Η πιο ανησυχητική εξέλιξη της εκλογής Τραμπ δεν είναι (παραδόξως) η ίδια η θητεία του, που θα ακολουθήσει, αλλά τα παράξενα μηνύματα που περνάει τις τελευταίες μέρες, που θυμίζουν, ή καλύτερα να πούμε “ζέχνουν”, ιμπεριαλισμό. Και αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν βγει μία φορά, αλλά έχουν επαναληφθεί ξανά και ξανά τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, ο προσεχώς πλανητάρχης υπενθύμισε ότι φιλοδοξεί να προσαρτήσει τη διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, για λόγους όπως πάντα εθνικής άμυνας, με τη χρήση βίας αν χρειαστεί.
Μα... τι λέει;
Στην προκλητικότατη συνέντευξη Τύπου, όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να εγγυηθεί πως δε θα υπάρξει προσφυγή στις ένοπλες δυνάμεις για να προσαρτηθούν η διώρυγα του Παναμά, αρτηρία ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, και η Γροιλανδία, αυτόνομο έδαφος της Δανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: «Δεν μπορώ να σας το διαβεβαιώσω για καμιά από τις δύο».
Όμως η κυβέρνηση Τραμπ δε θέλει να επεκταθεί μονάχα στα νότια και τα ανατολικά, έχει τα μάτια της και στον Καναδά. Μετά από την ανακοίνωση παραίτησης του Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε πως ο Καναδάς θα πρέπει να συγχωνευθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Καναδός πρωθυπουργός ανάρτησε στο X ότι «ποτέ, ουδέποτε, ο Καναδάς δε θα γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Δεν πτοήθηκε
Όμως ο πλανητάρχης δεν πτοήθηκε καθόλου. Λίγες ώρες αργότερα, στο ιδιόκτητό του Truth Social, ανέβασε έναν εξαιρετικά προκλητικό χάρτη, που απεικονίζει τον Καναδά ως μέρος των ΗΠΑ. Στην αντίδραση του Τριντό, το δεξί χέρι του Τραμπ, ο κ. Μασκ, απάντησε: «Κορίτσι μου, δεν είσαι πια κυβερνήτης του Καναδά, δε μετράει τι λες».
Οι Ευρωπαίοι απαντούν
Στο παραλήρημα των δύο Ρεπουμπλικάνων απάντησε ο Όλαφ Σολτς, λέγοντας: «Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα, είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας, και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος». Και ο καγκελάριος της Γερμανίας δεν ήταν ο μόνος που αντέδρασε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ζαν Νοέλ Μπαρό σημείωσε ότι «δεν υπάρχει προφανώς κανένα ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».