μακρον

Ο Μακρόν και τα «δύο άκρα»

Παραπολιτικά
Ο Μακρόν και τα «δύο άκρα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να επανέρχεται στη χρήση της αμφιλεγόμενης “θεωρίας των δύο άκρων”

Το “χαρτί” της επονείδιστης “θεωρίας των δύο άκρων” παίζει ο νεοφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στον κίνδυνο να βρεθεί να προεδρεύει σε μια χώρα με “εχθρική” βουλή και την προοπτική να απωλέσει την εξουσία όταν θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές. 

Το άστρο του Μακρόν 

Ο “άνθρωπος των αγορών” Μακρόν σπρώχτηκε στο πολιτικό προσκήνιο από το “βαθύ” οικονομικό κατεστημένο της Γαλλίας, όταν “κάηκαν” τόσο οι Σοσιαλιστές όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, τα δύο κόμματα που παραδοσιακά εναλλάσσονταν στην εξουσία και “παρήγαγαν” προέδρους, μετά την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων. 

Το μικρότερο κακό 

Ο ίδιος ο Μακρόν κατάφερε να εκλεγεί δύο φορές στην προεδρία, προβαλλόμενος (με επιτυχία) ως “το μικρότερο κακό”, αφού και στις δύο ήρθε αντιμέτωπος στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών με την υποψήφια της άκρας δεξιάς, Μαρίν Λε Πεν. Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της πλειοψηφίας του πληθυσμού της Γαλλίας, που είναι μια χώρα με μεγάλη δημοκρατική παράδοση και κοιτίδα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού και του ανθρωπισμού, λειτούργησαν και ο Μακρόν, παρότι ήταν απολύτως προφανές για λογαριασμό ποιων έχει μπει στο πολιτικό παιχνίδι, ψηφίστηκε και κέρδισε άνετα και τις δύο αναμετρήσεις. Ως “το μικρότερο από τα δύο κακά”. 

Τα... δύο άκρα 

Τώρα ο Μακρόν έχει βρεθεί στη θέση που βρέθηκε και ο Ολάντ πριν απ' αυτόν: η δημοτικότητά του βρίσκεται στα τάρταρα και ο συνασπισμός κεντρογενών κομμάτων του οποίου ηγείται, το Renew, κόντεψε να χάσει και τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, καθώς ανακάμπτουν ισχυρά οι σοσιαλιστές, ενώ διατηρούν τις δυνάμεις τους η Αριστερά και οι Πράσινοι.

Ο συνασπισμός αυτών των τριών κομμάτων, που σχηματίζεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών, είναι ο μοναδικός αντίπαλος της ακροδεξιάς που θα έχει υποψήφιο πρωθυπουργό τον “νέα αστέρα” του χώρου, τον Μπαρντελά. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν ενόψει των εκλογών 19%, αλλά θεωρείται απίθανο να φτάσει τόσο ψηλά. 
Και ο Μακρόν ξέρει ότι δεν πρόκειται να λάβει ψήφους από τη δεξαμενή της Λε Πεν. Όμως... προσδοκά σε κεντροαριστερές ψήφους. Και γι’ αυτό σηκώνει τον αχυράνθρωπο των “δύο άκρων”, υπονοώντας τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με την Αριστερά. 

Η άλλη συνεργασία 

Βεβαίως αυτή τη στιγμή οι υπόλοιποι στη Γαλλία ασχολούνται με την πρώτη συμμαχία κόμματος της “κοινοβουλευτικής νομιμότητας”, των συντηρητικών (μέλος του ΕΛΚ) Ρεπουμπλικάνων με την Εθνική Συσπείρωση της Λε Πεν! Τη συνεργασία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων (που είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Σαρλ ντε Γκωλ και μετονομάστηκε σε Ρεπουμπλικάνους επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί) Σιοτί και προκάλεσε “θύελλα” αντιδράσεων και παραιτήσεων από το κόμμα του. Η πρώτη δημοσκόπηση έδωσε στον συνασπισμό 34%, που είναι 5 μονάδες κάτω από το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων στις ευρωεκλογές, κάτι που δείχνει ότι οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι δεν... είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News