faneromenh

Κι όμως, υπάρχει κάποιος

Παραπολιτικά
Κι όμως, υπάρχει κάποιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κι όμως υπάρχει Αυτοδιοικητικός  που  επιτέλους θέτει θέμα για το Νερό ως Δημόσιο Αγαθό

Τόσες μέρες γράφουμε και ξαναγράφουμε για τους παλαμακιστές της εξουσίας και των οικονομικών συμφερόντων και τα “παιχνίδια” γύρω από το νερό στη Κρήτη, με μελέτες από ιδιώτη που πληρώνει ιδιώτης, τα “άλλοθι” της λειψυδρίας και της ανομβρίας που αντί να έχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο για την χρόνια απουσία στρατηγικής και υποδομών στο νερό, γίνονται απλά “φυσική καταστροφή”, καν τις υδροκλοπές δεν αγγίζουν όπως στο Φράγμα Φανερωμένης, αλλά αυτιά δεν “ιδρώνουν”.

Οι εξαιρέσεις

Με εξαίρεση τον βουλευτή Φρ. Παρασύρη, τον βουλευτή Συντυχάκη, το ΚΚΕ και την “Λαϊκή Συσπείρωση” σε δήμους και Περιφέρεια, όλοι οι άλλοι, δήμαρχοι, περιφέρεια, κόμματα, φορείς, επιμελητήρια, σφυρίζουν αδιάφορα... Κι όμως σε αυτή την γενικευμένη απάθεια, υπάρχει και ένας αντιπεριφερειάρχης, που φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών, πως ανοίγει ο δρόμος το δημόσιο αγαθό του νερού, να γίνει εμπόρευμα και υπηρεσίες και οι πολίτες να λένε πλέον “νεράκι” και όχι νερό. Ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος της πολιτικής προστασίας Γιάννης Λεονταράκης με επιστολή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, φέρνει το θέμα και ζητάει να συζητηθεί, έχοντας καταλάβει ότι ο υπό σύσταση ενιαίος φορέας διαχείρισης των υδάτων της Κρήτης, που με τόσα ταρατατζούμ ανακοίνωσε ο υπουργός Τσιάρας από τις Αρχάνες και οι παλαμακιστές αυτοδιοικητικοί, έσπευσαν χωρίς καν κρατήματα να το “αποθεώσουν”. Ο σύμβουλος πολιτικής προστασίας, ζητάει να γίνει καθαρό, ποιος είναι ο σκοπός του υπό σύσταση φορέα!

 Οι έτοιμες μελέτες

Αν είναι οι μελέτες για έργα και τα σχετικά… ας χρηματοδοτήσουν πρώτα τις έτοιμες μελέτες των Τεχνικών υπηρεσιών της ίδιας της Περιφέρειας στο κάτω κάτω! Γιατί όπως έχουμε γράψει σε συνέχειες, με την συγχώνευση όπως λένε των ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ, κατάργηση υπηρεσιών από την Αποκεντρωμένη, έρχεται η ιδιωτικοποίηση 100%!!

Αν όχι τώρα, αύριο, άμεσα σε δεύτερο χρόνο σίγουρα! Εδώ κοτζάμ περιφερειακό συμβούλιο και δεν έχει πάει έστω μια υποτυπώδης εισήγηση κάτι να λάβουν έστω γνώση τι θα είναι ο νέος φορέας και τον χειροκροτούν πολλοί από τα μέλη του;

Η επιστολή

Τι λέει λοιπόν στην επιστολή του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας και περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Λεονταράκης:

“Θέμα: «Ενημέρωση - συζήτηση για την δημιουργία Ενιαίου Φορέα διαχείρισης του νερού στην Περιφέρεια Κρήτης”

Κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι γεγονός και κοινά παραδεχτό, πως λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας και την εφετινή υδρολογική περίοδο, έχει καταστήσει το νερό ένα κοινωνικό αγαθό υπό εξαφάνιση!

Δεδομένου πως η Κρήτη απαιτεί εκατομμύρια κυβικά νερού, τόσο για τις καλλιεργητικές ανάγκες, όσο για τις τουριστικές μονάδες αλλά και γενικότερα για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Είναι γνωστό πλέον, πως λόγο της δύσκολής κατάστασης αρκετοί Δήμοι του νησιού έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αναμφίβολα η λελογισμένη χρήση του νερού, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην βιωσιμότητα των υπόγειων ταμιευτήρων αλλά και των φραγμάτων του νησιού.

Πέραν τούτου είναι αναγκαιότητα να αναζητηθούν βιώσιμες λύσεις στο μέλλον για την εξασφάλιση του δημόσιου αυτού αγαθού, ακόμα και σε δύσκολες υδρολογικές χρονιές όπως η εφετινή.

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω, που αποτελούν καθημερινή συζήτηση των κατοίκων του νησιού και δικαίως αλλά με αφορμή έντονων αντιπαραθέσεων μεταξύ φορέων διαχείρισης του νερού και με τους ταμιευτήρες κάτω από τα όρια ασφαλείας επάρκειας.

Η κυβέρνηση διατείνεται για την δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του νερού, καταργώντας ή και μη λαμβάνοντας υπόψιν μελέτες - προτάσεις φορέων του νησιού αλλά και της δικής μας, αιρετής Περιφέρειας για την δημιουργία ενός τέτοιου φορέα.

Μάλιστα η Κυβέρνηση έχει αναθέσει σε ξένη εταιρεία την σύνταξη μελέτης επ’ αυτού αλλά και μελέτες για την διαχείριση κινδύνου πλημύρας.

Στις αρμοδιότητες αναφέρονται επίσης η εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, εκπόνηση master plan έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, σχεδιασμό, κατασκευή και συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων και δικτύων άρδευσης, με καθολική διαδοχή των αντίστοιχων οργανισμών εγγείων βελτιώσεων.

Παράλληλα αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα για την εκπόνηση μελετών και κατασκευή δικτύων κ.α.

Είναι γνωστό πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωρίζοντας τα επικίνδυνα σημεία και τις λεκάνες απορροής του νησιού, έχουν συντάξει μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και στις 4 περιφερειακές ενότητες.

Θα μπορούσε η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση αυτών των αναγκαίων έργων, ελαχιστοποιώντας την τρωτότητα και των κίνδυνο τέτοιων περιοχών.

Όπως ανάλογες μελέτες έχουν εκπονήσει κι άλλοι φορείς του νησιού.

Επίσης, θα έπρεπε ανάλογα να έχουν χρηματοδοτηθεί ΟΤΑ πρώτου βαθμού για την συντήρηση ή αντικατάσταση δικτύων, άλλωστε υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις νερού ή ακόμα και τα ΤΟΕΒ, που δεν χρήζουν κατάργησης ή να έχουν από χρόνια δοθεί χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή μικρών φραγμάτων.

Αντιθέτως, συστηματικά απαξιώνεται η Αυτοδιοίκηση ανοίγοντας τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και αγαθών!

Μήπως λοιπόν η Κυβέρνηση μέσω της δημιουργίας αυτού του φορέα και αδιαφορώντας για τις διαχρονικές απόψεις των φορέων της Κρήτης, μεθοδεύει την Ιδιωτικοποίηση του πολυτιμότερου για τον άνθρωπο αγαθό;

Είδαμε με την ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας το τεράστιο κόστος και αυξήσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντιλαμβάνεστε κ. Περιφερειάρχη, όποιος ελέγχει την ενέργεια και το νερό, ελέγχει και καθορίζει το παραγωγικό μοντέλο ολόκληρης της Κοινωνίας, τις ζωές των ανθρώπων.

Είναι ανάγκη λοιπόν σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο να υπάρξει μια πλήρη και αποκρυσταλλωμένη ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου, κατ’ επέκταση όλων των κατοίκων του νησιού, αναφορικά με την δημιουργία αυτού του φορέα.

Ποιος ο ρόλος και σκοπός του υπό σύσταση φορέα;

Ποιος ο ρόλος των υπολοίπων φορέων του νησιού στον νέο φορέα; (ΤΟΕΒ, ΟΑΚ, ΠΚ, ΔΗΜΟΙ κ. α) Ποια είναι η διασφάλιση πως το νερό θα εξακολουθήσει να είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό;

Σε αντίθετη περίπτωση, της μεθόδευσης και παραχώρησης της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες, θα πρέπει να είναι αιτία πολέμου για την ΠΚ.

Ήδη από άκρη σ’ άκρη το νησί οι αντιδράσεις είναι πολλές, κι ας το προβάλει η Κυβέρνηση ως λύση στην έλλειψη νερού.

Λεονταράκης Γιάννης
Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, ΠΕΗ Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News