σασασασα

Εισιτήριο στο Κουρταλιώτικο, «πλοηγός» και για άλλα φυσικά τοπία;

Παραπολιτικά
Εισιτήριο στο Κουρταλιώτικο, «πλοηγός» και για άλλα φυσικά τοπία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναρωτιέσαι καμιά φορά τι δουλειά έχει το αφρόψαρο στη φουσκονεριά...

Εδώ μάλλον αντιλαμβανόμαστε πως ο περίφημος ΟΦΥΠΕΚΑ, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, βρήκε τον τρόπο προκαταβολικά με εισιτήριο, για να γίνουν έργα και υποδομές που μας λέει σε φαράγγια και άλλα σπάνιου φυσικού κάλλους τοπία, αρξάμενος από την Κρήτη, βρήκε τον τρόπο χρηματοδότησης.

Κατά τα άλλα μπικικίνια για μάρκετινγκ και διοργάνωση συνόδου από την περίφημη V&Ο, που ενεπλάκη πρόσφατα με τις ιστορίες της Blue Skies και το κυβερνών κόμμα, ο ΟΦΥΠΕΚΑ διαθέτει, αλήθεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή από αλλού;

fek sel 2.jpg

Στο σχετικό ΦΕΚ θα δείτε την απόφαση για το εισιτήριο τόσο στο Κουρταλιώτικο φαράγγι όσο και σε αυτό της Σαμαριάς. Μάλιστα, όπως καλύφθηκε “προχθές” ειδησεογραφικά, «παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, της αντιπεριφερειάρχου Μαρίας Λιονή, της προέδρου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρίας Παπαδοπούλου, και του διευθύνοντος συμβούλου του, Κώστα Τριάντη, και με τη θερμή φιλοξενία του δημάρχου Αγίου Βασιλείου, Ιωάννη Ταταράκη, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Μαΐου εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου καθεστώτος λειτουργίας του φαραγγιού Κουρταλιώτη, στην Κρήτη.

Στο φαράγγι, που διασχίζει ο ποταμός Κουρταλιώτης, έχει διαμορφωθεί ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, το οποίο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000. Τα τελευταία χρόνια, η επισκεψιμότητα στην περιοχή είχε αυξήσει τον κίνδυνο υποβάθμισης του υγροτόπου, αλλοίωσης του φυσικού τοπίου και της βιοποικιλότητας, ενώ αυξημένη ήταν και η πιθανότητα ατυχημάτων και πυρκαγιών. 

Με πρωτοβουλία του Δήμου Αγίου Βασιλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΦΥΠΕΚΑ, δρομολογήθηκε ένα νέο, οργανωμένο μοντέλο λειτουργίας, με στόχο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της εμπειρίας των επισκεπτών.

Για την είσοδο στο φαράγγι στο εξής θα απαιτείται η έκδοση εισιτηρίου, τα έσοδα του οποίου θα αξιοποιούνται αφενός για τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών και, αφετέρου, για τη χρηματοδότηση δράσεων διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει η δημοτική Αρχή Αγίου Βασιλείου με τον ΟΦΥΠΕΚΑ θεωρείται πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα και αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα».

Καλά όλα αυτά από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά υπάρχει μια κρίσιμη ένσταση για τα φαράγγια και ειδικά το Κουρταλιώτικο. Είναι η αναφορά στα έσοδα με σκοπό έργα και υποδομές που ΘΑ γίνουν, καθώς και την προστασία της βιοποικιλότητας. Διότι από τη στιγμή που ο ΟΦΥΠΕΚΑ ξοδεύει μεγάλα ποσά για marketing και άλλα (π.χ. η διοργάνωση της 9ης OOC πέρυσι στην Αθήνα μέσω V&O). Από τη στιγμή που ο ΟΦΥΠΕΚΑ φιγουράρει στη λίστα με τους 100 πιο ευνοημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μάλιστα χωριστά από το ΥΠ.ΕΝ., το οποίο είναι πρώτο στη λίστα. 

Την ίδια στιγμή, συζητούν να μπει εισιτήριο και σε άλλα φυσικά αξιοθέατα. Άρα, κάποιος δεν πρέπει να εξηγήσει: τι γίνεται εδώ; Για την ιστορία, στο Κουρταλιώτικο πέρυσι είχαμε 2 περιστατικά με θανάτους επισκεπτών. Αν δε μας απατά η μνήμη μας, ένας Έλληνας πυροσβέστης το καλοκαίρι και μία Αμερικανίδα τουρίστρια τον χειμώνα. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News