Συνταξιούχοι, πορεία

Κίνδυνος χιλιάδων περικοπών στις συντάξεις

Παραπολιτικά
Κίνδυνος χιλιάδων περικοπών στις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mε την ιδέα της καθολικής εφαρμογής της περικοπής στο μισό των συντάξεων χηρείας "παίζει" η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα σοβαρός είναι ο κίνδυνος σε πολλούς να κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020! 

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό “παίζει” με την ιδέα της καθολικής εφαρμογής της περικοπής στο μισό των συντάξεων χηρείας. Μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί για συνταξιούχους από τον δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ, αλλά ο νόμος που έχει ψηφιστεί αφορά σε όλους τους δικαιούχους του ΕΦΚΑ. 

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητά να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, αντίθετα να νομοθετήσει η κυβέρνηση για να μην υπάρξει το “σφάξιμο” των συντάξεων χηρείας, που θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους στην απόγνωση. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «το Δίκτυο ζητάει από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας να νομοθετήσουν σχετικά, ώστε να παραμείνει η καταβολή των συντάξεων χηρείας στο 70% των αρχικών ποσών, εφ’ όρου ζωής του κάθε δικαιούχου, όπως είχαμε ζητήσει εξαρχής με την ψήφιση του νόμου. Έως τώρα, το μέτρο εφαρμόζεται βάσει νομοθεσίας, μόνο για την πρώτη τριετία καταβολής της εν λόγω παροχής. Εν συνεχεία, επιβάλλεται περικοπή στο ήμισυ του αρχικού καταβληθέντος ποσού. Πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, που κακώς εφαρμόστηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους στο Δημόσιο και στον ΟΓΑ. Στους δικαιούχους αυτούς η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα πίσω και το μέτρο δεν πρέπει να το επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα. 

Υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι, που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020! 

Έστω και την ύστατη ώρα, καλείται η κυβέρνηση να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία. Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν χάσει το έτερον ήμισυ και η σύνταξη λαμβάνεται επειδή οι εκλιπόντες είχαν καταβάλλει κανονικά και απρόσκοπτα τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν. Δεν μπορεί τώρα να γίνεται περικοπή της παροχής, στο όνομα κάποιας δημοσιονομικής εξισορρόπησης. 

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω μνημονίων και βαθιάς οικονομικής κρίσης. Βρισκόμαστε στο 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας. Επιτέλους, ας αναλογιστεί η κυβέρνηση από ποιους συνταξιούχους επιδιώκει να υφαρπάξει ένα μέρος του εισοδήματός τους! Από εκείνους που διαβιούν μόνοι και έχουν απόλυτη ανάγκη την οικονομική ενίσχυση». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News