2

Έχουν καταλάβει τίποτα στο κυβερνών κόμμα; 

Παραπολιτικά
Έχουν καταλάβει τίποτα στο κυβερνών κόμμα; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελικά δε φαίνεται στην κυβέρνηση να έχουν καταλάβει σε τι οφείλεται το αρνητικό ρεκόρ σε αριθμό ψήφων στις ευρωεκλογές

Ή μπορεί να το έχουν καταλάβει αλλά να μη θέλουν να το επικοινωνήσουν, διότι στην πράξη θα ακύρωναν ολικά ή μερικά πολιτικές που εφαρμόστηκαν. Όποιος όμως και από τους “γαλάζιους” κάθε μέρα συνδιαλέγεται με πολύ κόσμο και παρατηρεί και ακροάζεται (καμία σχέση με τη... συνακρόαση άλλων), καταλαβαίνει πολλά. Και όσα ακούει μόνο ως κολακευτικά δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν για την κυβέρνηση του Κυριάκου και τις επιδόσεις της. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι οι πιο εκνευρισμένοι μαζί τους είναι οι δικοί τους άνθρωποι. Μεγάλο κατόρθωμα... 

Ηλεκτρική ενέργεια - Χορεύοντας με τους “Λύκους” 

Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε αν στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί πόσοι ψηφοφόροι και δικοί τους είναι “φορτωμένοι” με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της φαεινής ιδέας το χρηματιστήριο ενέργειας να “κατέβει” στο επίπεδο του νοικοκυριού, σε αυτό το ξέφρενο πάρτι μεταπρατισμού που έχει υιοθετηθεί ως πολιτική ενέργειας. Πόσοι ψηφοφόροι είναι εξοργισμένοι, που ενώ πληρώνουν δισεκατομμύρια φόρους, τελικά τους μεταβιβάζεται ακέραια η ευθύνη της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης με την απειλή εξοντωτικών προστίμων, τα οποία επιβάλλουν αυτοί που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις πετάνε χαρταετό; Που όλες οι αγορές στην Ελλάδα ελέγχονται από καρτέλ; Που, ενώ πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας για να... κυκλοφορείς, υποχρεώνεσαι να πληρώνεις και πανάκριβα διόδια; Άρα το “πάρτι” δεν αφορά μόνο το ρεύμα, αλλά πολλά άλλα. Και οι συμμετέχοντες δεν είναι τα συνήθη κορόιδα και υποζύγια. Καλή η κονόμα παιδιά; Θέλετε ονόματα και τη σχέση τους με την εξουσία; 

Οι Έλληνες της Μαριούπολης και το τίμημα της ακρίβειας 

Την πρόθεση συμμετοχής της Ελλάδας στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, που πρέπει να πραγματοποιηθεί με ένα συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στη “Διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας” (Ukraine Recovery Conference - URC2024), που διεξήχθη στο Βερολίνο. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κώστας Σκρέκας συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση έργων ταχείας ανάκαμψης των υποδομών της χώρας. Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της. 

Μια χαρά, αλλά... 

Όλα αυτά είναι μια χαρά. Με την ευκαιρία, θέλουμε να διατυπώσουμε δύο σκέψεις μας. Η ελληνική πλευρά δεν αναφέρθηκε στο προηγούμενο σχέδιο για αποκατάσταση των υποδομών της Μαριούπολης, κέντρο της μεγάλης ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία. Γιατί άραγε; Επειδή, όπως είπε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, «δεν υφίσταται πλέον ελληνική μειονότητα»; Δηλαδή έφυγαν; Κι αν ναι, πού πήγαν; Ή όσοι δε συντάσσονται με το εθνικό κέντρο και τη “σωστή πλευρά της Ιστορίας” παύουν να υπάρχουν; Ή μήπως απλώς κατάλαβαν τώρα αυτό που τους έλεγαν από καιρό, ότι είναι μάλλον δύσκολο να επιστρέψει η Μαριούπολη και να θεωρείται ως μέρος της ανατολικής Ουκρανίας; Και ένα δεύτερο. Μήπως αυτή είναι η τελευταία παρέμβαση του Σκρέκα ως υπουργού Ανάπτυξης; Καλή η Ουκρανία, η αποκατάστασή της και η Μαριούπολη, όμως κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το “μάρμαρο” για την παρατεταμένη ακρίβεια, που τσάκισε τους πολίτες και τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές. Έχει χρώμα αυτή η ακρίβεια. Οι ιδεοληπτικοί όμως αρνούνται. Είναι πολλά τα λεφτά... 

Στα ύψη ο υδράργυρος - Μέτρα ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση! 

Γονείς του 2ου ΓΕ.Λ. Άνω Λιοσίων κινητοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν το ανύπαρκτο κράτος, τις υπηρεσίες και τους φορείς του. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν και μάζεψαν δεκάδες ανεμιστήρες, προκειμένου τα παιδιά τους, τα οποία έδιναν Πανελλαδικές, να αντεπεξέλθουν στις θερμοκρασίες καύσωνα, αφού δε φρόντισαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Όπως έγραψαν στο Facebook οι γονείς, κινητοποιήθηκαν από την «αγάπη για τα παιδιά μας, η αγωνία μας, μαζί με το άγχος τους». Και συνεχίζουν σημειώνοντας ότι οι γονείς αναγκάστηκαν «με δική τους πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν άμεσα και γρήγορα ανεμιστήρες, προκειμένου να κάνουν όσο το δυνατόν πιο εύκολες τις συνθήκες διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων λόγω καιρικών συνθηκών». 
«Οι άρχοντες του τόπου δε “διάβασαν” προφανώς την εγκύκλιο του υπουργείου», σχολιάζουν αιχμηρά οι γονείς του 2ου ΓΕ.Λ. Άνω Λιοσίων. Η εγκύκλιος του υπουργείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως συνηθίζει, έδωσε... οδηγίες ατομικής ευθύνης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο κίνδυνος black out και οι ΑΠΕ που πάνε στο βρόντο 

Δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το σύστημα ηλεκτροδότησης λόγω των αυξημένων απαιτήσεων που θα υπάρξουν εξαιτίας του καύσωνα, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τη ζήτηση για σήμερα Πέμπτη πάνω από τις 10.000 MW. Παράλληλα, ανοδικά κινείται και η χονδρική τιμή του ρεύματος, που ξεπερνά για σήμερα τα 110 ευρώ η MW!!! Αυτό κι αν είναι τζιζ για τις... τσέπες μας. Οι ΑΠΕ, που μια χαρά η εισαγωγή τους επιδοτείται από τα κοινοτικά χρήματα της χώρας στις τσέπες κατά βάση Γερμανών κατασκευαστών, που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στο σύστημα και να καλύψουν μέρος ή το σύνολο της αυξημένης ζήτησης, ουσιαστικά ακυρώνονται εν μέρει λόγω της αδυναμίας αποθήκευσης, ένα πρόβλημα που για τη λύση απαιτείται χρόνος και μάλιστα σε απώτερο βάθος.

Η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας υποστηρίζεται και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 13 GW. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα της ενέργειας από τις ΑΠΕ εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, καθώς και τη δυνατότητα ένταξης αυτών στο σύστημα, με τη διαθέσιμη ισχύ να υπολογίζεται περίπου στα 1-2 GW καθημερινά. Κοινώς, αυτά είναι τα “πράσσειν άλογα”. Σημαντικό ρόλο στην επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας παίζουν οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που περιλαμβάνουν σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο, λιγνίτη και μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Η διαθέσιμη ισχύς αυτών των μονάδων ανέρχεται στα 8,5 GW καθημερινά. Αυτές οι μονάδες παραμένουν σημαντικές για την επάρκεια της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά κατά τις ώρες που οι ανάγκες είναι υψηλές και οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Οι θερμικές μονάδες είναι σε ετοιμότητα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, κατά τις οποίες οι ΑΠΕ δε λειτουργούν σε πλήρη ικανότητα λόγω της έλλειψης ηλιοφάνειας. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News