Οργή και αγανάκτηση ακόμη και για τα τεχνικά ζητήματα κατά του ηγετικού πυρήνα του κόμματος εκφράζουν κατά κύματα και ανά περιφέρεια τα μέλη του Κινήματος, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε επιτελεία υποψήφιων προέδρων, με τις καταστάσεις του μητρώου μελών που έστειλε η Χαριλάου Τρικούπη.
Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι κωμικοτραγική στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.: Διαπιστώθηκε ότι στο μητρώο δεν περιλαμβάνονται όχι μόνο χιλιάδες παλαιά μέλη με δεδομένη διαδρομή, παρουσία και αδιατάρακτη σχέση με το κόμμα, αλλά ακόμα και... υποψήφιοι βουλευτές στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αναφέρεται μάλιστα και μία περίπτωση υποψήφιας ευρωβουλευτή στις 9 του περασμένου Ιουνίου, που δε βρήκε το όνομά της στις καταστάσεις!
Το όλο θέμα θα ήταν ίσως μία αστοχία και απλά ένδειξη διάλυσης στον κεντρικό μηχανισμό, αν δεν οδηγούσε στην ταλαιπωρία χιλιάδες μέλη, αλλά κυρίως εάν δεν εγκυμονούσε κινδύνους να κοπεί ακόμα και κάποιος υποψήφιος ή κάποια υποψήφια από την κούρσα, επειδή δε θα καταφέρει να εμφανίσει τις 5.000 υπογραφές μελών που απαιτούνται.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι, πέραν του Νίκου Ανδρουλάκη, ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες το μητρώο μελών του κόμματος για να έχουν μία εικόνα και για να τσεκάρουν τις καταστάσεις με τη λίστα των υπογραφών που έχουν συλλέξει για τις υποψηφιότητές τους.
Και κάποιοι διαπίστωσαν το αδιανόητο, ότι χιλιάδες μέλη, των οποίων είχαν τις υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς τους, δεν περιλαμβάνονται ως μέλη του ΠΑΣΟΚ στο επίσημο μητρώο, καίτοι φέρουν αναμφίβολα αυτήν την ιδιότητα.
Απευθύνθηκαν αμέσως στη Χαριλάου Τρικούπη και την Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), που είναι αρμόδια για τα θέματα αυτά, και έτσι ξεκίνησε μία περίπλοκη διαδικασία για να λυθεί το πρόβλημα και να... ξαναγραφτούν οι διαγραφέντες.
Τα επιτελεία των υποψηφίων εντοπίζουν ποιο μέλος δεν είναι γραμμένο κανονικά, το ενημερώνουν και στη συνέχεια αυτός ο άνθρωπος απευθύνεται στα κεντρικά του Κινήματος, λαμβάνει έναν τετραψήφιο κωδικό, με τον οποίο εισέρχεται στο σύστημα, βάζει την αίτησή του και πληροφορείται αμέσως εάν αυτή γίνεται δεκτή ή όχι!
Το εάν και πόσες περιπτώσεις θα μείνουν ξεκρέμαστες ουδείς μπορεί να το γνωρίζει ή να το εκτιμήσει αυτήν την ώρα.
Το θέμα είναι πως υποψήφιοι αρχηγοί, που οφείλουν να καταθέσουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου τις τουλάχιστον 5.000 υπογραφές για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους, τρέχουν να βρουν και να κινητοποιήσουν όσους έχουν υπογράψει, αλλά δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο, ώστε να γραφτούν ξανά για να είναι έγκυρη η υπογραφή τους!
Το μέγεθος του προβλήματος ενδεχομένως να είναι αδιανόητα μεγάλο, ειδικά εάν επιβεβαιωθούν κάποιες πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν ότι το μητρώο που απέστειλε στους υποψήφιους η Χαριλάου περιλαμβάνει περί τις 120.000 μέλη, ενώ το 2021 είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές 270.000, οι συντριπτικά περισσότεροι έχοντας ή αποκτώντας τότε την ιδιότητα του μέλους.