Λίβανος βομβαρδισμοί Ισραήλ
Φωτ. ΑΡ

Το... φρενοκομείο στην ευρύτερη περιοχή μας

Παραπολιτικά
Το... φρενοκομείο στην ευρύτερη περιοχή μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μια τραγική και ίσως πλέον αδιέξοδη σύγκρουση», σύμφωνα με τον κορυφαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο Παναγιώτη Ήφαιστο

Ο κορυφαίος στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάλυση πανεπιστημιακός δάσκαλος Παναγιώτης Ήφαιστος με δύο κουβέντες τα λέει όλα για το... φρενοκομείο στην ευρύτερη περιοχή μας: «Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μια τραγική και ίσως πλέον αδιέξοδη σύγκρουση. H συντρέχουσα μεσανατολική διένεξη εξελίσσεται εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων πλανητικών προεκτάσεων. 
Οι στρατηγικές εξελίξεις στον πλανήτη και στις περιφέρειες είναι καταιγιστικές και θα εντείνονται και θα οξύνονται ολοένα και περισσότερο. Η Μέση και η Μείζονα Ανατολή ήταν πάντα στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής». 

Σημαντική διένεξη 

«Η διένεξη Παλαιστινίων και Ισραηλινών είναι μια από τις σημαντικότερες της σύγχρονης διεθνούς πολιτικής, αλλά και του παρελθόντος. Δύο παράγοντες συντείνουν σε αυτό. Πρώτον, η Μέση Ανατολή διαχρονικά αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το σημείο ανταγωνισμών και συγκρούσεων όλων των πολιτισμών, όλων των θρησκειών, όλων των ιστορικών εθνών και των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων». 

Πεδίο ανταγωνισμών 

«Δεύτερον, βρίσκεται στο σημαντικότερο σημείο της Περιμέτρου της Ευρασίας, που τη σύγχρονη εποχή αποτελεί το πεδίο των ηγεμονικών ανταγωνισμών. Όσον αφορά στην ιστορική διάσταση. Μελετώντας επί μακρόν τα Μεσανατολικά ζητήματα, μαθαίνεις (ή πρέπει να μαθαίνεις) να μιλάς προσεκτικά. Πάντως, εξαρχής τονίζεται μια εκτίμηση, ότι δηλαδή οι Παλαιστίνιοι είναι το μεγαλύτερο θύμα των μεταπολεμικών και μεταψυχροπολεμικών διενέξεων στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, ο τελευταίος πόλεμος κατέδειξε ότι η επιβίωση τού κατά τ’ άλλα πανίσχυρου ισραηλινού κράτους ήταν και συνεχίζει να είναι στην κόψη του ξυραφιού...». 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News