Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη φοβάται τις ευρωεκλογές και το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να “γράψει” ποσοστό το οποίο θα απέχει... διψήφιο νούμερο από εκείνο του περασμένου Ιουνίου. Δηλαδή τρέμει στο ενδεχόμενο να μην ξεπεράσει, έστω, το 31% (με τον πήχη ωστόσο να τίθεται επίσημα στο 33% των προηγούμενων ευρωεκλογών).
Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να κινητοποιήσει τους βουλευτές να “τρέξουν” για τις ευρωεκλογές. Και για τον λόγο αυτό να χρησιμοποιεί και το “καρότο” του μετεκλογικού θερινού ανασχηματισμού!
Δηλαδή, τι λέει ο Μητσοτάκης στους βουλευτές “πρώτης γραμμής” που μπορούν να φέρουν ψηφαλάκια εφόσον το “τρέξουν”; “Κάνε σοβαρό προεκλογικό αγώνα και... εδώ είμαι εγώ μετά τις εκλογές, θα έχεις προτεραιότητα σε χαρτοφυλάκιο άμα κάνουμε ανασχηματισμό”.
Βεβαίως η κυβέρνηση ήδη είναι... τεράστια (η μεγαλύτερη κυβέρνηση στην ιστορία της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ολάκερη, μην τα ξαναλέμε, τα ’χουμε γράψει - το διαβάσατε πρώτοι εδώ στη “Ν.Κ.”), αλλά υπάρχουν πεντέξι υπουργοί και υφυπουργοί για τους οποίους δεν “τρελαίνεται” το Μαξίμου και απλώς πήραν θώκο γιατί το επέβαλλε το rotation. Οπότε μπορεί να αδειάσουν επί σκοπώ ορισμένες θέσεις, για να καταληφθούν από τους ιδιαίτερα φιλότιμους του προεκλογικού αγώνα της ευρωκάλπης.
Τον κράτησε... καβάντζα
Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να κάνει έναν ανασχηματισμό όταν “παραιτήθηκαν” ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος, αλλά δεν τον έκανε. Και οι “πονηροί” τότε είχαν πει ότι δεν έγινε καμία κίνηση, διότι ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει εύκαιρο προς χρήση τον ανασχηματισμό για την επομένη των ευρωεκλογών.
Το χαρτί του ανασχηματισμού όχι μόνο θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να δείξει ότι έλαβε τυχόν μηνύματα της ευρωκάλπης, αλλά εντωμεταξύ λειτουργεί και ως κίνητρο για τους υπουργούς που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και τους βουλευτές που επιθυμούν μία θέση στον κυβερνητικό ήλιο. Η συμμετοχή ή η αδιαφορία στην εκλογική μάχη θα κρίνει πιθανώς και την αξιοποίηση ή μη στην επόμενη κυβέρνηση, είναι το μήνυμα προς τους βουλευτές.
Οι 12... απόστολοι του Μητσοτάκη
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Μητσοτάκης ανέθεσε σε 12 κορυφαίους υπουργούς από μία από τις περιφέρειες της χώρας, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. Οι υπουργοί θα κάνουν περιοδείες, μόνοι ή και με κλιμάκια, και θα λειτουργούν και ως “σύνδεσμοι” με τον κεντρικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κριτήριο αυτής της “ανάθεσης προεκλογικού έργου” είναι πολιτικό. Δηλαδή ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης δεν αναλαμβάνουν την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο αντίστοιχα με την ιδιότητα των υπουργών Άμυνας και Επικρατείας αντίστοιχα, αλλά ως στελέχη που έχουν “περάσματα”, στο καραμανλικό κοινό ο πρώτος και στο σαμαρικό ο δεύτερος.
Σε άλλες περιπτώσεις, το κριτήριο της επιλογής έχει να κάνει με την αρμοδιότητα του υπουργού. Για παράδειγμα, η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δημήτρης Καιρίδης την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τις ιδιότητες των υπουργών Τουρισμού και Μετανάστευσης αντίστοιχα.