Η καταστροφική βραχυχρόνια - Λάβετε μέτρα ειδάλλως... καταστραφήκαμε 

Παραπολιτικά
Η καταστροφική βραχυχρόνια - Λάβετε μέτρα ειδάλλως... καταστραφήκαμε 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια χώρα που οι πραγματικοί μισθοί έχουν “παγώσει” στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000, τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί “στον Θεό”

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της εικόνας πλήρους απορρύθμισης που παρουσιάζει η αγορά ακινήτων, κυρίως εξαιτίας της μάστιγας (όπως εξελίσσεται) της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε μια χώρα που οι πραγματικοί μισθοί έχουν “παγώσει” στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000, τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί “στον Θεό”. Από το 2008 μέχρι σήμερα - και μην ξεχνάτε ότι περάσαμε μια εσωτερική υποτίμηση που έριξε μισθούς και ΑΕΠ στα τάρταρα, πάνω από 30% η απώλεια εισοδημάτων - τα ενοίκια έχουν μεσοσταθμικά αυξηθεί σε ονομαστικές τιμές, στο 120%!!! Ακόμη και αν βγάλουμε τον πληθωρισμό, η αύξηση είναι πάνω από 65%. Το ποσοστό είναι τρομακτικό και μοιάζει εξωπραγματικό, ωστόσο η αγορά υπέστη την τεράστια στρέβλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Λάβετε μέτρα ειδάλλως... καταστραφήκαμε 

Η κυβέρνηση πολύ δειλά και εξαιρετικά ανεπαρκώς έλαβε κάποια μέτρα. Με τεράστια καθυστέρηση, αφού το πρόβλημα είχε ήδη αρχίσει να οξύνεται από το 2019 και τα πρώτα μέτρα εφαρμόστηκαν... από τον περασμένο Ιανουάριο! Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν την τραγική πραγματικότητα, κάτι που γνωρίζουν φυσικά και οι κυβερνώντες. Γι’ αυτό και συζητούν ήδη την επόμενη δέσμη μέτρων. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοινώνει ότι εξετάζονται μέτρα και δίνει μια ιδέα γι’ αυτά. 

Πλαφόν τριών μηνών 

Από τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, το μοναδικό που έχει κάποιες πιθανότητες να βελτιώσει λίγο την κατάσταση είναι το ημερολογιακό πλαφόν, μια τακτική που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για το Airbnb. Η κυβέρνηση δε θέλει να “εξοντώσει” τους Airbnb-δες, άλλωστε σημαντικό μέρος της εκλογικής της βάσης είναι οι μικροϊδιοκτήτες/μικροαστοί, που είναι και το 80% των εκμεταλλευτών Airbnb στη χώρα. Οπότε ο “κόφτης” που μελετούν είναι οι τρεις μήνες. Να μπορεί, δηλαδή, να νοικιάζεται ένα ακίνητο βραχυχρόνια μόνο τρεις μήνες (90 ημέρες) ανά έτος. 
 
Απαγόρευση 

Μαζί με αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει την “πατέντα” που χρησιμοποιούν πάρα πολλοί ιδιοκτήτες, που νοικιάζουν σε φοιτητές ή αναπληρωτές από τον Οκτώβρη έως τον Μάη και στη συνέχεια, τους τέσσερις θερινούς μήνες, θησαυρίζουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Δηλαδή, μετά τη χρήση των 90 ημερών, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πρέπει ή να τα αφήσουν κενά ή να τα χρησιμοποιήσουν για ιδιοκατοίκηση. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τους ωθήσει να σκεφτούν ως πιο συμφέρον σενάριο τη μακροχρόνια μίσθωση και να την επιλέξουν.

Βεβαίως μαζί με τον “κόφτη” (αθάνατη Ελλαδάρα!) ετοιμάζονται ήδη και οι... εξαιρέσεις! Ε, ναι, είπαμε, είναι τα πελατάκια της Ν.Δ. 
Τέλος πάντων, από Οκτώβρη θα αρχίσει να συζητιέται σοβαρά το θέμα και θα δούμε τι θα κάνουν. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News