ελλαδα κριση

Για ποιες συλλογικές συμβάσεις συζητάμε;

Παραπολιτικά
Για ποιες συλλογικές συμβάσεις συζητάμε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει συλλογικές συμβάσεις

Πεντέμισι χρόνια κυβερνά χωρίς μνημόνια (το υπογραμμίζουμε) η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτε για να μεταρρυθμίσει (προς το φιλεργατικότερο) την τραγική αντεργατική νομοθεσία που καθιερώθηκε κατ’ απαίτησην των δανειστών επί μνημονίων, αλλά κάθε χρόνο “σωρεύει” και νέες αντεργατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Με τελευταία το τραγικό και απολύτως επαίσχυντο εξαήμερο. 

Το σημαντικότερο ζήτημα είναι βεβαίως οι συλλογικές (κλαδικές) συμβάσεις. Οι μισθοί στην Ελλάδα πέρυσι υποχώρησαν στην τελευταία θέση σε ολόκληρη την Ευρώπη των “27” (ξεπεράσαμε τη Σλοβακία, που ήταν η μόνη κάτω από μας το 2022) και πλέον ο μέσος ελληνικός μισθός σε μονάδες αγοραστικής δύναμης είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. 

Αυτό κυρίως οφείλεται αφενός στην ακραιφνώς φιλοεργοδοτική νομοθεσία που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφετέρου στην ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων. Μόλις το 23% των εργαζομένων στην Ελλάδα καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, ποσοστό που υπολείπεται κατά... 30% (!!!!) του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι φυσικά το χαμηλότερο στην Ε.Ε. των “27” και είναι 57% κάτω από τον “στόχο” της Ε.Ε., που είναι να καλύπτονται με κλαδικές συμβάσεις το 80% των εργαζομένων. 

Οπότε πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να είσαι υπουργός αυτής της κυβέρνησης, που αρνείται σθεναρά την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, για να δηλώνεις ότι «η μεγάλη εικόνα είναι το πώς θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους», λέγοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων! Τάδε έφη Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας (αν και επί Ν.Δ. το υπουργείο πρέπει να ονομάζεται “υπουργείο Εργοδοσίας”). 

«Θέτουμε ως προτεραιότητα το πώς θα ενισχύσουμε περαιτέρω τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μάλιστα η ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία ενσωματώνουμε τώρα, μας δίνει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για να κάτσουμε κάτω με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους και να συζητήσουμε από κοινού, να διαμορφώσουμε από κοινού παρεμβάσεις (...)», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει συλλογικές συμβάσεις, ακούγεται σαν κακό ανέκδοτο φυσικά. Άμα δούμε κάποια έμπρακτη κίνηση, θα το συζητήσουμε. Επί του παρόντος, το θεωρούμε απλώς πολύ φτωχή απόπειρα για χιούμορ από την κ. Κεραμέως. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News