Πρόωρα ξεκίνησε η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να πιάσει τον σφυγμό των υπόλοιπων κομμάτων, έχει ξεκινήσει ήδη τις επαφές του, αναζητώντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε, η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκο Ανδρουλάκη είχε και ορισμένες αναφορές γύρω από το πρόσωπο του/της ΠτΔ που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
“Τα κουκιά”
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, που αναφέρεται στην εκλογή ΠτΔ, απαιτούνται οι ψήφοι από τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 200 βουλευτές, προκειμένου να αναδειχθεί ως ΠτΔ ένα πρόσωπο το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι κοινής αποδοχής. Η Ν.Δ. ως κυβερνητικό κόμμα αυτή τη στιγμή διαθέτει 155 βουλευτές, μετά τις αποχωρήσεις Σαμαρά, Σαλμά και Αυγενάκη, αν και ο τελευταίος τάσσεται πάντοτε υπέρ των κυβερνητικών επιλογών.
Αυτό σημαίνει ότι η Ν.Δ. χρειάζεται ακόμα 45 βουλευτές από τα άλλα κόμματα, εφόσον θέλει να προχωρήσει σε “συναινετική” λύση. Αν θέλει να βάλει μια ολοδική της επιλογή, απλώς θα περιμένει την τρίτη ψηφοφορία, όπου κάνει δουλειά και με απλή πλειοψηφία.
Υποψηφιότητα Ράμμου
Η Νέα Αριστερά έχει ήδη προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρήστο Ράμμο, τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου και Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Μάλιστα, αυτή η υποψηφιότητα φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Αριστερά, αφού τα δύο κόμματα, σύμφωνα με τις πηγές του ρεπορτάζ, συγκλίνουν προς την υποψηφιότητα Ράμμου. Η Νέα Αριστερά προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., μιας και ο πρόεδρος του κόμματος υπήρξε θύμα των παρακολουθήσεων, όπως και με το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου. Στο άμεσο διάστημα θα φανεί ποια θα είναι η κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας.
“Κλειστά χαρτιά”
Προς το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα “χαρτιά” του. Πάντως, από τα ονόματα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα, κανένας δεν μπορεί να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους. Ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση να πάρει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, βέβαια, μπορεί να κάνει την έκπληξη και να προτείνει όντως ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής με τεράστιο κύρος. Το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτεί αρκετά, ειδικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Βουλή, η οποία μοιάζει με μία μεγάλη κουρελού.