σουνακ

Η έκπληξη του Σούνακ και οι νάρκες του Κόρμπιν

Παραπολιτικά
Η έκπληξη του Σούνακ και οι νάρκες του Κόρμπιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκλογική συντριβή θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, οπότε πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται «γιατί η βιασύνη;»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός των Τόρις, Ρίτσι Σούνακ, αιφνιδίασε, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, σε μια συγκυρία στην οποία το κόμμα του υστερεί δημοσκοπικά των αντιπάλων του, των Εργατικών, με 20 μονάδες. Η εκλογική συντριβή θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιη, οπότε πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται «γιατί η βιασύνη;». 

Τα ελατήρια του Σούνακ 

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο Σούνακ αποφάσισε να πάει σε εκλογές, ώστε να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη (όπως εκτιμάται) βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και να αποφύγει “τα χειρότερα που έρχονται” το φθινόπωρο. Έτσι ώστε να περιορίσει το μέγεθος της ήττας και να συντηρήσει τις δυνάμεις των Τόρις. Θα παίξει και το “χαρτί” των απελάσεων μεταναστών, στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας με τη Ρουάντα. 
Η Βρετανία βεβαίως, συνεπεία της καταστροφικής διακυβέρνησης των Τόρις επί 15 χρόνια, βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση και ο κοινωνικός ιστός έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια όχι απλώς διάλυσης, αλλά βαθιάς σήψης. 

Σερί κακών κυβερνήσεων 

Οι συντηρητικοί κυβερνούν τη Βρετανία τα τελευταία 15 χρόνια και έχουν... πετύχει ένα σερί απίστευτα κακών κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά, οι Εργατικοί δεν έχουν κατορθώσει να κερδίσουν εκλογή από το 2007. Αρχικά η διακυβέρνηση Μπλερ, ο οποίος έκανε τους εργατικούς “φιλελέφτ” κόμμα και τους πήγε στο κέντρο, εφαρμόζοντας μια σειρά από νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του κόμματος και των εργαζόμενων τάξεων της χώρας. Ο επόμενος ηγέτης, Μίλιμπαντ, απέτυχε πλήρως να αντιστρέψει αυτήν την εικόνα και μάλιστα το χάσμα... βάθυνε. Χρειάστηκε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος ο ξεκάθαρα αριστερός Κόρμπιν, για να επανέλθει το “δέσιμο” του κόμματος με την εργατική τάξη του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Οι νάρκες του Κόρμπιν 

Ωστόσο, ο δρόμος του Κόρμπιν προς την εξουσία ήταν ναρκοθετημένος. Το βρετανικό κατεστημένο δεν υπήρχε περίπτωση να δεχτεί έναν “μαρξίζοντα” - έστω και “λάιτ” - στο Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Οπότε μια τεράστια επιχείρηση δυσφήμησης στήθηκε από τα βρετανικά media, τα οποία ελέγχονται από την άρχουσα τάξη της χώρας φυσικά, με στόχο όχι μόνο τον Κόρμπιν, αλλά και άλλα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών.

Αποτέλεσμα, ο Κόρμπιν, παρά την άνοδο των ποσοστών του κόμματός του, να μην μπορέσει να κερδίσει εκλογική αναμέτρηση και να συνεχιστεί το σερί των Τόρις. Όταν ο Κόρμπιν αποσύρθηκε και ανέλαβε ο φιλελέφτ Στάρμερ, τα σύννεφα καθάρισαν, η εκστρατεία δυσφήμησης σταμάτησε, τα media έγιναν πιο φιλικά. Με αποτέλεσμα η κάκιστη εικόνα των Τόρις να “μεταφραστεί” και δημοσκοπικά και οι Εργατικοί να έχουν σίγουρη τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. 
Μάλιστα, η θέληση της ανώτερης τάξης του Η.Β. πέτυχε να εξωπετάξει ο Στάρμερ τον Κόρμπιν από το κόμμα των Εργατικών! Απίστευτα πράματα! 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News