Σαντορίνη
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σεισμική ασφάλεια της Σαντορίνης

Παραπολιτικά
Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για τη σεισμική ασφάλεια της Σαντορίνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον πρώην καθηγητή Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Σταύρο Π. Παπαμαρινόπουλο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση έκανε ο Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος για τη «σεισμική ασφάλεια» της Σαντορίνης. Ο πρώην καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας πρότεινε τα παρακάτω:

«Θα πρέπει να αναλάβει η Πολιτεία να ιδρύσει ένα νέο γεωφυσικό ινστιτούτο, το οποίο θα διερευνά συνεχώς την όποια εξέλιξη των υποκρυπτόμενων μαγματικών θαλάμων σε ένα νοητό ορθογώνιο τετράπλευρο, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα έτερα νησιά που βρίσκονται πλησίον της Σαντορίνης.

Ένα ελικόπτερο ή ένα ιπτάμενο όχημα καλώς εφοδιασμένο με πάσης φύσεως γεωφυσικές συσκευές μπορεί να καταγράφει ποικίλες πολύτιμες γεωφυσικές παραμέτρους εναερίως συστηματικά. Από την έρευνα αυτή θα προκύψουν πολλοί και διαφορετικοί γεωφυσικοί χάρτες σε διαφορετικά βάθη μέσα στο υπέδαφος. Η επεξεργασία όλων αυτών των χαρτών, συνδυαστικά με τη χρήση ειδικού λογισμικού, θα αποφέρει εξαιρετικές νέες επιστημονικές γνώσεις ως προς τις κινήσεις του μάγματος.

Οι έρευνες, που ήδη γίνονται από Έλληνες και ξένους στον χώρο, προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες. Οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης και όλων των στοιχείων του νέου Γεωφυσικού Ινστιτούτου. Μία χρησιμότατη παράμετρος είναι και η συνεχής μέτρηση της μεταβολής του βαρυτικού πεδίου εναερίως.

Επίσης το ίδιο το ινστιτούτο θα πρέπει να κάνει ιδιαίτερα λεπτομερείς σεισμικές έρευνες μεγίστης διακριτικής ικανότητας με δικό του σκάφος στο ίδιο νοητό ορθογώνιο, ώστε να προκύπτουν αλλεπάλληλες κατακόρυφες διατομές ως προς τον χρόνο, ώστε να προκύπτει ένα πρότυπο τριών διαστάσεων της υπό τον βυθό εξελισσόμενης κατάστασης. Με τη χρήση cybernetic artificial intelligence, την οποία χειρίζεται ο καθηγητής Πέτρος Γρουμπός του Πανεπιστημίου Πατρών, τα γεωφυσικά δεδομένα αποκτούν καινοτόμο ερμηνευτική αξία. Είναι, επίσης, ευνόητο ότι πρέπει να γίνει ένα κανονικό λιμάνι, ώστε να υποδέχεται όλο τον κόσμο με άνεση, και από το οποίο να μπορεί ο πληθυσμός να έχει τη δυνατότητα συντεταγμένα να μετακινηθεί από το νησί εάν ποτέ στο μέλλον χρειαστεί. 

Τα χρήματα τα οποία θα απαιτηθούν για το νέο γεωφυσικό ινστιτούτο μπορούν να αντληθούν από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον, τα οποία κατ' έτος εισπράττονται λόγω της Σαντορίνης». 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News