Φτερωτή και τσιμέντο να γίνει 

Παραπολιτικά
Φτερωτή και τσιμέντο να γίνει 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

H πρωτοφανής βαρβαρότητα που βαφτίζεται “πράσινη μετάβαση” με τις ανεμογεννήτριες καταργεί τη μορφολογία και το ανάγλυφο της χώρας, μηδενίζει το κάλλος του φυσικού της χώρου και ασχημαίνει τη χώρα

Οι ανεμογεννήτριες, ειδικά στην Ελλάδα, μονόπαντα και καταιγιστικά, παρουσιάστηκαν περίπου ως η απόλυτη λύση για τη λεγόμενη “πράσινη μετάβαση”, που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη... Σήμερα όσοι πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν τη χώρα, οδηγώντας την όχι σε πράσινο... παράδεισο, αλλά σε μια κόλαση τσιμέντου, είναι μάλλον η πλειοψηφία. Οι αδυναμίες που είχε η μονοσήμαντη και ετεροβαρής έμπνευση για τις ανεμογεννήτριες είναι πλέον ορατές και οι επιπτώσεις που προκαλούν στην Ελλάδα κάτι παραπάνω από αισθητές. Βασική αιτία η απουσία στρατηγικού χωροταξικού σχεδιασμού και η αδηφαγία για κέρδη, που απλά βαφτίζεται πράσινη. 

Θα τα γεμίσουν όλα! 

Όταν θα έχουν γεμίσει όλη τη χώρα με... ανεμογεννήτριες σε κάμπους, βουνοκορφές, λίμνες, ποτάμια και θάλασσες (φιλοδοξούν να φτάσουν τις 50.000, εκτός εάν πέσει ο ρυθμός τα επόμενα χρόνια και σταματήσουν στις 25.000), τι θα έχουμε πρακτικά; Θα έχουν σκαφτεί και αποψιλωθεί γύρω στο 1 με 1,5 εκατομμύριο στρέμματα φυσικής βλάστησης (θαμνώδους ή δενδρώδους) όσο περίπου ένας μεσαίου μεγέθους νομός της Ελλάδος, για γήπεδα εγκατάστασης, διανοίξεις δρόμων, για γήπεδα πυλώνων μεταφοράς ρεύματος, για σταθμούς, για εργοτάξια. Αν υποθέσουμε ότι μια μέση έως μικρή ανεμογεννήτρια παραγωγής 1,5 MW ζυγίζει γύρω στους 165 τόνους, πρακτικά το ελληνικό φυσικό οικοσύστημα θα δεχτεί ένα “ξένο” υλικό της τάξεως των 8,5 περίπου εκατομμυρίων τόνων (μέταλλα, συνθετικές ύλες, κ.λπ.), σκορπισμένα στα ελληνικά τοπία και το πιθανότερο αμάζευτα. Προσθέστε εδώ ότι υπάρχουν και μεγαλύτερες των 267 τόνων, και των 334 τόνων (Siemens Gamesa, κ.ά.). Εδώ ενδεικτικά και συντηρητικά πήραμε τη μικρότερη του 1,5 MW. 

Αλλοιώνουν τα πάντα 

Θα αλλοιώσουν το μεγαλύτερο μήκος των κορυφών και οροσειρών που συνθέτουν τα 350 κύρια βουνά της χώρας από 900 μέτρα υψόμετρο και άνω, εκ των οποίων το 10% βρίσκεται στη νησιωτική χώρα, χωρίς να υπολογίσουμε τα υψόμετρα κάτω των 900 μέτρων, τα οποία σε αριθμό πιθανόν να υπερβαίνουν τις κορυφές και τις οροσειρές στα μεγαλύτερα υψόμετρα, τα φυσικά τοπία και παραγωγική γη κάμπων, λίμνες, ποτάμια, υγροβιότοποι κ.λπ. 

Και άλλα δεδομένα 

Μια ανεμογεννήτρια θα χρειαστεί θεμελίωση σε τσιμεντένια βάση των 500-900 κυβικών μέτρων μπετόν ανάλογα με το μέγεθός της. Υποθετικά εάν λάβουμε ως πολλαπλασιαστή τα 500 κυβικά για 50.000 ανεμογεννήτριες θα πέσουν στην ελληνική “παρθένα” ύπαιθρο γύρω στα 25 εκατομμύρια κυβικά μπετόν οπλισμένου ή στην καλύτερη περίπτωση των 25.000 ανεμογεννητριών θα πέσουν 12,5 εκατομμύρια κυβικά μπετόν. Το οπλισμένο σκυρόδεμα θεμελίωσης υπολογίζεται στους 1.250 έως 2.250 τόνους ανά ανεμογεννήτρια. Έτσι, αν ο στόχος είναι 50.000 ανεμογεννήτριες, θα πέσουν στη ελληνική ύπαιθρο κοντά στα 62,5 εκατομμύρια τόνοι οπλισμένο σκυρόδεμα έως και 112,5 εκατομμύρια τόνοι, και τα μισά για 25.000 ανεμογεννήτριες. 
Όλο αυτό το τσιμέντο θα παραμείνει στο έδαφος μόνιμα και αιωνίως. Έχει ζωή περίπου 7 εκατομμύρια έτη. Αυτά μόνο για το ζήτημα των αποψιλώσεων, των τερατωδών εκσκαφών και τσιμεντώσεων και των μελλοντικών αμάζευτων σκουπιδιών στην ελληνική φύση. 

Η “πράσινη” βαρβαρότητα 

Αυτή η πρωτοφανής βαρβαρότητα που βαφτίζεται “πράσινη μετάβαση” καταργεί τη μορφολογία και το ανάγλυφο της χώρας, μηδενίζει το κάλλος του φυσικού της χώρου και ασχημαίνει τη χώρα, διαβρώνει τα βουνά της, της αλλάζει τα μικροκλίματα και προσθετικά πολλά κλίματα ολόκληρων περιφερειών, συμβάλλει στην ανομβρία, στην ξηρασία και στην ερήμωση της υπαίθρου από ανθρώπους και αγροκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τροποποιεί τη διασπορά και την επιβίωση σπάνιων οικοσυστημάτων εθνικής και διεθνούς σημασίας... και κανένας δε διαμαρτύρεται. Όλοι μας άφωνοι θεατές στο κέρδος ολίγων ανάλγητων, που θα αλλάξει το φυσικό ανάγλυφο της χώρας, έτσι, χωρίς καν ένα στρατηγικό σχεδιασμό χωροταξικά, ενώ δεν είναι λίγοι οι απαίδευτοι και οι ηλίθιοι που χειροκροτούν. Κι όλα αυτά με μέσο όρο 20-25 χρόνια ζωής των ανεμογεννητριών... Μετά; Μετά δεν ξέρουμε πού θα τις “θάψουμε”. Προφανώς οι περισσότερες θα αφεθούν στην τύχη τους ανά περιοχή. Το κόστος περισυλλογής τους ως απόβλητα είναι κυριολεκτικά ασύμφορο. 

Α, και με όλα αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε, βαθιά το χέρι στην τσέπη μας για τους λογαριασμούς ρεύματος και τα πράσινα χρηματιστήρια ρεύματος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News