρεψε στον ηλεκτρολόγο να μεταβεί από την Αίγινα στο κοντινό νησάκι Σταχτοροή και να εκκινήσει τη γεννήτρια του ηλεκτροδίου, που αποτελεί μέρος του καλωδιακού συστήματος που θα τροφοδοτεί την Κρήτη. Και τίθεται βεβαίως το ερώτημα: Αυτό θα γίνεται και όταν λειτουργήσει κανονικά η διασύνδεση; Όταν φυσάει, θα σταματάει η ηλεκτροδότηση της Κρήτης; Η απάντηση είναι «ναι», αν δεν επιτρέψει ο Δήμος Αίγινας να μπουν δύο απλές κολόνες (όχι πυλώνες Υψηλής Τάσης), που θα επιτρέπουν την ηλεκτρική τροφοδοσία και αυτόματη λειτουργία του ηλεκτροδίου!!!
Για να λειτουργήσει το καλώδιο, έστω και δοκιμαστικά, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί επιμέρους διασυνδέσεις με δύο ηλεκτρόδια.
Το ένα ηλεκτρόδιο είναι στο νησάκι Σταχτοροή, έξω από την Αίγινα, και το άλλο έξω από την Κορακιά της Κρήτης.
Το ηλεκτρόδιο που βρίσκεται στη Σταχτοροή θα πρέπει να συνδεθεί με τη μέση τάση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Αίγινα.
Ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ συνεργάστηκαν ώστε να ποντιστεί το συγκεκριμένο καλώδιο από τη Σταχτοροή στην Αίγινα.
Κι ενώ το έργο έλαβε όλες τις αδειοδοτήσεις, η δημοτική Αρχή δε δίνει την τελευταία άδεια για την ανάπτυξη χερσαίου καλωδίου και δύο στύλων...
Η δημοτική αρχή φέρεται να απαιτεί από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για λόγους αισθητικής... να μη γίνει το χερσαίο καλώδιο και κυρίως να μη σηκωθούν οι δύο κολόνες.
Οι δύο Διαχειριστές έδωσαν όλες τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το έργο. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος δεν έχει δώσει ακόμη την τελευταία άδεια, ζητώντας, πλέον, αντί για κολόνες, να σηκωθεί ένας οικίσκος, που θα συνδέσει το καλώδιο με το δίκτυο της μέσης τάσης.
Έτσι λοιπόν, αν δεν ολοκληρωθεί το μέρος της διασύνδεσης Σταχτοροής με Αίγινα, τότε για να γίνουν οι δοκιμές του καλωδίου Κρήτης-Αττικής θα πρέπει να ταξιδεύει ένας ηλεκτρολόγος στο νησάκι για να εκκινεί τη γεννήτρια του ηλεκτροδίου... Όταν έχει άσχημο καιρό, η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να γίνει, όπως άλλωστε προέκυψε το περασμένο Σάββατο.
Πρέπει, δε, να αναφερθεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η μία μέρα καθυστέρηση δεν είναι απλώς μια μέρα, καθώς κάθε κίνηση απαιτεί τον συντονισμό πολλών φορέων και τον συγχρονισμό πολλών παραμέτρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση αρκετών ημερών.
Το χειρότερο όμως είναι ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε το Σάββατο θα μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες κατά τη διαδικασία της κανονικής εμπορικής λειτουργίας του καλωδίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ως γνωστόν, το καλώδιο Κρήτης-Αττικής είναι στρατηγικής σημασίας έργο, που πέρασαν δεκαετίες μέχρι να βρει τον δρόμο της κατασκευής του. Σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση για την ηλέκτρισή του και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αφενός μεν θα διασφαλίσει ενεργειακά το νησί της Κρήτης, αφετέρου θα μειώσει περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ τον χρόνο τις χρεώσεις ΥΚΩ, που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.