Το “ράλι” των ανατιμήσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στον οικογενειακό κορβανά, ο οποίος δυστυχώς δεν εμφανίζει τις ίδιες αυξητικές τάσεις που εμφανίζουν οι τιμές των προϊόντων. Ενόψει των εορτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ενώσεις καταναλωτών, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αναμένεται φέτος να είναι από 15-22% πιο ακριβό σε σχέση με το 2023.
Οι μεγάλες διαφοροποιήσεις των τιμών παρατηρούνται σε μία γκάμα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα σε βασικά είδη που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, σε είδη κρεοπωλείου και ζαχαροπλαστείου. Ειδικότερα, οι σημαντικότερες αυξήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο, το οποίο είναι κατά 40% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι, ενώ κατά 40% πιο ακριβά θα είναι και τα αναψυκτικά. Σχετικά με τα ποτά, το κρασί θα είναι κατά 12% πιο “τσιμπημένο” εν συγκρίσει με το αντίστοιχο κόστος το 2023.
Τα κρέατα... ξέφυγαν
Από τα κρεατικά, οι τιμές στην παραδοσιακή γαλοπούλα, το αρνί και το χοιρινό αναμένεται να είναι περίπου 22% πιο υψηλές από εκείνες που αντίκριζαν οι καταναλωτές τα Χριστούγεννα του 2023.
Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι Έλληνες και για την αγορά των γλυκών των Χριστουγέννων. Όσον αφορά στις τιμές των μελομακάρονων, αυτές κυμαίνονται ανά κιλό από 9,90 ευρώ μέχρι 24,50 ευρώ. Ο μέσος όρος της τιμής των μελομακάρονων ανά κιλό ανέρχεται σε 16,84 ευρώ.
Οι τιμές των κουραμπιέδων βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα μελομακάρονα. Συγκεκριμένα, οι τιμές τους κυμαίνονται ανά κιλό από 10,80 έως και 23,90 ευρώ, με τον μέσο όρο της τιμής τους να είναι στα 17,77 ευρώ ανά κιλό.
Το γιορτινό “καλάθι”
Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στην αισχροκέρδεια, έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο του εορταστικού “καλαθιού”, τοποθετώντας μέσα μία σειρά προϊόντων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αρκετά από τους καταναλωτές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, το οποίο κάνει πρεμιέρα σήμερα.
Το μέτρο αυτό κρίνεται εν μέρει ικανοποιητικό, ωστόσο δεν επιλύει επί της ουσίας το πρόβλημα της ακρίβειας, που σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις έρευνες που αφορούν την κοινή γνώμη, αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος “πονοκέφαλος” για την ελληνική κοινωνία, ενώ για την κυβερνητική πολιτική αναδεικνύεται σε “γόρδιο δεσμό”, χωρίς να έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα δυναμικές παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για την πάταξη του φαινομένου, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, το πλαφόν στις τιμές σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθούν τα καρτέλ που συσσωρεύουν υπερκέρδη στην πλάτη των ανθρώπων που μάχονται για επιβίωση. Βέβαια, όλα αυτά παραμένουν σε θεωρητικό επίπεδο, γιατί για να γίνουν πράξη πρέπει να παρθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, που έχει και το... μαχαίρι και το πεπόνι.