εκλογές

Πώς φτάσαμε ως εδώ; - Μια χώρα σε αποδόμηση 

Παραπολιτικά
Πώς φτάσαμε ως εδώ; - Μια χώρα σε αποδόμηση 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια χώρα υπό συνεχή αποδόμηση

Οι Έλληνες είμαστε “πολιτικά ζώα”. Κάτι η κληρονομιά των αρχαίων ημών προγόνων που διδασκόμαστε ως “δική μας κληρονομιά” στο σχολείο, οι οποίοι εφηύραν τη δημοκρατία και το συμμετοχικό πολίτευμα εν γένει. Κάτι ο μεσογειακός μας χαρακτήρας, που είναι μαχητικός και συμμετοχικός. Γενικώς, οι Έλληνες ήταν από τους πιο πολιτικούς λαούς της ευρωπαϊκής ηπείρου. Όχι πια όμως. 

Η συμμετοχή στα τάρταρα 

Το ακριβές νούμερο της συμμετοχής δεν μπορεί να υπολογιστεί γιατί οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν... χαοτικοί, με εκατοντάδες χιλιάδες αποθανόντες ψηφοφόρους, ενώ υπάρχουν και οι νεο-μετανάστες που έφυγαν από τη χώρα την τελευταία 12ετία. Παρ’ όλα αυτά, το νούμερο της συμμετοχής είναι τόσο τραγικά μικρό, που ακόμη κι αν είμαστε γενναιόδωροι και πούμε ότι θα πρέπει να προσθέσουμε ένα 10% για να βρούμε το “σωστό” αποτέλεσμα... και πάλι μιλάμε για τραγικά νούμερα. 

Απολίτικοι 

Η αδιαφορία αυτή δεν είναι φυσική του ελληνικού λαού. Το είχαμε... δει το όνειρο από τις δεύτερες εκλογές του 2015, όταν για πρώτη φορά πέσαμε κάτω από 60%, στο 56,16%, το ξαναείδαμε ακόμη πιο... έντονο τον περασμένο Ιούνη, όπου μετά το “διάλειμμα” με την ελαφρά υψηλότερη συμμετοχή τον Μάιο (αλλά και πάλι εξαιρετικά χαμηλή, στο 61,76%) είχαμε πτώση στο 53,74%. 
Στις τελευταίες “κανονικές” εκλογές, πριν η λαίλαπα των μνημονίων και της εσωτερικής υποτίμησης και των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων καταστρέψει τη χώρα, σε αυτές του 2009, η συμμετοχή ήταν στο 71%. 

Μια χώρα σε αποδόμηση 

Η σύγχρονη Ελλάδα είναι μια χώρα υπό συνεχή αποδόμηση. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι, για να είμαστε δίκαιοι. Η Ευρώπη που δίδαξε πολιτισμό, κοινωνική υπευθυνότητα και κοινοβουλευτική δημοκρατία, σήμερα υποκλίνεται στην πιο θλιβερή μορφή της άκρας δεξιάς. Θυμόμαστε στις παλιές-καλές εποχές, όταν στην Ελλάδα η συμμετοχή ήταν στο 80% και σε καμία από τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνούσε το 60%, άντε το 65% στο τσακίρ κέφι. 

Θλίψη 

Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκεί καταντήσαμε, μετά τη λαίλαπα των μνημονίων, τη “ζουγκλοποίηση” της αγοράς εργασίας, η ελληνική κοινωνία αρχίζει να μοιάζει με... τις λατινοαμερικάνικες. 
Είναι εξόχως θλιβερή η εικόνα των Ελλήνων με την επωδό του «όλοι ίδιοι είναι», να αράζουν σε καφετέριες και παραλίες και να μην κάνουν τον κόπο να πάνε στην κάλπη για να ρίξουν την ψήφο τους. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News