Στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν αλλά και σε εκείνες του Γεραπετρίτη με τον Φιντάν “λειαίνουν τις αιχμές” και χρησιμοποιούν μια γλώσσα προσέγγισης. Στα λοιπά και στα πέριξ, πετάμε και καμιά κορώνα για το Κυπριακό και για τα λοιπά εθνικά θέματα, έτσι για να... κρατάμε τα μπόσικα.
Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τη Λευκωσία έστειλε νέα “μηνύματα” στην Τουρκία, τόσο ενόψει της επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό, όσο και μετά τη νέα ρητορική πρόκληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Αθήνα-Λευκωσία, μαζί!
Ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισαν, επίσης, ότι Αθήνα και Λευκωσία ευθυγραμμίζονται απόλυτα στο Κυπριακό και έχουν κοινή οπτική και στα ελληνοτουρκικά. Απάντησαν έτσι εμμέσως πλην σαφώς στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είχε “καρφώσει” και τις δύο κυβερνήσεις για διάθεση υποχώρησης απέναντι στην Άγκυρα.
«Θεωρούμε ότι το ήπιο κλίμα που διαπνέει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορεί να ευνοήσει την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Γνωρίζουμε ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το κλίμα δε συνεπάγεται μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας. Όμως ακλόνητοι παραμένουμε κι εμείς σε θέματα κυριαρχίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου θάλασσας», δήλωσε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.
Ναι στον διάλογο
Εξέφρασε, δε, την άποψη πως «όποιος διαθέτει επιχειρήματα, δεν πρέπει να διστάζει να τα καταθέτει σε διάλογο. Γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε με αυτοπεποίθηση τα ήρεμα νερά στα ελληνοτουρκικά, με προοπτική να ανοίξει και ήρεμος ορίζοντας στην περιοχή».
Διαμήνυσε, επίσης, με νόημα ότι και οι ευρωτουρκικές σχέσεις εξετάζονται υπό το πρίσμα της καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι υπάρχει ένα «αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων και αιρεσιμοτήτων, που η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει», μεταξύ των οποίων και η αλλαγή στάσης απέναντι στην Κύπρο.
Και για το Κυπριακό;
Ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε: «Το στάτους στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον. Δεν είναι βιώσιμο. Και ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, πάντως, ότι «υπάρχει μία ευνοϊκή δυναμική για επανέναρξη συνομιλιών μετά από μία μακρά περίοδο ακινησίας”, αναφερόμενος στην επικείμενη πενταμερή για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι αυτό επετεύχθη «χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες Λευκωσίας και Αθήνας» και πρόσθεσε: «Έχουμε κάποιες ενδείξεις προόδου».
Υπογράμμισε άλλωστε ότι «δε θα δεχτούμε νομιμοποίηση τετελεσμένων στην Κύπρο, ούτε διαιώνιση ενός δράματος που διαρκεί 50 χρόνια».