Τοξικά απόβλητα

Ραδιενεργά και πυρηνικά απόβλητα συζητούν να έρθουν και στην Κρήτη;

Παραπολιτικά
Ραδιενεργά και πυρηνικά απόβλητα συζητούν να έρθουν και στην Κρήτη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ακριβώς συμβαίνει και τι αναλογικά θα κληθεί να σηκώσει η Κρήτη και γιατί σε επίπεδο διαχείρισης εξαντλημένων (sic!!!) πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας;

Άλλο πάλι κι αυτό, στα πλαίσια ως φαίνεται της αρχής της αναλογικότητας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, από τις 5 Μαρτίου έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μεν, αλλά σχεδόν σιωπηρά δε, ιδίως ανά Περιφέρεια, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων (sic!!!) πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας!!! Προφανώς σε αυτά περιλαμβάνεται και το περίφημο Κοζλοντούι με τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στη νότιο Βουλγαρία. 

Έγγραφο

Η ανακοίνωση αυτή στις 5 Μαρτίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει: «Στο πλαίσιο του άρθρου 8 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 107017/2006 (Β' 1225) για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, όπως τροποποιημένη ισχύει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε διαβούλευση με το κοινό και τις δημόσιες Αρχές τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας. 

Η μελέτη με τις πληροφορίες που αναφέρονται στην περιγραφή του σχεδίου και κάθε πληροφορία σχετικά με τις ενδεχόμενες διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα προβλεπόμενα μέτρα για τον περιορισμό ή εξάλειψη των εν λόγω επιπτώσεων είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο που βρίσκεται στο τέλος του κειμένου. Το ενδιαφερόμενο κοινό καλείται να διατυπώσει τις απόψεις του μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής. Οι απόψεις θα πρέπει να διαβιβαστούν προς την αρμόδια Αρχή (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τη διεύθυνση [email protected]. SEA Bulgaria Nuclear Waste Strategy». 

Αν δεν έχει υπάρξει παράταση, η διαβούλευση ήδη έχει λήξει στις 5 Απριλίου, που πολύ αμφιβάλλουμε ανά Περιφέρεια της χώρας, ποιος πολίτης και πόσοι φορείς την έχουν πάρει μυρωδιά... 

Αλλά τα καλύτερα είναι παρακάτω για την Κρήτη. Την ερχόμενη Παρασκευή 26 Απριλίου, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, δεύτερο θέμα για λήψη απόφασης είναι το “Σχέδιο επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το αρ. πρωτ. ΔΙΠΑ 24705/1637/5-3-2024 έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - ΔΙΠΑ". 

Μάλιστα, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, μέχρι και χθες το βράδυ τουλάχιστον, πέραν του τίτλου του θέματος, σχετική εισήγηση γι’ αυτό δεν υπάρχει, για να μη σας πω για το αν και ποιος το έχει πάρει είδηση, ότι είναι ήδη από τις 5 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση. Όλα καλά στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Δήμους και την ΠΕΔ Κρήτης, με αυτό κύριοι και κυρίες της Αυτοδιοίκησης; Τι ακριβώς συμβαίνει και τι αναλογικά θα κληθεί να σηκώσει η Κρήτη και γιατί σε επίπεδο διαχείρισης εξαντλημένων (sic!!!) πυρηνικών καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας; Θα μας το εξηγήσει κάποιος; Γιατί στην Αττική ήδη έχουν ανάψει “φωτιές” αντιδράσεων και “μετωπική” Δήμων με το υπουργείο, για άλλο σοβαρό θέμα, την κατασκευή του ΧΥΤΒΕΑ στη θέση “Κεραμιδέζα” στον δήμο Τανάγρας. Ενώ οι προσφυγές για ματαίωση του έργου βρίσκονται στο ΣτΕ, τα Δημοτικά Συμβούλια τεσσάρων Δήμων με ομόφωνα ψηφίσματα άναψαν το “πράσινο φως” για συστράτευση όλων των δυνάμεών τους, καθώς και την οργάνωση κοινών δυναμικών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανιών Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΒΕΑ) στην Ελλάδα. 

Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι, φορείς αλλά και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τονίζουν πως η κυβέρνηση κρατάει “χαμηλά” το θέμα, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις, αλλά η περιοχή είναι “καζάνι που βράζει”. Όπως τονίζουν, για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ομοφωνία και δυναμική για ένα κοινό θέμα που αναμένεται να επηρεάσει τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής, ενώ μέχρι τέλος του μήνα που θα γίνει η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση θα κάνουν αγώνα για ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα τοξικά απόβλητα, που αφορούν και τον εμβληματικό Ασωπό ποταμό, στην περιοχή του δήμου Τανάγρας. 


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News