Όταν ξεκίνησε η Ούρσουλα στο αξίωμά της ως προέδρου της Κομισιόν, το ανώτατο γραφειοκρατικό (δηλαδή διορισμένο) όργανο της Ε.Ε. είχε γυναίκες το 44% των επιτρόπων. Αν και απείχε, δηλαδή, από το ιδανικό (που θα ήταν το 50%), ήταν... πολύ κοντά σε αυτό.
Ωστόσο και παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση της Γερμανίδας επιτρόπου να πετύχει τον στόχο του 50% σε αυτή τη σύνθεση της Κομισιόν, οι “παραινέσεις” της (δεν μπορεί να δώσει εντολή, μόνο να “συμβουλεύσει”) έχουν πέσει στο κενό και το 44% της προηγούμενης Επιτροπής θα περιοριστεί σημαντικά, αφού οι περισσότερες χώρες προτίθενται να διορίσουν άνδρες!
Τι είχε δηλώσει
Μετά την επανεκλογή της, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι στόχος της είναι «ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών» στο ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, ο στόχος της κινδυνεύει να μην επιτευχθεί, καθώς τα κράτη-μέλη αγνόησαν το αίτημά της να προτείνουν δύο υποψηφίους, έναν άνδρα και μία γυναίκα.
Πριν από την προθεσμία της 30ής Αυγούστου για την υποβολή των ονομάτων στις Βρυξέλλες, 14 άνδρες και 5 γυναίκες έχουν προταθεί ως υποψήφιοι, σύμφωνα με ανάλυση των ανακοινώσεων των κυβερνήσεων και των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. Από τις επτά χώρες που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις υποψηφιότητες, δύο (Λιθουανία και Ρουμανία) αναμένεται σύντομα να εγκρίνουν ανδρικές υποψηφιότητες, ενώ άλλες δύο (Βέλγιο, Δανία) αναμένεται να προτείνουν επίσης άνδρες. Οι άνδρες είναι φαβορί σε δύο ακόμη χώρες που δεν έχουν ακόμη προτείνει (Ιταλία και Πορτογαλία), ενώ οι γυναίκες είναι φαβορί στη Βουλγαρία, όπως αναφέρει ο “Guardian”.
Το χειρότερο σενάριο
Κατά το χειρότερο πιθανό σενάριο, η επόμενη επιτροπή - που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον Δεκέμβριο - θα μπορούσε να έχει μόνο 22% ή 26% γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της φον ντερ Λάιεν), μια αναλογία φύλου πολύ χειρότερη από την προηγούμενη επιτροπή, όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2019 με 44% γυναικεία εκπροσώπηση.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λίνα Γκάλβες, κάλεσε τη φον ντερ Λάιεν να επιμείνει ώστε οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. να της προτείνουν γυναίκες υποψηφίους.
«Δεν πετυχαίνουμε ποτέ τίποτα χωρίς να μετακινούμε τα όρια, χωρίς να ασκούμε πίεση», δήλωσε στον “Guardian”. «Ειδικά τώρα, όταν τα αντι-φεμινιστικά κινήματα είναι στον πυρήνα φασιστικών, αντιδημοκρατικών κινημάτων... δεν μπορούμε να δείξουμε ότι η δέσμευσή μας για την ισότητα των φύλων είναι αδύναμη».
Η προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γίνεται πιο δύσκολη λόγω μιας εξαίρεσης που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να μην προτείνουν γυναίκες υποψήφιες όταν επαναπροτείνουν τον ήδη υπηρετούντα επίτροπό τους. Οι περισσότεροι από αυτούς που επιστρέφουν είναι άνδρες, όπως ο Τιερί Μπρετόν της Γαλλίας, που πρόσφατα είχε αντιπαράθεση με τον τεχνολογικό μεγιστάνα Έλον Μασκ, και ο Μαρός Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής με εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Ολλανδός Βόπκε Χούκστρα και ο Ούγγρος Όλιβερ Βάρχεϊ είναι επίσης έτοιμοι να επιστρέψουν στις Βρυξέλλες. Μόνο η Κροάτισσα επίτροπος Ντουμπράβκα Σούιτσα θα επιστρέψει.
Αρκετοί ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσαν ότι δεν έχουν πρόθεση να προτείνουν γυναίκα, καθώς δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να το κάνουν.
«Με σεβασμό και σύμφωνα με τις συνθήκες, έχουμε λάβει την απόφαση να στείλουμε ένα όνομα», δήλωσε τον Ιούνιο ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να προτείνει τον υπουργό Οικονομικών, Μάικλ ΜακΓκραθ.
Το αίτημα για δύο υποψήφιους δεν έγινε δεκτό θετικά από πολλές πρωτεύουσες της Ε.Ε., καθώς η πολυπόθητη θέση του επιτρόπου της Ε.Ε. αποτελεί επίσης μέρος σύνθετων διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και/ή των πρωθυπουργών και προέδρων.