Από τον φιλελευθερισμό έως τον φασισμό... δυο δάχτυλα είναι δρόμος. Η παραλλαγμένη γνωστή ρήση ταιριάζει “γάντι” στα τεκταινόμενα της Νοτίου Κορέας, ο (δεξιός και νεοφιλελεύθερος) πρόεδρος της οποίας Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε χθες «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και “παραλύει” την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Παραληρηματική ανακοίνωση
Ο Γιουν Σουκ Γέολ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια μιας ελαφρώς... παραληρηματικής τηλεοπτικής ενημέρωσης, όπου ανακάτεψε τη βόρεια Κορέα, τον... κομμουνισμό και την (επίσης “φιλελεύθερη”, κεντρώα δηλαδή) αντιπολίτευση της χώρας, δηλώνοντας ότι θα... «ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου».
Τι είπε
«Για να διαφυλάξουμε μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλείψουμε αντικρατικά στοιχεία... Κηρύσσω με το παρόν έκτακτο στρατιωτικό νόμο», είπε ο Γιουν σε ζωντανή τηλεοπτική ομιλία.
Ο Γιουν δεν ανέφερε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τον πυρηνικά οπλισμένο Βορρά, αντ’ αυτού εστίασε στους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους.
Φιλελεύθερα... πραξικοπήματα
Βεβαίως να θυμίσουμε ότι είναι το δεύτερο “πραξικοπιματικό” σκηνικό που στήνεται σε μια χώρα με “φιλελεύθερο” πρόεδρο. Προηγήθηκε ο Μακρόν, που παρέκαμψε τη βούληση του γαλλικού λαού και έδωσε την κυβέρνηση σε ένα κόμμα που συγκέντρωσε το 1/10 των ψήφων, αλλά τουλάχιστον του Μακρόν ήταν “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, ο Κορεάτης επέβαλλε... στρατιωτικό νόμο.
Δημοκρατική παράδοση; Μπα...
Η Νότιος Κορέα, που είναι μια χώρα που στηρίζεται χέρια-πόδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δημιουργία της (μετά τον πόλεμο της Κορέας), δεν έχει ακριβώς... άμεμπτη δημοκρατική παράδοση. Μάλλον το ακριβώς αντίθετο, αφού έως το 1980 κυβερνιόταν από μια αλληλοδιαδοχή αυταρχικών κυβερνήσεων που ελεγχόταν από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, το 1980 ήταν η τελευταία φορά που είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα. Τα ελάχιστα αριστερά (ή μάλλον κεντροαριστερά) κόμματα που υπάρχουν στη χώρα λειτουργούν κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας από τις κυβερνήσεις και τις Αρχές που ελέγχονται πλήρως από την κεντροδεξιά και τη δεξιά.
Καλπάζουσα διαφθορά
Το κύριο συστατικό της πολιτικής σκηνής της Ν. Κορέας είναι η καλπάζουσα διαφθορά, αφού κατά καιρούς όλοι οι κυβερνώντες έχουν αναμειχθεί σε σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς. Μάλιστα, ο Γιουν Σουκ Γέολ ελέγχεται για διάφορα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Κατηγορείται επίσης για μεσολάβηση επιρροής. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει μια ειδική έρευνα εις βάρος της. Τον περασμένο μήνα, ο Γιουν Σουκ Γέολ ζήτησε συγνώμη, λέγοντας ότι η γυναίκα του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.