erdogan1

Η τουρκική εκπαίδευση - Τι ανέφερε το υπουργείο για τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Παραπολιτικά
Η τουρκική εκπαίδευση - Τι ανέφερε το υπουργείο για τη “Γαλάζια Πατρίδα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ίδια στιγμή αναρωτιέσαι για εμάς: Γιατί η Ελλάδα έχει ξεχάσει την ΑΟΖ της;

Στα σχολικά βιβλία το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και επισήμως πλέον στην Τουρκία, με όλα όσα προβλέπονται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο “Μοντέλο εκπαίδευσης του Τουρκικού Αιώνα”. 

Με οδηγό τον “Αιώνα της Τουρκίας”, που προβλήθηκε πολύ κατά την προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά σε μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία. Μία από αυτές είναι και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Το υπουργείο Παιδείας προέβη στην αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών, το οποίο καλύπτει το πρόγραμμα των μαθητών του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη “Hurriyet Daily News”, το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε το νέο πρόγραμμα σπουδών με το όνομα “Μοντέλο εκπαίδευσης του Τουρκικού Αιώνα”, το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα και τα ελληνοτουρκικά, καθώς τα επεκτατικά όνειρα της Τουρκίας βρίσκονται πλέον στη διδακτέα ύλη. 

Οι μαθητές αναμένεται να αρχίσουν να μαθαίνουν τους όρους όπως η “Γαλάζια Πατρίδα”, “Θάλασσα των Νήσων”, “Πατρίδα των Αιθέρων”, όροι που θα αποτελέσουν τη νέα τάξη πραγμάτων στην εκπαίδευση των μαθητών. Σημειώνεται πως ήδη το πρόγραμμα είχε τεθεί σε διαβούλευση από τις 26 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου, και προκάλεσε αντιδράσεις σε διάφορους κύκλους, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί. Έλαβε δε 67.284 γνώμες και προτάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σχέδιο προβλήθηκε 1,6 εκατομμύρια φορές, με το 58% των απόψεων σχετικά με το περιεχόμενο του μαθήματος να προέρχεται από εκπαιδευτικούς.

Τι ανέφερε το υπουργείο για τη “Γαλάζια Πατρίδα”

Αναφερόμενο στο πρόγραμμα σπουδών, με τίτλο «Η κόκκινη γραμμή της Ανεξαρτησίας μας, “η Γαλάζια Πατρίδα”», το υπουργείο αναφέρει: «Στο πρόγραμμα σπουδών τονίστηκε η σημασία της αναγκαιότητας προστασίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας.
Η θάλασσα περιβάλλεται από τρεις πλευρές και έχει μια εσωτερική θάλασσα, και συζητήθηκε η αξία της “Γαλάζιας Πατρίδας” στη γεωπολιτική της χώρας όσον αφορά στα σύνορα της Θάλασσας των Νήσων, της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Θάλασσας του Μαρμαρά». 
Σημειώνεται ότι η σχετική ανάρτηση του υπουργείου καταλήγει με την εξής φράση: «Από τις ρίζες ως το μέλλον».
Στο μάθημα της Γεωγραφίας ειδικότερα θα είναι η εκμάθηση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι στο μάθημα της Γεωγραφίας, στην 9η τάξη θα «τονίζεται η σημασία των χαρακτηριστικών τοποθεσίας της Τουρκίας, θα συζητιούνται επίσης χάρτες που σχετίζονται με τη “Γαλάζια Πατρίδα” και την “Πατρίδα των Αιθέρων”».

Έχει κι άλλα 

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου, σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει «η αξία του πατριωτισμού να τονίζεται με τη συμπερίληψη του δικαιολογημένου αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε αιτήματα που αγνοούν τα νομικά και γεωγραφικά δικαιώματά της στη Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο) και την Ανατολική Μεσόγειο. Να αναφέρεται η σημασία της Κύπρου για την Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο». 
Σε ό,τι αφορά τη 10η τάξη, το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπει ότι «θα πρέπει να εξηγούνται «η “Γαλάζια Πατρίδα” [Μαύρη Θάλασσα, Μεσόγειος, Θάλασσα των Νησιών (σ.σ. Αιγαίο), Θάλασσα του Μαρμαρά], οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα δικαιώματά της στα διεθνή ύδατα σήμερα και στο μέλλον. 
Επίσης, μπορεί να διερευνηθεί το έργο ύδρευσης με την “ΤΔΒΚ”. Οι πληροφορίες που συλλέγονται, οργανώνονται και αναλύονται. Αυτές οι πληροφορίες εξετάζονται στον χάρτη». 
Στο ίδιο πλαίσιο, το πρόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Παιδείας προβλέπει, επίσης, για τη 10η και 11η τάξη ότι θα πρέπει «να τονίζονται οι ιστορικοί δεσμοί και οι κοινωνικοπολιτισμικές σχέσεις της Τουρκίας με τα τουρκικά κράτη στο Τουρκεστάν και την ΤΔΒΚ. 
Σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν να πραγματοποιηθούν εικονικά ταξίδια στις χώρες που εμπίπτουν στο πεδίο της καρδιάς και της διάδοσης του τουρκικού πολιτισμού. Με βάση τα ευρήματα που προέκυψαν, μπορούν να δημιουργηθούν ταξιδιωτικά/προωθητικά άρθρα και παρουσιάσεις που καλύπτουν αυτούς τους τομείς». 

Εμείς, τι κάνουμε είπαμε; 

Αυτά λοιπόν ήδη στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή αναρωτιέσαι για εμάς: Γιατί η Ελλάδα έχει ξεχάσει την ΑΟΖ της; Όλα τα κράτη ασχολούνται με την ΑΟΖ τους και εμείς δεν τολμούμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο και αρνούμεθα να δημιουργήσουμε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που μας επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιουργήσαμε, πολύ σωστά, δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, αλλά αρνούμεθα να τα οριοθετήσουμε. Οι Τούρκοι δημιουργούν θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο μας και διδάσκουν, όπως διαβάζετε, πλέον τα παιδιά τους ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος είναι τουρκικό! 

Επιστροφή στην lifestyle Ελλάδα 

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και στον χώρο της Lifestyle “Αριστεράς”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν κοντά στο 16% και... αποφάσισε ότι όλα τα σημάδια λένε πως θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση όταν θα γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές! 
Ναι, τελικώς ζούμε στη χώρα που περιγράφουν οι πλέον σουρεαλιστικές παραστάσεις του Ιονέσκο, κι αυτό φαίνεται. 
Ο Στέφανος Κασσελάκης, λοιπόν, αποφάνθηκε ότι θα είναι... αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αφού ερωτώμενος από τον Λιάγκα στη συνέντευξη που του παραχώρησε, στην ερώτηση «θα γίνεις πρωθυπουργός;» απάντησε «ναι» τοποθετώντας χρονικά ότι αυτό θα γίνει «όταν προκηρυχθούν εκλογές», για να προσθέσει ότι «θα κυβερνήσω μόνος μου γιατί θα έχουμε αυτοδυναμία». 
Δεν ξέρω τι ακριβώς πίνει ο αμερικανοτραφής πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο... είναι καλό stuff. Τριπάρει λίγο άσχημα βέβαια, αλλά τέτοια οράματα, μόνο με το καλύτερο stuff. 
Ας μαζέψει πρώτα τα κομμάτια της χαμένης τιμής της κεντροαριστεράς και μετά μπορεί να αρχίσει να ονειρεύεται και πρωθυπουργικούς θώκους. Επί του παρόντος... άλλος την έχει καπαρωμένη τη θέση. Και μετά τις επόμενες εκλογές, ο ίδιος “κάποιος” θα είναι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News