idrogononanthrakes fusiko aerio

Όλοι “τρυπάνε” για κοιτάσματα, εμείς... 

Παραπολιτικά
Όλοι “τρυπάνε” για κοιτάσματα, εμείς... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φυσικό αέριο, είτε αρέσει, είτε όχι, θα συνεχίσει να παίζει ζωτικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα του πλανήτη για πολλές ακόμη δεκαετίες, όσο κι αν μιλάμε για ταχεία πράσινη μετάβαση

Κανείς δεν μπορεί να το αγνοήσει, κανένα ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να επιβιώσει στηριζόμενο μόνο στις ΑΠΕ. Βλέπετε, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει βρεθεί η φθηνή εκείνη τεχνολογία, ώστε η παραγωγή “πράσινης” ενέργειας να μην εξαρτάται κάθε φορά από το αν θα έχει ήλιο ή θα φυσάει. 

Εξάρτηση 

Και επειδή ο πλανήτης θα συνεχίσει να εξαρτάται από το φυσικό αέριο, πληθαίνουν οι χώρες στη γειτονιά μας, που όχι μόνο κάνουν έρευνες, αλλά “τρυπώντας” έχουν πλέον δική τους παραγωγή υδρογονανθράκων, έτσι ώστε να μην επαφίεται η ενεργειακή τους ασφάλεια σε τρίτους και σε ακριβές εισαγωγές, σε αυτό έχουμε ένα από τα υψηλότερα ρεκόρ πανάκριβων εισαγωγών. Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία, μετά από χρόνια “πάγου” στο κεφάλαιο υδρογονανθράκων, κατήργησε προ μηνός το σχέδιο Pitesai, που επέβαλε περιβαλλοντικούς περιορισμούς για γεωτρήσεις παντού στη χώρα και άνοιξε ξανά τις έρευνες για φυσικό αέριο.

Ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας παγωμένα έργα, το “Cassiopeia” στα ανοικτά της Σικελίας, παίρνει πάλι μπροστά το καλοκαίρι. Στην Κροατία, συνεχίζεται κανονικά η παραγωγή φυσικού αέριου στην Αδριατική, ενώ η ΙΝΑ, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της χώρας, ανακοίνωσε χθες επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων ετησίως, για να ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Στην Αλβανία, η Bankers Petroleum, η οποία ελέγχεται πλέον από κινέζικα κεφάλαια, και η οποία ελέγχει το 85% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στη χώρα, ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι επενδύει σε καινοτόμες μεθοδολογίες, με την ημερήσια παραγωγή να φτάνει τους 25 τόνους. Ερευνητικές προσπάθειες σε εξέλιξη έχουν επίσης στη χώρα η Eni και η Shell. 

Κι άλλες χώρες 

Σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη εδώ και χρόνια στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Τουρκία, η οποία αναπτύσσει εδώ και λίγο καιρό το κοίτασμα Sakarya, εξάγοντας μάλιστα ποσότητες στην Ουγγαρία, παρότι οι “κακές γλώσσες” μιλούν για ρωσικό φυσικό αέριο καμουφλαρισμένο σε τουρκικό. Οι υδρογονάνθρακες είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες. Επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης Energean προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ισραήλ, ότι προέβη στην 6η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά στην Αίγυπτο. Η είδηση δε βρίσκεται στο μέγεθος της ανακάλυψης, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, περιέχει, με βάση την αρχική εκτίμηση, ποσότητες 87-129 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 

Μόνο εκτός Ελλάδος 

Βρίσκεται στο γεγονός ότι και οι έξι μέχρι σήμερα ανακαλύψεις της Energean, εταιρείας με ελληνικά κεφάλαια, σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία, είναι όλες εκτός Ελλάδος. Και αυτό όχι γιατί η εταιρεία δοκίμασε να κάνει γεώτρηση κάπου στον ελλαδικό χώρα και απέτυχε, αλλά γιατί, αν και έχουμε εδώ και 15 χρόνια νόμο για τους υδρογονάνθρακες (2011), τον περίφημο νόμο Μανιάτη, δεν έχει γίνει από κάποιον operator ούτε μισή ερευνητική γεώτρηση. Η τελευταία γεώτρηση ήταν το 2019, στο κοίτασμα “Έψιλον” στο Πρίνο, το τρίτο που παρήγαγε πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο το 1981 και το Βόρειο Πρίνο το 1996. Τα αίτια πολλά και κυρίως γνωστά. Αντιφάσεις στην πολιτική των κατά καιρούς κυβερνήσεων, μικροσυμφέροντα σε τοπικό και μεγαλύτερο επίπεδο, δικαστικές εκκρεμότητες που χρονίζουν. Ζητήματα χιλιοειπωμένα, που οδήγησαν κάποια στιγμή τους δύο από τους τρεις μεγάλους ομίλους που είχαν αποφασίσει να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ελλάδα, δηλαδή τη γαλλική Total και την ισπανική Repsol, να φύγουν. Στο παιχνίδι έχει απομείνει μόνο η ExxonMobil, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες για είσοδο και του ετέρου κολοσσού, της Chevron. 

Αναζητούν... λιμάνι 

Αυτό το διάστημα, οι τρεις υπάρχοντες operators στην Ελλάδα, δηλαδή Energean, Exxon Mobil και Helleniq Energy, ψάχνουν να βρουν λιμάνι, ικανό να υποστηρίξει τις δυνητικές γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη, καθώς ακόμη το θεσμικό πλαίσιο ως προς το κατά πόσο οι ελληνικοί λιμένες μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια τέτοια δραστηριότητα παραμένει θολό. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και να έχουν κάποια ελληνικά λιμάνια τις προδιαγραφές για να στηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα, δεν είναι. Άρα παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο για τις εταιρείες που έχουν μισθώσει τα σχετικά blocks, προκειμένου να προχωρήσουν στις επόμενες φάσεις των ερευνητικών τους προγραμμάτων. Το ζήτημα με τα λιμάνια σίγουρα εντείνει και την εκκρεμότητα για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων από τους operators για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη, όπου ειδικά στην τελευταία, καιρό τώρα ακούγεται ότι η ExxonMobil βρίσκεται κοντά στη λήψη της απόφασης. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ίσως τέλος του 2024 με αρχές του 2025 να δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Οι άλλες περιοχές

Τι συμβαίνει στις άλλες περιοχές; Στο μεν “Block 2” (Ιόνιο), όπου operator είναι η Energean, δόθηκε πρόσφατα παράταση ενός έτους για το ερευνητικό πρόγραμμα, μέχρι τον Μάρτιο του 2025. Στο “Block 10” (Κυπαρισσιάκος Κόλπος), όπου operator είναι η Helleniq Energy, τα 3D σεισμικά έχουν ολοκληρωθεί και όπως έχουν διευκρινίσει κυβερνητικές πηγές, η πρόθεση δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου δε θα επηρεάσει το ερευνητικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, παραμένει παγωμένη η ανάπτυξη του διαπιστωμένου κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο, ενώ στις δικαστικές καλένδες του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται η αδειοδοτημένη ερευνητική γεώτρηση στα Ιωάννινα, η οποία έχει πάρει δικάσιμο για τον Οκτώβριο του 2024. Τον καιρό της ενεργειακής κρίσης, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 300 ευρώ/MWh, όταν στο Ισραήλ, οι βιομηχανικοί καταναλωτές πλήρωναν και πληρώνουν σταθερά 12-13 ευρώ. Ακριβώς επειδή εκεί υπάρχει εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News