gaza2__1_

Φρίκαραν και οι... υποστηρικτές

Παραπολιτικά
Φρίκαραν και οι... υποστηρικτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα μάτια όλων το Ισραήλ είναι ένα εγκληματικό κράτος που διαπράττει γενοκτονία

Ακόμη και ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Ισραήλ φρίκαραν άσχημα με τις εικόνες από τον ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον καταυλισμού εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, όπου, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα στη Λωρίδα της Γάζας, 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ πως διέπραξε «σφαγή» αμάχων, με τον ισραηλινό στρατό να απαντά ότι έπληξε συγκρότημα όπου κατ’ αυτόν δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».

«Η σφαγή που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός κατοχής στις σκηνές των προσφύγων στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προκάλεσε 40 “μάρτυρες” και 65 τραυματίες», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μουγάγιρ.

Καταδίκη

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος καταδίκασε χθες «τον σκόπιμο βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις των σκηνών εκτοπισμένων» στη Ράφα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Κάιρο το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σε ανακοίνωσή του από το Ισραήλ «να εφαρμόσει τα μέτρα που όρισε το Διεθνές Δικαστήριο για τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων» στη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) χαρακτήρισε χθες «τρομακτικές» τις πληροφορίες για επιθέσεις, με στόχο οικογένειες που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Ράφα για περισσότερες επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο είναι ανατριχιαστικές. Υπάρχουν πληροφορίες για μαζικές απώλειες, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ανάμεσα σε αυτούς που σκοτώθηκαν... Η Γάζα είναι η κόλαση επί της γης. Οι εικόνες από τη χθεσινή νύχτα είναι μια ακόμη μαρτυρία αυτού», έγραψε η UNRWA στο Χ.

«Πολύ σοβαρό», λένε οι... Ισραηλινοί

Η ανώτατη στρατιωτική εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε χθες «πολύ σοβαρό» το αεροπορικό πλήγμα στη Ράφα που, σύμφωνα με υγειονομικές Αρχές της Γάζας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων αμάχων και δήλωσε πως μια έρευνα των ενόπλων δυνάμεων μετά την ενέργεια συνεχίζεται.

«Οι λεπτομέρειες του συμβάντος εξακολουθούν να τελούν υπό έρευνα, κάτι που δεσμευόμαστε να διεξαγάγουμε στην πιο πλήρη έκταση», δήλωσε η υποστράτηγος Γιφάτ Τόμερ Γερουσάλμι σε συνέδριο που φιλοξενεί ο Δικηγορικός Σύλλογος του Ισραήλ.

«Οι IDF (Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ) εκφράζουν τη λύπη τους για τυχόν πρόκληση σωματικών βλαβών σε μη μαχητές στη διάρκεια του πολέμου».

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που σε αυτόν τον γενοκτονικό “πόλεμο” που διεξάγει το Ισραήλ, “ερευνά” εγκλήματα των δυνάμεών του. Και τις προηγούμενες φορές (όπως θα γίνει και αυτήν) δεν... προέκυψαν εγκλήματα. Τουλάχιστον στα μάτια των Ισραηλινών. Στα μάτια όλων των υπολοίπων, το Ισραήλ είναι ένα εγκληματικό κράτος που διαπράττει γενοκτονία.

Κι άλλες αντιδράσεις

Στο μεταξύ, το Κατάρ, χώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, προειδοποίησε χθες πως τα ισραηλινά πλήγματα στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα μπορεί να “παρεμποδίσουν” τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η χώρα του Κόλπου ανησυχεί μήπως «οι βομβαρδισμοί περιπλέξουν τις εν εξελίξει διαμεσολαβητικές προσπάθειες και παρεμποδίσουν τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη συμφωνίας για άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Αντιδρούν και οι “υπέρμαχοι”

Ακόμη και άτομα που μέχρι τώρα υποστήριζαν το Ισραήλ άνευ όρων, έχουν αρχίσει να το... ξανασκέφτονται. Ο γνωστός υπερ-συντηρητικός δημοσιογράφος και σχολιαστής Πιρς Μόργκαν, που ήταν διάπυρος υποστηρικτής του Ισραήλ, ανέβασε ένα μήνυμα αποδοκιμασίας: «Οι σκηνές από τη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι φρικτές. Υπερασπίστηκα το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά το να σφάζεις τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους, σε έναν καταυλισμό προσφύγων, είναι αδικαιολόγητο. Σταματήστε αυτό τώρα Μπέντζαμιν Νετανιάχου», έγραψε συγκεκριμένα στο “Χ”.

Ο εγκληματίας που δε θα δικαστεί

Νομίζω έχει τεκμηριωθεί με απόλυτη βεβαιότητα, ότι το Ισραήλ διαπράττει συνεχώς εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον ανελέητο πόλεμο υποτίθεται κατά της Χαμάς. Και παρότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνάς του, ουδείς πρόκειται να τους συλλάβει.

Εκτός από τις ΗΠΑ, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν υπογράψει τη διακήρυξη της Ρώμης για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (παρότι... πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του και πίεσαν άπαντες να υπογράψουν!), υπάρχουν κι άλλες χώρες που δεν πρόκειται να “πειθαρχήσουν” στο ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της Ουγγαρίας

Η Ουγγαρία για παράδειγμα το ανακοίνωσε ήδη - η ηγεσία της χώρας έχει τα θεματάκια της με την ηγεσία της Ε.Ε., αλλά προσπαθεί να... σκοράρει πόντους με τις ΗΠΑ, κάνοντας τέτοιες κινήσεις. Εξάλλου, είναι ακροδεξιά και ως γνωστόν όλες οι ακροδεξιές κυβερνήσεις στηρίζουν το Ισραήλ.

Μια παρεξήγηση

Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ένα μπέρδεμα που έγινε από πολλά ελληνικά media: Άλλο είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (International Criminal Court), που βγάζει τα εντάλματα κατά Νετανιάχου και λοιπών, και άλλο το Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice). Και τα δύο βεβαίως ιδρύθηκαν με την ίδια συνθήκη και στεγάζονται στη Χάγη, αλλά ενώ το Δ.Δ. εκδικάζει υποθέσεις μεταξύ κρατών και έχει πιο ευρείες αρμοδιότητες, το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία μόνο για τέσσερα εγκλήματα: γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα επιθετικότητας και κυρίως, εκδικάζει τις ευθύνες προσώπων, όχι κρατών.

Ας πούμε το Δ.Δ. έχει ήδη ασχοληθεί με την κατηγορία της γενοκτονίας κατά του κράτους του Ισραήλ, κατόπιν αιτήματος της Νοτίου Αφρικής, και έχει αποστείλει σχετική γνωμοδότηση στον ΟΗΕ.

Δε θα συλληφθούν, αλλά...

Παρότι δεν πρόκειται να συλληφθεί οποιοσδήποτε βάσει αυτών των διεθνών ενταλμάτων (αυτά “πιάνουν” μόνο όταν ο καταζητούμενος είναι διεθνής παρίας, όπως λ.χ. ο Μιλόσεβιτς, το Ισραήλ με την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ δεν έχει τέτοια θέματα), η κίνηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ σε συνδυασμό με την αναγνώριση της Παλαιστίνης μπορεί να έχουν σημαντικές έμμεσες συνέπειες. Πλην των ΗΠΑ και των πιο σκληροπυρηνικών συμμάχων τους, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να έχουν “θεματάκια” με τη στήριξη του Ισραήλ...

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News