Παίδων Αγία Σοφία, νοσοκομείο
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Η δημόσια Υγεία στο στόχαστρο - Θύματα και τα παιδιά

Παραπολιτικά
Η δημόσια Υγεία στο στόχαστρο - Θύματα και τα παιδιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των παιδιών που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί στο Παίδων

Το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας υπονομεύεται καθημερινά με τις επιλογές της κυβέρνησης για πλήρη μετατροπή του Συστήματος Υγείας σε ιδιωτικό, ώστε να θησαυρίζουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που κάνουν “πάρτι” στον χώρο.

Θύμα της μισάνθρωπης και αντικοινωνικής πολιτικής αυτής είναι φυσικά και τα παιδιά.

Τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων

Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” στην Αθήνα έχει μια σημαντική ιστορία και αποτελεί τη μοναδική τέτοια μονάδα της χώρας. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί σε αυτό είναι τρομακτική, καθώς αποδυναμώνεται συνεχώς, αφού η Πολιτεία το έχει αφήσει - όπως και πολλές δεκάδες ακόμη σημαντικές νοσηλευτικές μονάδες - στην τύχη τους, δίχως επαρκή χρηματοδότηση, δίχως προσωπικό, δίχως τίποτε.

Το τελευταίο πρόβλημα είναι τα χειρουργεία.

Σοβαρός κίνδυνος

Σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία των παιδιών που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργείο εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα του ΕΣΥ, σύμφωνα με τους γιατρούς του.

Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει στις αρχές Φεβρουαρίου στο ίδιο ίδρυμα, οπότε και το υπουργείο Υγείας είχε προαναγγείλει ότι προκηρύσσει τρεις θέσεις αναισθησιολόγων, ενώ είχε μετακινήσει και αναισθησιολόγους από διαφορετικά νοσοκομεία.

Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μόνιμη λύση ούτε σε αυτό το πρόβλημα.

Τι λένε οι γιατροί

Στη συνεδρίαση του χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στις διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού με αφορμή και την πρόσφατη μετακίνηση αναισθησιολόγου στο “Αγλαΐα Κυριακού”.

Όπως αναφέρουν οι γιατροί, «οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όριά τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων, αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (π.χ. νεογνά, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου, πράγμα που σημαίνει ότι, αν ακόμη και αύριο διορίζονταν αναισθησιολόγοι, οι κλειστές αίθουσες δε θα ήταν δυνατό να ανοίξουν».

Τέλος τα τακτικά χειρουργεία

Ως εκ τούτου και μετά από συνάντηση που είχαν χθες με τον διοικητή του νοσοκομείου, αποφασίστηκε αναστολή των τακτικών χειρουργείων από την 1η Ιουνίου έως ότου γίνει δυνατή η ασφαλής λειτουργία και εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Στην ανακοίνωση των γιατρών υπογραμμίζεται ότι «οι εργαζόμενοι πρακτικά δουλεύουν πια πέρα από τα όριά τους, σε συνθήκες υπερεφημέρευσης εξοντωτικές για τους ίδιους και επισφαλείς για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μεγαλώνουν διαρκώς οι λίστες αναμονής των τακτικών χειρουργείων, αλλά να καθυστερούν και τακτικά περιστατικά μεγάλης βαρύτητας (π.χ. νεογνά, παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας). Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό του χειρουργείου. πράγμα που σημαίνει ότι. αν ακόμη και αύριο διορίζονταν αναισθησιολόγοι, οι κλειστές αίθουσες δε θα ήταν δυνατό να ανοίξουν!

Τραγικές ελλείψεις

Στις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, τονίστηκε και η έλλειψη σε νοσηλευτές στη Μονάδα Παίδων, η οποία πια δύναται να δέχεται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία κινητοποίηση στη διοίκηση στις 20/05, στις 10 π.μ. (σ.σ. πραγματοποιήθηκε χθες), και αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 01/06 έως ότου γίνει δυνατή η ασφαλής λειτουργία και εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό, για να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια παραποίησης των πρακτικών της συνέλευσης του χειρουργικού τομέα. Οι αποφάσεις των εργαζομένων, καθώς και τα αιτήματα που θέτουν ψηφίστηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία και δε χωρά σε αυτές καμία νόθευση από τη διοίκηση του νοσοκομείου».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News