Η Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, πέρα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε (καταδικασμένη σε αποτυχία) προσπάθεια εξωραϊσμού, η σύγχρονη “κόλαση των μισθωτών”. Τελεία και παύλα, δε σηκώνει καν συζήτηση.
Ο μισθωτός στην Ελλάδα είναι πολίτης Γ’ κατηγορίας, αφού έχει τα κατά τεκμήριο χαμηλότερα εισοδήματα, πληρώνει τους περισσότερους φόρους, τα όποια δικαιώματα είχαν απομείνει μετά τη μνημονιακή λαίλαπα, ξηλώνονται λίγα-λίγα κάθε χρόνο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κατάστασή του χειροτερεύει εντυπωσιακά και σταθερά.
Τα στοιχεία της ντροπής
Δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες περί των εκατοντάδων αντεργατικών ρυθμίσεων που έχει προλάβει να ψηφίσει στα 5,5 χρόνια της η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί θα χρειαστούμε όχι μία στήλη, αλλά... ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Το εξαήμερο νομίζω φτάνει από μόνο του για να δικαιολογήσει τον χαρακτηρισμό «ακραία αντεργατική» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά είναι μόνο ένα μέτρο από τα εκατοντάδες.
Απλήρωτες υπερωρίες, υπερημερίες και υπερεργασία, ωράρια- “λάστιχο”, απαγόρευση των απεργιών, δίωξη του συνδικαλισμού, διάλυση πλήρης των ελεγκτικών μηχανισμών διά της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους και τόσα πολλά ακόμη... είπαμε, άμα τα αναλύσουμε θα ξημερωθούμε.
Τραγικοί μισθοί
Από μόνο του, ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι οι μισθοί. Η Ελλάδα του Μητσοτάκη είναι η μοναδική (η μία και μόνη) στην Ευρώπη των “27”, όπου τα τελευταία πέντε χρόνια οι πραγματικοί μισθοί (δηλαδή η μισθολογική αύξηση μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού) δεν ανεβαίνουν, αλλά πέφτουν. Και μάλιστα... τραγικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι μισθοί στη χώρα μας από το 2019 έως το 2023 έχουν αυξηθεί σχεδόν 10% (9,8%). Σε ονομαστικές τιμές. Το ίδιο διάστημα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο πληθωρισμός δηλαδή, έχει αυξηθεί... 18%! Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα (πιο επίσημα δε γίνεται) στοιχεία, οι μισθοί στην Ελλάδα του Μητσοτάκη έχουν μειωθεί 9% από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση. Να ξαναπώ ότι σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ε.Ε. οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί το ίδιο διάστημα, έστω και αναιμικά (οι μικρότερες αυξήσεις είναι 1,5%, οι μεγαλύτερες 16%), αλλά στην Ελλάδα έχουν μειωθεί.