Η “μεγάλη είδηση” από τον ανασχηματισμό - τον πιο... “πλούσιο” απ’ όσους έχει κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνήθως ανασχηματίζει “σημειακά” τις κυβερνήσεις του - είναι βεβαίως η ανάδειξη του Κωστή Χατζηδάκη σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αυτό, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης τον χρίζει και επίσημα διάδοχό του στην ηγεσία της Ν.Δ., όταν και αν τεθεί θέμα διαδοχής (δεν υπάρχει στον ορίζοντα, αλλά... δεν είναι μυστικό ότι ο Μητσοτάκης καλοβλέπει σε βάθος χρόνου “υψηλό” πόστο στις Βρυξέλλες και άλλωστε τον “ντρεσάρει” το ΕΛΚ για έναν τέτοιο ρόλο).
Αυτό ουδόλως απασχολεί τον “επικρατέστερο” διάδοχο, τον Νίκο Δένδια, που γνωρίζει ότι δε βρίσκεται καν στο “κάδρο” της διαδοχής για τον Μητσοτάκη, αλλά όταν θα έρθει η ώρα, θα είναι έτοιμος για να παίξει γερά, ωστόσο απασχολεί πάρα πολύ τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος θεωρείται ο ένας από τους τρεις “δελφίνους” και “άνθρωπος ειδικών αποστολών” του Μητσοτάκη και πικράθηκε σφόδρα με την εντυπωσιακή αναβάθμιση του Χατζηδάκη.
Βεβαίως, ο Χατζηδάκης είναι επιλογή συγκεκριμένων επιχειρηματικών και οικονομικών κύκλων της χώρας, ωστόσο η περίπτωσή του είναι ζόρικη, γιατί δεν παίρνει υψηλό βαθμό στους τομείς του χαρίσματος και του πολιτικούς βάρους.
Οπότε θα είναι μάλλον δύσκολο να τον περάσουν ως δυνάμει ηγέτη της Ν.Δ. και της Ελλάδας... αλλά έχουμε δει και πιο περίεργα να συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η συνύπαρξη Σκέρτσου και Χατζηδάκη στο Μαξίμου ίσως αποδειχτεί... δυσκολούτσικη. Όχι απαραίτητα, αφού έχουν εντελώς διαφορετικές φιλοδοξίες και προσανατολισμούς, αλλά η μέχρι τώρα πρωτοκαθεδρία του Άκη Σκέρτσου στον “στενό πυρήνα Μητσοτάκη” πλέον αμφισβητείται και με... τίτλους, αφού ο Χατζηδάκης φέρει πλέον το βαρύγδουπο “γαλόνι” του αντιπροέδρου!
Τα μηνύματα και τα στίγματα
Είδαμε λοιπόν το “βασικό μήνυμα”, ας δούμε και τα... υπόλοιπα. Καταρχάς, ο ανασχηματισμός αυτός υποτίθεται ότι θα ήταν μια “απάντηση” στην αμφισβήτηση που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινωνία. Αλλά αυτό δεν ήταν. Τα κομβικά πρόσωπα και κυρίως εκείνα που έχουν προκαλέσει τη μήνι της κοινωνίας παραμένουν στις θέσεις τους, ακλόνητα και αμετακίνητα, και συνήθως επιβραβεύονται κιόλας - λ.χ. ο Βορίδης, που τόσα είχε πει για τους χαροκαμένους γονείς, επιβραβεύτηκε αφού ο Μητσοτάκης τού έκανε το χατίρι να τον βάλει σε “πιασάρικο” υπουργείο, καθώς θεωρούσε ότι ο Σκέρτσος τον καπέλωνε συστηματικά στην ομάδα του Μαξίμου και δεν ήθελε και... δεύτερο Σκέρτσο (τον Χατζηδάκη) στο κεφάλι του.
Ο έτερος που εκστόμισε τα μύρια όσα κατά των οικογενειών των θυμάτων, ο Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης έχει “ανοίξει πόλεμο” με μια κατηγορία επαγγελματιών (τους ιδιώτες γιατρούς), που παραδοσιακά στηρίζουν τη Ν.Δ., παρότι είχε ακουστεί από τους πρώτους ότι θα αλλάξει υπουργείο, “πάτησε πόδι” και το τελεσίγραφό του “ή με αφήνεις εδώ που είμαι ή δε θέλω τίποτε” έγινε... αποδεκτό από τον πρωθυπουργό, που δεν τον κούνησε!
Η αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών ουδόλως αποκαθάρει την κυβέρνηση, αφού, έτσι κι αλλιώς, αυτή η ηγεσία ελάχιστη σχέση έχει με την υπόθεση των Τεμπών. Απλώς θεωρήθηκε καλή κίνηση δημοσίων σχέσεων, αλλά... από ουσία λίγα πράματα. Ο “εργάτης” Χρήστος Δήμας, που ανέλαβε το υπουργείο, κάθισε σε μια “ηλεκτρική καρέκλα”, αλλά... θα τον “προικίσει” ο πρωθυπουργός, δεν τον αφήνει έτσι. Του έστειλε και τον “έμπιστο” Κυρανάκη για να τον βοηθήσει, οπότε...
Η “δεξιά πολυκατοικία”
Το επόμενο “μήνυμα” του πρωθυπουργού είναι εσωκομματικό: οι καραμανλικοί μείνανε... εκτός νυμφώνος, αφού ούτε ένας από τους θεωρούμενους ως καραμανλικούς βουλευτές δεν υπουργοποιήθηκε. Μείνανε, πάντως, στην κυβέρνηση όσοι ήταν, εκτός από τους Σταϊκούρα και Παναγιωτόπουλο, που... πήραν πόδι. Αντίθετα, πήραν καρέκλες (υφυπουργών, κυρίως) 4-5 “σαμαρικοί”. Να πούμε εδώ ότι η Χανιώτισσα Σέβη Βολουδάκη “χρεωνόταν” παλιότερα στο σαμαρικό “στρατόπεδο”, ωστόσο έχει δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη και επίσης έχει καλή σχέση με τον Μάκη Βορίδη και το ότι τον συνοδεύει στο υπουργείο Μετανάστευσης... σίγουρα δεν είναι τυχαίο.
Η “ενίσχυση” της δεξιάς πτέρυγας δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί παρά ως ένα σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού τόσο εσωκομματικό όσο και στη “δεξιά πολυκατοικία” γενικότερα. Ωστόσο, η παραμονή όλων των πασοκογενών υπουργών στις θέσεις τους δείχνει ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να λειτουργεί βάσει του συγκεκριμένου πλάνου που έχει ορίσει και δεν παρεκκλίνει.
Τόπο στα νιάτα!
Ένα άλλο “στίγμα” του ανασχηματισμού (και... μήνυμα, βεβαίως-βεβαίως) είναι το “τόπος στα νιάτα”. Νιάτα, με την πολιτική την έννοια. Δύο 40κάτι παίρνουν υπουργεία - ο Ρεθυμνιώτης Γιάννης Κεφαλογιάννης πήρε υπουργείο, μετά την παρουσία του στο Άμυνας ως υφυπουργός, ο Δήμας παίρνει τη δύσκολη θέση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών - η 37χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου επανέρχεται σε θέση υπουργού, αναλαμβάνοντας τα της οικογένειας, η Ζαχαράκη πάει στο υπουργείο Παιδείας, κάμποσοι νέοι αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών, όπως ο Κώτσηρας, ο Κατσαφάδος, ο Λιβάνιος και η Ευθυμίου. Γενικώς, πολλοί μεταξύ 37 και 45, που είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται νέα στελέχη.
Ενδιαφέροντα σημεία
Ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι η μετακίνηση του Πιερρακάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Βεβαίως στο υπουργείο αυτό είναι λίγο δύσκολο να παράξει πολιτική ο Πιερρακάκης, αφού τα κομβικά νομοσχέδια έρχονται έτοιμα από το Μαξίμου (όπως συμβαίνει σε όλα τα υπουργεία άλλωστε), πολλώ δε μάλλον όταν ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών είναι ο νέος “επιτελικός” του πρωθυπουργικού μεγάρου. Οι διαρροές από τις γνωστές κυβερνητικές “πηγές”, που έλεγαν ότι «ο Πιερρακάκης θα είναι σε στενή συνεργασία με τον Χατζηδάκη», αυτό ακριβώς υποδείκνυαν.
Η κρητική διάσταση
Για την Κρήτη... τα είπαμε. Η αναβάθμιση του Γιάννη Κεφαλογιάννη, η παραμονή της Όλγας Κεφαλογιάννη και η υπουργοποίηση της Σέβης Βολουδάκη ήταν σημαντικές, αλλά... κατέστησε ακόμη πιο ανισοβαρή την ισορροπία μεταξύ δυτικής και ανατολικής Κρήτης. Η οποία, ανατολική Κρήτη, παραμένει χωρίς εκπρόσωπο στην κυβέρνηση. Θα περιμένουμε τον επόμενο ανασχηματισμό για να αποκτήσει... ίσως.