Είναι μακράν οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. Σχεδόν όλες οι υποθέσεις αφορούν σε επαναπροωθήσεις μεταναστών (τα γνωστά pushbaks), τα οποία... αρνείται σθεναρά ότι κάνει το Λιμενικό, ωστόσο τα στοιχεία και οι μαρτυρίες λένε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.
Ερευνά η Frontex
Η έρευνα διεξάγεται από την ίδια τη Frontex, την υπηρεσία συνόρων της Ε.Ε., η οποία βοηθά τις ελληνικές Αρχές στη διαχείριση των θαλάσσιων, κυρίως, συνόρων της χώρας. Μάλιστα, η Frontex χρηματοδοτεί τις εν λόγω επιχειρήσεις, μια χρηματοδότηση που βρίσκεται σε κίνδυνο και αμφισβήτηση, εφόσον αποδειχτεί ότι οι ελληνικές Αρχές ενέχονται σε περιπτώσεις επαναπροωθήσεων.
Θα γίνουν “συστάσεις” και μετά...
Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι αρμόδιοι της Frontex ήδη θεωρούν “ένοχες” τις ελληνικές Αρχές για Pushbacks, παρότι η έρευνα παραμένει “ανοιχτή”, κάτι που είναι απολύτως προφανές από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Frontex Κρις Μπορόβσκι, ο οποίος δήλωσε ότι «η Frontex θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τις ελληνικές Αρχές και οι επικεφαλής της υπηρεσίας περιμένουν ότι οι συστάσεις αυτές θα εφαρμοστούν από τις ελληνικές Αρχές». Διαφορετικά, όπως είπε ο Μπορόβσκι, «η διοίκηση της Frontex θα εξετάσει την περικοπή ή την παύση της χρηματοδότησης για τις κοινές επιχειρήσεις».
«Ουδέν σχόλιον»
Η ρεπόρτερ του politico.eu, που ζήτησε από το Λιμενικό και το αρμόδιο υπουργείο σχολιασμό των δηλώσεων του Μπορόβσκι, συνάντησε το γνωστό «ουδέν σχόλιον», που είναι ενδεικτικό του πάγιου στρουθοκαμηλισμού της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για τις κατηγορίες περί επαναπροωθήσεων. Φυσικά τα μίντια της διαπλοκής δεν ανέφεραν τίποτε και ακόμη και αυτά που στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση το ’καναν ψιλογαργάρα το θέμα. Διότι πλέον η ελληνική κοινωνία εκφασίζεται, το πολιτικό φάσμα μετατοπίζεται προς τα δεξιά και ό,τι έχει να κάνει με μετανάστες είναι “ευαίσθητο” θέμα. Κάτι που είναι απαράδεκτο, διότι ακόμη και ακροδεξιές κυβερνήσεις (όπως λ.χ. της Ιταλίας) δεν έχουν ούτε ένα κλάσμα των καταγγελιών της Ελλάδας για pushbacks. Τα οποία, υπενθυμίζουμε, είναι παράνομα βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.
Να θυμίσουμε...
Πριν από τρεις μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για συστηματικές επαναπροωθήσεις, μια καταδίκη που προστέθηκε στο βαρύ ιστορικό της Ελλάδας (κυρίως από το 2019 και μετά, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια) για επαναπροωθήσεις, εγκατάλειψη ναυαγών και άλλες ανάλογες ενέργειες, που μπορεί να μην είναι πάγια πρακτική, αλλά είναι... ανησυχητικά συχνές εξαιρέσεις στον ορθό τρόπο δράσης των ελληνικών Αρχών στο θέμα αυτό.