ΑΑΔΕ

Τα πρόστιμα δεν είναι πάντα αναλογικά των παραβάσεων

Παραπολιτικά
Τα πρόστιμα δεν είναι πάντα αναλογικά των παραβάσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το θέμα το έχουμε θίξει με αφορμή τα πρόστιμα στις πολυεθνικές που μπήκαν για αθέμιτες πρακτικές κερδοφορίας

Το ’χουμε γράψει και παλιότερα και θα το ξαναγράψουμε: κάποτε το πλαίσιο το νομοθετικό για τις φορολογικές παραβάσεις θα πρέπει να αποκτήσει μια αξιόπιστη σχέση με τις παραβάσεις. Με άλλα λόγια, η τιμωρία θα πρέπει να είναι αναλογική με το έγκλημα. 

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου παραβάσεις ήσσονος σημασίας επισύρουν δυσανάλογα βαριές ποινές και υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι ποινές είναι “χάδι” σε σχέση με την παράβαση και φυσικά δε δρουν αποτρεπτικά. 

Το θέμα το έχουμε θίξει με αφορμή τα πρόστιμα στις πολυεθνικές που μπήκαν για αθέμιτες πρακτικές κερδοφορίας και είχαμε σχολιάσει ότι τα πρόστιμα είναι αστεία σε σχέση με τον τζίρο που έκαναν οι εταιρείες αυτές, συνέπεια της “μηχανής” που είχαν στήσει. 

Έχουμε λοιπόν και άλλο ένα ανάλογο περιστατικό. Ας δούμε πρώτα την είδηση: Ταμειακές μηχανές που είχαν σταματήσει τη διασύνδεσή τους με την ΑΑΔΕ για σχεδόν ένα εξάμηνο εντόπισαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε κατάστημα πώλησης ρούχων γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Σύνταγμα.

Οι ελεγκτές επισκέφτηκαν το κατάστημα με βάση τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους στα tablets τους από το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, που βλέπει σε πραγματικό χρόνο τη φορολογική συμπεριφορά των επιχειρήσεων. 

Έτσι, εντόπισαν πως το συγκεκριμένο κατάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 12 Ιουνίου της φετινής χρονιάς έκοψε αλλά δε διαβίβασε 21.100 αποδείξεις, αξίας 576.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 111.500 ευρώ. 

Και τι αποφάσισε να κάνει η ΑΑΔΕ γι’ αυτό; Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 56.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόμος, και στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες. Ναι, 56 χιλιάρικα. Ούτε το 1/2 του καθαρού κέρδους που είχαν από τη μη απόδοση του ΦΠΑ μόνο. 

Ναι, κάποια στιγμή θα πρέπει να ξαναδούν εκεί στην ΑΑΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία το θέμα των προστίμων. Διότι αυτή η πολιτική δεν είναι “φιλική προς την επιχειρηματικότητα”, είναι φιλική προς τη λαμογιά και εχθρική προς τους επιχειρηματίες που είναι νομότυποι και κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News