Αν υπολογίσουμε τον αριθμό 1 για τον αρχηγό-πρωθυπουργό + τους σημερινούς 52 βουλευτές/μέλη Υπουργικού Συμβουλίου + 5 με βουλευτικά αξιώματα (πρόεδρο Βουλής, γ.γ. Κοινοβουλευτικής Ομάδας + κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους) + 3 κομματικούς, εκπρόσωπο Κυβέρνησης Μαρινάκη, γραμματέα Ν.Δ. + 3 νέα πρόσωπα στο Επικρατείας, αθροίζουμε 64!
Δηλαδή μένουν μόνο 11 θέσεις για τους υπόλοιπους 80 κυβερνητικούς βουλευτές... “Σφαγή” κανονική. Πότε; Μα στις επόμενες εκλογές, αν έχουν βάση και μάλιστα με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά οι δημοσκοπήσεις. Τουλάχιστον με προβολή των σημερινών δημοσκοπήσεων. Γιατί στα βουλευτικά γραφεία οι υπολογισμοί ήδη γίνονται.
Τα... αμείλικτα νούμερα
Αν η Ν.Δ. πάρει 24,99%, βγάζει maximum 75 βουλευτές, αφού ο δικός της εκλογικός νόμος του 2019 προβλέπει το κλιμακωτό bonus μέχρι και 40 βουλευτών επιπλέον, έτσι ως “δώρο”, από το 25% και πάνω, αλλιώς το bonus δεν εφαρμόζεται! Δηλαδή, αν πιάσει ως πρώτο κόμμα 24,99%, θα είναι με λιγότερους βουλευτές από τους μισούς, σε σχέση με αυτούς που έχει σήμερα!
Σε μια περιφέρεια σαν τη Β1 Αθηνών, κινδυνεύει από τους 9 βουλευτές που έχει σήμερα να εκλέξει 4 (σε 9κομματική Βουλή) ή 3 βουλευτές σε 10κομματική Βουλή...
Τα “κοτοπουλάκια” και οι “ποντικοί”
Κοινώς, αν πάει έτσι η εικόνα, τότε όσοι στην Κ.Ο. αποκαλούνται σήμερα ευσχήμως “κοτοπουλάκια”, πολύ γρήγορα με όρους επιβίωσης μπορεί να μετατραπούν σε “ποντικούς”, που θα “δαγκώνουν τις ουρές των κυβερνητικών στελεχών”, χώρια που το “αλληλοκάρφωμα” θα πάει “σύννεφο”. Ακόμη πιο ανάγλυφη επί το δυσμενέστερο για την επανεκλογή των “γαλάζιων” βουλευτών γίνεται η εικόνα αν προσθέσουμε και τις 9 μονοεδρικές, που είναι όλες στη Ν.Δ. Ποιοι είναι οι “γαλάζιοι” βουλευτές που κέρδισαν τις 9 μονοεδρικές:
Στη Θεσπρωτία ο Βασίλειος Γιόγιακας με ποσοστό 42,66%.
Στην Κεφαλονιά ο Παναγής Καπάτος με ποσοστό 36,65%.
Στην Ευρυτανία η Θωμαΐς Οικονόμου με ποσοστό 45,17%.
Στη Ζάκυνθο ο Διονύσιος Ακτύπης με ποσοστό 40,97%.
Στα Γρεβενά ο Ιωάννης Γιάτσιος με ποσοστό 44,31%.
Στη Λευκάδα ο Αθανάσιος Καββαδάς με ποσοστό 42,44%.
Στη Σάμο ο Χριστόδουλος Στεφανάδης με ποσοστό 36,52%.
Στην Καστοριά εκλέγεται η Μαρία Αντωνίου με ποσοστό 46,84%.
Στη Φωκίδα ο Μπουγάς Ιωάννης με ποσοστό 46,23%.
Μόλις 2 για τους υπόλοιπους
Αν από τις παραπάνω που λέγαμε στην αρχική μας ανάλυση, 11 θέσεις που απέμεναν για τους 80 κυβερνητικούς βουλευτές, για τις 75 έδρες με ένα ποσοστό 24,99% στις εκλογές, αφαιρέσουμε και τις 9 μονοεδρικές που πήγαν όλες στη Ν.Δ. (απ’ όπου δεν αξιοποιήθηκε σχεδόν κανείς στην κυβέρνηση), τότε μένουν 2 (!!!) έδρες για τους υπόλοιπους και χωρίς βέβαια να έχουμε υπολογίσει μια ανανέωση στο 10-20% των εδρών που καταλαμβάνονται από νέα πρόσωπα...
Να γιατί λοιπόν μπορεί η συζήτηση για αλλαγή και πάλι του εκλογικού νόμου, αν φουντώσει, αν δεν έχει ήδη φουντώσει, να είναι και παραδοχή του “δε βγαίνει αλλιώς” να ελπίζεις για διατήρηση της εξουσίας και αφού τον λαό, που δεν του αρέσεις, δεν μπορείς να τον αλλάξεις (ή μήπως μπορείς να φέρεις άλλον;;;), τον εκλογικό νόμο μπορείς. Ούτως ή άλλως, η κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπευτική δημοκρατία με διακριτές εξουσίες έχει καταντήσει “εκλόγιμη μοναρχία”, που λέει και ο ομότιμος καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης, Γιώργος Κοντογιώργης... Αν μείνεις με τον εκλογικό νόμο του 2019 που ψήφισε η Ν.Δ., με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον, μετά τον κοινωνικό σεισμό που έφερε η τραγωδία των Τεμπών και η επιχείρηση συγκάλυψής της, που μέσα σε δύο χρόνια οδήγησε την κοινωνία να είναι η μόνη αυτή αντιπολίτευση, αν μείνεις με τον εκλογικό νόμο του 2019, τότε υπάρχει κίνδυνος ο “λάκκος που έσκαψες για όλους τους άλλους, τελικά να καταπιεί και σένα”...
Δεν είναι ακραίο το σενάριο
Μη σπεύσετε να σκεφτείτε πως είναι ακραίο το σενάριο, απλά πάρτε μολύβι και χαρτί και κάντε μερικούς συνδυαστικούς υπολογισμούς: Το κλιμακωτό μπόνους των 50 εδρών, που προβλέπει ο εκλογικός νόμος της Ν.Δ. το 2019 για το πρώτο κόμμα, δίνεται στο πρώτο κόμμα μόνο εφόσον αυτό λάβει ποσοστό από 25% και άνω. Το μάξιμουμ των 50 εδρών το λαμβάνει ένα κόμμα αν συγκεντρώσει 40%. Σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα λάβει από 24,99% και κάτω, δεν υπάρχει μπόνους και ισχύει η απλή αναλογική, όπως ακριβώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναλογική πλήρως κατανομή εδρών, με εξαίρεση τα κόμματα που δεν πιάνουν το όριο του 3% για να εισέλθουν στη Βουλή.
Και... με μπόνους
Αν το πρώτο κόμμα λάβει 25%, λαμβάνει αυτομάτως μπόνους 20 εδρών και εν συνεχεία για κάθε επιπλέον μισή μονάδα λαμβάνει μία επιπλέον έδρα. Αν π.χ. το πρώτο κόμμα λάβει 30%, θα λάβει από το bonus των 40 εδρών “μόνο” τις 30 έδρες! Για την αυτοδυναμία, εφόσον το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής είναι 10%, ο νικητής χρειάζεται 37,5%. Αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής αθροίζουν 14% για την αυτοδυναμία, το πρώτο κόμμα χρειάζεται μίνιμουμ 36%. Με 27,5% το πρώτο κόμμα λαμβάνει 110 έδρες! Με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα των δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ., που εμφανίζεται σε ραγδαία πτώση αλλά πρώτη και με διαφορά, για να σχηματίσει κυβέρνηση χρειάζεται συνεργασία με ένα κόμμα που διαθέτει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ή με δύο κόμματα εξ αυτών που βρίσκονται στα δεξιά της. Αν, για παράδειγμα, επιβεβαιωνόταν η δημοσκόπηση που φέρει τη Ν.Δ. να λαμβάνει 27,5%, τότε το νυν κυβερνών κόμμα θα λάμβανε μόλις 110 έδρες! Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η πιθανότητα και μόνο το πρώτο κόμμα να λάβει κάτω από 25%, άρα να μην μπορεί με βάση τον εκλογικό νόμο της Ν.Δ. το 2019 να λάβει καμία έδρα έξτρα, το bonus των 40 εδρών προκαλεί φόβο και τρόμο ήδη στο Μαξίμου! Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν πως με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις επανέρχονται οι εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου σε περισσότερο πλειοψηφική κατεύθυνση, αλλά και μείωση του 25% που αποτελεί το όριο για να λάβει το πρώτο κόμμα το bonus!