Γράφαμε από άλλες στήλες του neakriti.gr ότι το "καλάθι" του πρωθυπουργού καίτοι εξαιρετικά φτωχό και αποτελούμενο κυρίως από προαναγγελθείσες προ πολλού παρεμβάσεις και ανακύκλωση υπαρχόντων μέτρων, είχε ...λίγα για πολλούς.
Οχι όμως για άλλους. Είχε για τους επιχειρηματίες (ε, αλίμονο που δεν θάχε, μποναμάς 500 εκ. δια της μείωσης των εισφορών και διάφορα μικρότερα) είχε για τους ελ. επαγγελματίες, είχε για τους αγρότες, είχε για τους συνταξιούχους, είχε ακόμη και για τους μισθωτους του Δημοσίου. Ψίχουλα βεβαίως για όλους (πλην επιχειρηματιών) αλλά... κάτι. Για ποιους δεν είχε; Για τη μεγαλύτερη παραγωγική ομάδα της χώρας, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. 2.5 εκατομμύρια αριθμεί αυτή η ομάδα, που μπορεί να... ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις κατά το δοκούν. Αλλά... τα τελευταία 10 χρόνια η συμμετοχή των μισθωτών στην κάλπη είναι ελάχιστη, ειδικά από το καλοκαίρι του 2015 και μετά. Οπότε βγάζουν κυβερνήσεις ελ. επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί η ΓΣΕΕ έβγαλε ανακοίνωση, όπου... δείχνει ότι επιτέλους πήρε χαμπάρι ότι η κυβέρνηση "ξέχασε" τους μισθωτούς στο καλάθι εξαγγελιών της ΔΕΘ. Δεν τους (μας) ξέχασε μωρέ καϊνάρια, απλώς δεν υπολογίζει πλέον στους μισθωτούς ως δεξαμενή ψηφοφόρων. Μετά τη θεσμοθέτηση του 6ήμερου, άλλωστε, όποιος μισθωτός ψηφίσει Μητσοτάκη και ΝΔ, θέλει παρακολούθηση από ψυχίατρο.
Και επισημαίνει η ΓΣΕΕ ότι "εκφράζει την απογοήτευση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς έλειπαν οι ουσιαστικές πρωτοβουλίες και προτάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο". Μα, γιατί εκπλήσσεστε; Στ' αλήθεια, περιμένατε κάτι; Οτιδήποτε; Από την κυβέρνηση που έχει δώσει τα πάντα στους εργοδότες και τίποτε στους εργαζόμενους;
Λέει παρακάτω στην ανακοίνωση "Η έλλειψη αναφοράς στην επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίων επίπεδα, καθώς και η πολιτική, πλέον, επιλογή της μη ενίσχυσης υπογραφής και επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραμένουν τα σημαντικότερα ζητήματα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας.
Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, τώρα, εντός του 2024".
Καταρχάς, μισθολογικές αυξήσεις ΜΟΝΟ με πληρη επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων και ακόμη και τότε... πολύ αμφίβολο, αφού όλη η νομοθεσία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρηματιών. Και δεύτερον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη 5 χρόνια τώρα δεν έχει πει ούτε μία λέξη για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, τώρα θα το πει; Και τρίτον, "η αγορά" αυξάνει ή όχι τους μισθούς, όχι ο Μητσοτάκης. Και "η αγορά" δεν θα αυξήσει τίποτε χωρίς συμβάσεις. Τελεία.