kapnisma

Αντικαπνιστικός: Φτιάχνουν νόμους αλλά... δεν τους εφαρμόζουν

Παραπολιτικά
Αντικαπνιστικός: Φτιάχνουν νόμους αλλά... δεν τους εφαρμόζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα, λέει, έρχεται και η απαγόρευση στους εξωτερικούς χώρους, στα πρότυπα των ΗΠΑ

Ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα τυπικά ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά η εφαρμογή του ήταν πάντα ένα ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την αυστηροποίηση των ελέγχων το 2019, η τήρησή του βελτιώθηκε σημαντικά, ειδικά σε δημόσιους χώρους, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες. Στην Κρήτη κάποιοι τον εφαρμόζουν και κάποιοι όχι.

Βέβαια, εδώ τίθεται και το ερώτημα αν η χώρα μας έχει την πραγματική διάθεση να τον τηρήσει.

Τώρα, λέει, έρχεται και η απαγόρευση στους εξωτερικούς χώρους, στα πρότυπα των ΗΠΑ.

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να κλάψουμε ή να γελάσουμε, μιας και στην εφαρμογή του νόμου τα προηγούμενα χρόνια μάλλον η τήρησή του γινόταν από ορισμένους και όχι από το σύνολο. Το αν θα συνεχίσει να τηρείται, εξαρτάται από τη βούληση των Αρχών για ελέγχους και επιβολή προστίμων, αλλά και από τη νοοτροπία των πολιτών.

Δυστυχώς, οι λογικές αυτές στην Ελλάδα ευνοούν το κρυφτούλι μεταξύ των πολιτών, των καταστηματαρχών, αλλά και της ίδιας της Πολιτείας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους ανήλικους, που καταφέρνουν να τρυπώνουν στα νυχτερινά μαγαζιά. Μάλλον έχουμε... χάσει την μπάλα και αυτό αποτυπώνεται καθημερινά στη νοοτροπία μας.

Όσο η Πολιτεία κάνει μισές δουλειές, άλλο τόσο και οι πολίτες θα συνεχίζουν το κρυφτούλι μαζί της. Γεια σου Ελλάδα με τα ωραία σου! 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News