4

Η Ούρσουλα και... οι άλλοι 

Παραπολιτικά
Η Ούρσουλα και... οι άλλοι 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει η επικρατέστερη για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δεδομένων των αποτελεσμάτων, τίποτε δεν είναι οριστικό. 

Μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τη “διάσωση” (όπως αναμενόταν) του “μεγάλου συνασπισμού”, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραμένει η επικρατέστερη για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δεδομένων των αποτελεσμάτων, τίποτε δεν είναι οριστικό. 

Ο συνασπισμός συνεχίζει 

Μπορεί να απώλεσε συνολικά 16 έδρες, αλλά παραμένει πολύ πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε ο δομημένος γύρω από το κέντρο “μεγάλος συνασπισμός” (συντηρητικοί, σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι) θα συνεχίσει να χαράσσει την πολιτική της Ε.Ε. για την επόμενη πενταετία. Ωστόσο έχει δοκιμασίες μπροστά του, με πρώτη την εκλογή προέδρου της Κομισιόν. 

Θα την προτείνει ξανά η Γερμανία 

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, αλλά με δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα (δεινή ήττα του SPD και των κυβερνητικών εταίρων του στη Γερμανία, αλλά και άτακτη υποχώρηση του κόμματος του Μακρόν στη Γαλλία), η Σολτς φυσιολογικά θα προτείνει ξανά τη φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Εφόσον την προτείνει, θα περάσει από το Συμβούλιο Κορυφής, οπότε πλέον μένει η ψήφος των ευρωβουλευτών για να επικυρωθεί. 

Τους “έχει”, αλλά... 

Καθώς ο “συνασπισμός” έχει 401 έδρες, θα περίμενε κανείς να είναι εύκολες οι 361 που απαιτούνται για την εκλογή προέδρου, σωστά; Λάθος! Αυτή τη στιγμή οι αναλυτές εκτιμήσουν ότι 10-15% των βουλευτών ΣΔ-Φιλελεύθερων δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη Γερμανίδα. Ίσως να ’ναι και παραπάνω στο τέλος. Η Ούρσουλα αναζητεί συμμαχίες για να “καλύψει τα νώτα της”, στο πλαίσιο αυτό άλλωστε απευθύνθηκε στη Μελόνι. 

“Κόκκινη γραμμή” 

Ωστόσο, η συνεργασία με κόμματα από την ομάδα της Μελόνι (Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) είναι “κόκκινη γραμμή” για τους Σοσιαλιστές, ενώ και πολλοί φιλελεύθεροι θα κλοτσήσουν, αν και η ομάδα τους πιθανόν θα συνεργαστεί επίσημα. Και φυσικά συνεργασία με τη Μελόνι αποκλείει οποιαδήποτε προσέγγιση με τους Πράσινους, που είναι η άλλη διαθέσιμη δεξαμενή ψήφων και είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τη Γερμανίδα, εφόσον συνεχίσει την εφαρμογή της “πράσινης ατζέντας”. 

Με τους Πράσινους θα βγει 

Αν πάρει και τη στήριξη των Πράσινων (παρότι θα υπάρξουμε μεμονωμένες διαρροές), η φον ντερ Λάιεν θα εκλεγεί σίγουρα, αφού τέσσερις ομάδες έχουν μαζί 453 έδρες κι ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες διαρροές (θα υπάρξουν, αφού θα “λακίσουν” και κάποιοι εκ των Συντηρητικών που δε γουστάρουν την “πράσινη ατζέντα”), εύκολα ή δύσκολα θα βρεθούν οι 361 που απαιτούνται. 

Επί χάρτου 

Πάντως, στους “σχεδιασμούς επί χάρτου”, που γίνονται για την “επόμενη ημέρα”, υπάρχουν ακόμη και “μεγάλοι συνασπισμοί”, όπου οι συντηρητικοί μεταρρυθμιστές “αντικαθιστούν” τους σοσιαλδημοκράτες, δημιουργώντας ένα υπερ-δεξιό μόρφωμα με το Renew και το ΕΛΚ. Επί του παρόντος “δε βγαίνουν τα κουκκιά” για πλειοψηφίες με αυτό το σχήμα, ωστόσο πιθανότατα θα βγουν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News