Το Βενιζέλειο-Πανάνειο Νοσοκομείο, όπως έγραψε χθες η “Νέα Κρήτη”, έχει προκριθεί και συμμετέχει στην τελική διαδικασία επιλογής, μετά από ψηφοφορία κοινού, για να χρηματοδοτηθεί από τη δωρήτρια εταιρεία ΤΕΧΑΝ με το ποσό των 250.000 ευρώ. Η πρόταση του νοσοκομείου είναι καινοτόμος και αφορά την εξουδετέρωση τόσο των βιολογικών παθογόνων παραγόντων, όσο και των φαρμακευτικών τοξικών υπολειμμάτων στα λύματα.
Ήδη από το 2020, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και την εταιρεία Medical Waste, έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί πιλοτική μονάδα με άριστα αποτελέσματα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.
Οπότε παρακαλείται το κοινό της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας να ενισχύσει με την ψήφο του την προσπάθεια του Βενιζελείου, για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της εγκατάστασης για το σύνολο των λυμάτων. Η ωφέλεια είναι πολύ σημαντική για το περιβάλλον και ιδιαίτερα για το έδαφος και τη θάλασσα. Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι η μέθοδος αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ο σύνδεσμος της ψηφοφορίας είναι: bit.ly/venizeleio. Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου.
Ωστόσο, το ερώτημα είναι μήπως θα έπρεπε, από το να ζητείται η ψήφος του κοινού, να διεκδικούνται καλύτερα χρήματα για την αγορά του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που χρειάζεται το νοσοκομείο για την ομαλή λειτουργία του;
Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε με επιτυχία για όλα τα τμήματα του νοσοκομείου πιστοποιημένα κατά το διεθνές πρότυπο ISO9001:2015 η τελευταία επιθεώρηση επιτήρησης συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα των Εξωτερικών Ιατρείων, Επειγόντων Περιστατικών και Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ολοκλήρωσαν την τρίτη τριετία πιστοποίησης με έναν συνολικά θετικό απολογισμό, εφαρμόζοντας συστήματα διαχείρισης ποιότητας που υποβάλλουν σε διαρκή βελτίωση τις επιμέρους διαδικασίες τους, αλλά παράλληλα αναδεικνύουν και τις αδυναμίες που προκύπτουν. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και χρόνο με τον χρόνο, ενδυναμώθηκε η αντίληψη για την υποστήριξη των τμημάτων από τις υπηρεσίες εκτός πρώτης γραμμής (Τεχνική Υπηρεσία, Βιοϊατρική Υπηρεσία, Πληροφορική, Επιστασία, Προμήθειες, Εκπαίδευση κ.ά.) και πως όλοι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας αλυσίδας όπου κάθε κρίκος της έχει ρόλο- “κλειδί” στην τελική παροχή υπηρεσίας στον ασθενή-πολίτη.
Παράλληλα με τα ανωτέρω τμήματα, ολοκληρώθηκε επιτυχημένα και η πρώτη τριετία πιστοποίησης για τα τμήματα της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής και Κεντρικής Αποστείρωσης του νοσοκομείου, καθώς απέδειξαν πως εν καιρώ κρίσης για το Σύστημα Υγείας λόγω πανδημίας, το τολμηρό τους εγχείρημα μπόρεσε και υλοποιήθηκε.
Τέλος, για πρώτη φορά στη διαδικασία ανάπτυξης και σχεδιασμού συστήματος ποιότητας συμμετείχε και το Ορθοπαιδικό Τμήμα του νοσοκομείου, το οποίο επίσης πιστοποιήθηκε κατά το διεθνές πρότυπο ISO9001:2015. Η Ορθοπαιδική Κλινική, στο πλαίσιο του εσωτερικού του κανονισμού λειτουργίας και του συστήματος ποιότητας που ανέπτυξε, διαθέτει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γιατρούς και νοσηλευτές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, ακολουθεί εσωτερικά πρωτόκολλα και διαδικασίες λειτουργίας παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και αυτά αποτυπώνονται στα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης και θετικών εντυπώσεων που εκφράζονται από τους ασθενείς τους.
Άραγε όμως πιστοποίησαν και τον αριθμό, τις ειδικότητες που χρειάζεται ένα νοσοκομείο για να παρέχει με ασφάλεια υπηρεσίες; Ή τσεπώνουν τα λεφτά γιατί είναι προϋπόθεση για τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώνουν το νοσοκομείο;