Από τη ΔΕΥΑΗ η στήλη πήρε την παρακάτω απάντηση: «Με αφορμή δημοσίευμά σας στη “Νέα Κρήτη” σχετικά με τους ψηφιακούς υδρομετρητές της ΔΕΥΑΗ, και για να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στους αναγνώστες σας, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε τα εξής:
Ως προς την πίεση: Το υδρόμετρο ΔΕ ΓΡΑΦΕΙ εάν η πίεση είναι μικρότερη από 0,3bar. Επομένως είναι προς συμφέρον του καταναλωτή, δεδομένου ότι σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλής πίεσης δε γράφει καθόλου.
Αγωγιμότητα: Χρειάζεται ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ από 120μS/cm για να λειτουργεί σωστά. Μεταβολές προς τα πάνω δίνουν πάρα πολύ μικρή συνεισφορά στη μέτρηση, δεν την επηρεάζουν σχεδόν καθόλου.
Η/Μ πεδία: Ο αισθητήρας είναι θωρακισμένος από μαγνητικά πεδία. Μαγνητικό πεδίο τόσο μεγάλο ώστε να παρεμβληθεί θα δώσει “Μagnetic Tamper”, έναν ειδικό συναγερμό που εκπέμπει ο υδρομετρητής σε περίπτωση μαγνητικής παρέμβασης. Το manual δηλώνει κλάση E1 & E2 (MID).
Δονήσεις: Στα δίκτυα ύδρευσης ΔΕΝ υπάρχουν δονήσεις. Οι μηχανικές δονήσεις δεν επηρεάζουν τη μέτρηση, αλλά ίσως τη διάρκεια ζωής του μετρητή σε πολύ μεγάλο διάστημα και σε συνεχείς εκθέσεις. Το manual αναφέρει κλάση M2 (MID).
Αέρας: Όταν περνάει και νερό και αέρας, καθώς ο αγωγός δεν είναι πληρωμένος, δεν καταγράφει καθόλου. Το δείξαμε και στο πείραμα. Επίσης χρησιμοποιείται ανεπίστροφη βαλβίδα εντός του υδρομετρητή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ηλεκτρόλυση κ.λπ.: Η ηλεκτρόλυση από τα δίκτυα δίνει DC ρεύμα και δεν επηρεάζει τον υδρομετρητή.
Κατανοούμε ότι τα παραπάνω τεχνικά στοιχεία είναι δυσνόητα. Γι’ αυτό και σας επισυνάπτουμε και τα αποτελέσματα του πιστοποιημένου εργαστηρίου της ΕΥΔΑΠ, που επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι υδρομετρητές (που είναι κατά εκατομμύρια τοποθετημένοι σε πόλεις όλου του κόσμου και κατά δεκάδες χιλιάδες σε πόλεις της Ελλάδας) είναι απολύτως αξιόπιστοι και ακριβείς στις μετρήσεις τους».