αυτοκινητα

Στενεύουν τα περιθώρια για ιδιοκτήτες ανασφάλιστων και αδρανών οχημάτων

Παραπολιτικά
Στενεύουν τα περιθώρια για ιδιοκτήτες ανασφάλιστων και αδρανών οχημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και η εφαρμογή του ποινολογίου ανά περίπτωση

Με τη δημοσίευση του ψηφισμένου νόμου στο ΦΕΚ, ξεκινούν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και η εφαρμογή του ποινολογίου για εκείνους που δεν έχουν τακτοποιήσεις τις εκκρεμότητες με τα αυτοκίνητά τους.  

Το νέο νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι όσοι εντοπισθούν με ανασφάλιστο όχημα θα κληθούν να καταβάλλουν αυτοτελές πρόστιμο 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα πάσης φύσεως, 250 ευρώ για τα δίκυκλα και 1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, ενώ σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη καθώς και το πρόστιμο που αναλογεί.

Η προθεσμία εξόφλησης και συμμόρφωσης ορίζεται στις 10 εργάσιμες ημέρες. Σε αντίθετη περίπτωση και σε διάστημα 3-12 μηνών αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος τα οποία επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

10 χιλιάρικα για ψευδή ακινησία

Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό, το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. 

Σημειώνεται ότι ο έλεγχος διενεργείται κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ή κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ με άντληση στοιχείων από τους παραχωρησιούχος αυτοκινητοδρόμων καθώς και μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων.

Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται (φθάνει τις 30.000 ευρώ) και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Οριστική αδράνεια 

Παράλληλα οι νέες ρυθμίζεις προβλέπουν ότι σε κατάσταση οριστικής αδράνειας περιέρχονται αυτοδικαίως οχήματα παλαιότητας άνω 40 ετών για τα οποία είτε ο ιδιοκτήτης δεν προβαίνει σε ενέργειες επικαιροποίησης εντός τριμήνου από την σχετική ειδοποίηση είτε ανήκουν σε θανόντες που για το διάστημα των τελευταίων 15 ετών δεν είναι σωρευτικώς τακτοποιημένα, ως προς την καταβολή των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας ή χρήσης ή, όταν προβλέπεται, ως προς την ετήσια αναθεώρηση της άδειας κυκλοφορίας τους, την υποχρέωση ασφάλισης και τη διενέργεια ελέγχου από Κ.Τ.Ε.Ο. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News