Δήμος Μαλεβιζίου

Δηλαδή ο δήμαρχος ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα με τις εξηγήσεις του; 

Παραπολιτικά
Δηλαδή ο δήμαρχος ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα με τις εξηγήσεις του; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη; Γιατί για την ποινική ή πειθαρχική θα αποφανθούν τα δικαστήρια...

Όπως γράψαμε πριν τέσσερις μέρες, ανακοινώθηκε επίσημα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) η πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου σε Δήμο της Περιφέρειας Κρήτης, για έκδοση παράνομων αποφάσεων μεταδημότευσης και βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας, μετά από έλεγχο που διενήργησε κατόπιν καταγγελίας η Περιφερειακή Υπηρεσία Ρεθύμνου της ΕΑΔ. Μάλιστα, προκαταβολικά αναφέραμε ότι, παρότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας δεν αναφερόταν ονομαστικά στον Δήμο, επρόκειτο για τον Δήμο Μαλεβιζίου. 

Στο πόρισμα της ΕΑΔ, εκτός των συστάσεων που υποδεικνύονται προς τις υπηρεσίες και τη δημοτική Αρχή, που σημειωτέον είναι η ίδια πλειοψηφία με τον ίδιο δήμαρχο, οπότε σημειώθηκε και η παρανομία, αφού επανεξελέγη στις αυτοδιοικητικές εκλογές που μεσολάβησαν, μεταξύ καταγγελίας, ελέγχου και πορίσματος, ζητείται επιπλέον η εκκίνηση της πειθαρχικής δίωξης του υπεύθυνου αντιδημάρχου, η ανάκληση τριακόσιων εξήντα επτά (367) αποφάσεων μεταδημότευσης και τριακοσίων πέντε (305) βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας ως μη σύννομες. 

Δεν έλεγε τίποτε 

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, επί 8ημέρου γνώριζε το πόρισμα της ΕΑΔ και επί τριημέρου από τη γνωστοποίηση της υπόθεσης δημοσιογραφικά δεν έλεγε τίποτα. Επέλεξε τελικά θεσμικά να μιλήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου το ενημέρωσε και μαζί και τους δημότες του, ότι η ανακοίνωση της ΕΑΔ αφορούσε τον Δήμο του, πώς αλλιώς να έκανε άλλωστε. Όμως, αντί να σταθεί στην επιβεβαίωση και να εξηγήσει τα τι και πώς, αφού υποτίθεται γνώριζε τα περί ελέγχου στον Δήμο του επί μήνες, τα άφησε πίσω του και ανακοίνωσε πως πλέον θα θωρακίσει τον Δήμο του με ένα από τα ισχυρότερα συστήματα διαφάνειας με αδιαπέραστα φίλτρα!!! Μάλιστα. 

Και για να έχουμε καλό ερώτημα, κύριε δήμαρχε, επειδή η καταγγελία έγινε το καλοκαίρι του 2023 και μάλιστα επώνυμα, από δημοτικό σύμβουλο της τότε αντιπολίτευσης, και τελικά ο έλεγχος και το πόρισμα είναι καταπέλτης, με σωρεία μεταδημοτεύσεων εκατοντάδων άγνωστων με τον δήμο πολιτών στις περισσότερες περιπτώσεις, εσείς δεν ήσασταν τότε δημοτική Αρχή; Δικοί σας αντιδήμαρχοι δεν υπέγραφαν αφειδώς ή θα βρεθούν ως εξιλαστήρια θύματα τίποτα υπάλληλοι; Κι αν αυτοί σηκώσουν τα βάρη, οι αντιδήμαρχοί σας δεν ήξεραν τι υπέγραφαν; Άρα, από ποιους θα θωρακίσετε τη διαφάνεια του Δήμου; Δεν πρέπει να το εξηγήσετε στους δημότες σας, όλοι μαζί οι Μαλεβιζιώτες έπραξαν ό,τι έπραξαν, ή άνθρωποι της τότε δημοτικής Αρχής, που είναι η ίδια με τη σημερινή στον Δήμο σας, δηλαδή η δική σας; 

Η ευθύνη 

Ευθέως, ποιος θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη, γιατί για την ποινική ή πειθαρχική θα αποφανθούν τα δικαστήρια. Έπαιξε ρόλο αυτή η “πυραμίδα”, “αεροπλανάκι” ή “ρολόι” των παράνομων μεταδημοτεύσεων στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου, σε ποιο βαθμό και σε τι μέγεθος; Βεβαίως το αποτέλεσμα δεν αλλάζει πλέον, ούτε είναι γνωστό αν και σε τι βαθμό αλλοιώθηκε. Όμως πολιτικά και ιστορικά αυτή θα ήταν πραγματικά γενναία πράξη, να ειπωθεί από εσάς, κύριε δήμαρχε, και θα ήταν και η πιο σοβαρή κίνηση ενταφιασμού τέτοιων πρακτικών, που μπορεί να έγιναν τελικά εν αγνοία σας ή παρά τη θέλησή σας, οπότε είναι θέμα πάλι, αλλά άλλης τάξης κι άλλου περιεχομένου. Δηλαδή τώρα, πιστεύετε ότι ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα των δημοτών σας με έναν “tabula rasa”;;; Έχουμε την εντύπωση ότι, αντί για “άγραφος πίνακας”, γίνεται μαυροπίνακας. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News