Αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης

Τα συμφέροντα υπαγορεύουν την τύχη της έκτασης στο "N. Καζαντζάκης"

Παραπολιτικά
Τα συμφέροντα υπαγορεύουν την τύχη της έκτασης στο "N. Καζαντζάκης"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκταση θα “αξιοποιηθεί” βάσει των “θέλω” των μεγαλοεργολάβων και λοιπών οικονομικών παραγόντων που έχουν να κερδίσουν απ' αυτήν

Παρά τις κατά καιρούς “κορώνες”, όπως τις προάλλες του δημάρχου Ηρακλείου, οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι του λαού του Ηρακλείου δε δείχνουν να συνειδητοποιούν επακριβώς τι ακριβώς σημαίνει για την πόλη το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης” και ο τεράστιος χώρος που απελευθερώνεται και ανοίγει το πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου προς τα ανατολικά. Πρακτικά η μόνη “διέξοδος” της πόλης μέχρι να οριστικοποιηθεί η δημιουργία του νέου αεροδρομίου ήταν προς τα νότια, καθώς το επεκτεινόμενο πολεοδομικό συγκρότημα “καταπίνει” τους οικισμούς που βρίσκονται στα σύνορά του. 

Ωστόσο, τώρα μια πελώρια έκταση, παρθένα, ανοίγει στα ανατολικά. Και βεβαίως η έκταση αυτή έχει ουσιαστικά... κατακυρωθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα την “εκμεταλλευτεί”. 

Και μια και στην περίπτωση αυτή είναι (πάρα) πολλά τα λεφτά, μιλάμε για μια υπόθεση που είναι περίπου “καταδικασμένη” να πάει βάσει των μεγάλων συμφερόντων που θα ενδιαφερθούν και όχι βάσει των αναγκών του Ηρακλείου και του λαού της πόλης. 

Ίσως γι’ αυτό ακριβώς οι τοπικοί άρχοντες και οι βουλευτές να μην είναι ιδιαίτερα... ενθουσιώδεις στην προάσπιση των συμφερόντων της πόλης στο “φιλέτο” του αεροδρομίου και κρατάνε χαμηλά τους τόνους και συνακόλουθα τον πήχη των προσδοκιών. 

Φυσικά παρουσιάζονται να θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντα της πόλης, αλλά κατανοούν ότι την όποια “λύση” για την έκταση που θα απελευθερωθεί μετά την παύση λειτουργίας του αεροδρομίου θα την υπαγορεύσουν τα μεγάλα συμφέροντα, εντός κι εκτός της χώρας, και όχι η τοπική κοινωνία και τα δικά της “θέλω” κι ανάγκες. 

Υπάρχει τρόπος για να αναστραφεί αυτή η εικόνα; Εν ολίγοις, όχι. Δεν υπάρχει. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο πριν από 30 χρόνια ξέρω ’γω ή έστω πριν από τη μνημονιακή λαίλαπα, θα μιλούσαμε ίσως με διαφορετικούς όρους. Σήμερα όμως η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται στην... (θλιβερή) πρωτοπορία του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού, τα μεγάλα συμφέροντα δρουν ανεξέλεγκτα, υπαγορεύουν στο σύνολό τους τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, η οποία εξαρτάται απολύτως από τις ορέξεις των μεγαλοσυμφεροντούχων. 

Οπότε, η έκταση θα “αξιοποιηθεί” βάσει των “θέλω” των μεγαλοεργολάβων και λοιπών οικονομικών παραγόντων που έχουν να κερδίσουν απ' αυτήν. 

Φυσικά αν οι τοπικοί παράγοντες στο σύνολό τους θέλουν πραγματικά να υπερασπιστούν... κάτι από τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του και ενωθούν υπό αυτή τη σημαία, τότε... μπορούν να διαφυλαχθούν κάποια ολίγα και για μας. Αλλά τα μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. 
 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News