μακρον

Στη Γαλλία... αναμένεται σφαγή 

Παραπολιτικά
Στη Γαλλία... αναμένεται σφαγή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος βεβαίως δεν υποχρεούται να παραιτηθεί και δε θα είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος θα κυβερνά δίχως “φιλική” Βουλή

Καθώς προσεγγίζουμε την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν υπό το βάρος του εκλογικού αποτελέσματος, το “στοίχημα” για τον Γάλλο πρόεδρο είναι πώς θα διασωθεί το κόμμα του και πώς θα σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία για την “επόμενη ημέρα”. Ο ίδιος βεβαίως δεν υποχρεούται να παραιτηθεί και δε θα είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος πρόεδρος θα κυβερνά δίχως “φιλική” Βουλή. 

Οι “παίκτες”

Πρώτο κόμμα αναμένεται να είναι ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν. Οι προβλέψεις και οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ακροδεξιό σχήμα, που θα έχει ως υποψήφιο πρωθυπουργό το “νέο αστέρι” της άκρας δεξιάς τον Μπαρντελά. Το θέμα είναι πλέον το ποσοστό με το οποίο θα νικήσει το ακροδεξιό κόμμα. Αυτή τη στιγμή, οι δημοσκοπήσεις το βρίσκουν στο 31%, αλλά έχει αποκτήσει δυναμική και μπορεί να πάει υψηλότερα. 
Τις προηγούμενες ημέρες προέκυψε “θύελλα”, καθώς ο επικεφαλής του (κεντροδεξιού) Ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιοτί εξέφρασε την πρόθεση συνεργασίας με τον Εθνικό Συναγερμό, σπάζοντας το ταμπού περί μη συνεργασίας των παραδοσιακών κομμάτων με το ακροδεξιό σχήμα. Ωστόσο, οι εσωκομματικές αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες και ο Σιοτί, το κόμμα του οποίου οι δημοσκοπήσεις φέρνουν λίγο πάνω από 6%, αποπέμφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Οπότε το κόμμα της Λε Πεν δεν μπορεί να περιμένει κυβερνητική συνεργασία με τους Γκωλικούς. 

Κέντρα και Αριστερά 

Δεύτερο κόμμα αναμένεται να είναι ο συνασπισμός της Αριστεράς, όπου συμμετέχουν οι Σοσιαλιστές, η Ανυπότακτη Γαλλία (Αριστερά) οι Κομμουνιστές και οι Πράσινοι. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή τους φέρνουν μέχρι 28%, οπότε δε δείχνουν δυναμική για πρώτη θέση επί του παρόντος. Η συμμαχία Renaissance του Μακρόν αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση με δημοσκοπικό ταβάνι επί του παρόντος στο 18%. 

Οι έδρες 

Το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας είναι πλειοψηφικό σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες και γίνεται σε δύο γύρους. Στον δεύτερο πάνε οι υποψήφιοι που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις στον πρώτο γύρο. Το κόμμα της Λε Πεν υπολογίζεται ότι θα πάρει από 220 έως 270 έδρες, το Λαϊκό Μέτωπο (η συμμαχία της Αριστεράς) 150 έως 190, το Renaissance από 90 έως 130 έδρες και οι ρεπουμπλικάνοι από 30 έως 40, ενώ 10 έως 20 έδρες θα λάβουν οι υποψήφιοι μικρότερων κομμάτων. 

Βάσει αυτών των δεδομένων, ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσει ο Εθνικός Συναγερμός κυβερνητική πλειοψηφία είναι μια (πλέον απίθανη) συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους, ενώ το κόμμα του Μακρόν μπορεί να στηρίξει μια κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου. 
Ο πρώτος γύρος των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος γύρος στις 7 Ιουλίου.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News