χρηματιστήριο

Όταν οι αριθμοί ευημερούν...

Παραπολιτικά
Όταν οι αριθμοί ευημερούν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι κακόγουστο αστείο το να μιλάς για “οικονομική εκτόξευση” σε μια χώρα που στα πέντε χρόνια της άνευ μνημονίων διακυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε από την 22η θέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην Ευρώπη των “27”, στην... 26η

Αν κοίταζε κανείς την Ελλάδα της δεκαετίας του 1960, θα έβρισκε πολλά κοινά σημεία με το σήμερα. Και τότε η Ελλάδα ήταν το “οικονομικό θαύμα” της Ευρώπης, μια... μικρογραφία της Ιαπωνίας, ως προς τα ποσοστά ανάπτυξης που κατέγραφε κάθε χρόνο. Μιλάμε για ανάπτυξη που κάνει τα 2% και 3% του Μητσοτάκη να μοιάζουν... αστεία. 

Αυτή η Ελλάδα ήταν μια χώρα ακραίων κοινωνικών ανισοτήτων, όπου το κοινωνικό προϊόν της “ραγδαίας ανάπτυξης” το μοιραζόταν μεταξύ τους η ολιγάριθμη ελίτ των πολύ πλούσιων και το πολιτικό της προσωπικό. Για τον λαό... δεν έμενε τίποτε. 
Τότε ο Γιώργος Παπανδρέου (δεν μπορώ να υιοθετήσω τον χαρακτηρισμό “Γέρος της Δημοκρατίας” για τον μέγα διώκτη των Αριστερών και δημιουργό των τόπων εξορίας, φοβούμαι) είχε πει το περίφημο «όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι». Ένα ρητό που βρίσκει και σήμερα την εφαρμογή του στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλη μια δεξιά κυβέρνηση, δηλαδή, που αποτυγχάνει να “μοιράσει σωστά την πίτα” και να πετύχει μεταφορά του πλούτου από τα πάνω προς τα κάτω. Για την ακρίβεια, πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο: Σχεδόν όλη η ανάπτυξη των τελευταίων πέντε χρόνων έχει καταλήξει στις βαθιές τσέπες του 0,1% των πλουσιότερων και ό,τι έμεινε πήγε στο 10% της (πραγματικής) μεσαίας τάξης. Για τους μισθωτούς και τους μικροεπαγγελματίες δεν έμεινε τίποτε. 

Η... εκτόξευση 

Είναι γνωστές οι καλές σχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκης με διάφορα κέντρα επιρροής διεθνώς, αφού είναι ο καλύτερος “μαθητής” της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που προωθούν τα νεοφιλελεύθερα κέντρα χάραξης πολιτικής. Και αυτά τα κέντρα ανταποδίδουν τη χάρη, τροφοδοτώντας τα διεθνή media που ελέγχουν με διάφορες παραλλαγές του success story της ελληνικής οικονομίας. 
Έχουμε δει κατά καιρούς τέτοια άρθρα, τα μισά και παραπάνω στον “Economist” (με τους ιδιοκτήτες του οποίου έχει ιδιαίτερα προνομιακή σχέση η οικογένεια Μητσοτάκη), αλλά και σε διάφορα άλλα Μέσα. 

Χθες είδαμε και ένα άρθρο στο Reuters, όπου τα μπέρδεψαν λίγο με τον χρονικό ορίζοντα, αλλά τέλος πάντων βγάλανε το... συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία έχει... απογειωθεί. Ο τίτλος του άρθρου είναι “Η ελληνική οικονομία εκτοξεύεται μετά από μια δεκαετία πόνου” (ναι, είπαμε, τα μπέρδεψαν λίγο με τον χρονικό ορίζοντα) και το γενικό τους συμπέρασμα είναι ότι «το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα ολοκληρωθεί επιτέλους». 

Απογειωθήκαμε! 

Είναι κακόγουστο αστείο το να μιλάς για “οικονομική εκτόξευση” σε μια χώρα που στα πέντε χρόνια της άνευ μνημονίων διακυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε από την 22η θέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην Ευρώπη των “27”, στην... 26η και από τον 21ο μέσο μισθό σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (και μετά το “πατατράκ” της μείωσης 40% των ονομαστικών μισθών στα μνημονιακά χρόνια 2010-2018) επίσης στον 27ο. Ενδιαφέρον έχει ότι στο μέσο ΑΕΠ ξεπερνάμε μόνο τη Βουλγαρία και στον μέσο μισθό ξεπερνάμε μόνο τη Σλοβακία. 
Η Ελλάδα “έγραψε” ανάπτυξη 15% τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά την ίδια ώρα οι πραγματικοί μισθοί έπεσαν 2%, αφού η αύξηση των ονομαστικών μισθών ήταν 13%. Κι αυτό παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του κατώτατου. Είναι άξιο αναφοράς ότι μέσα στην τελευταία πενταετία η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα στην Ε.Ε. των “27” στην οποία έπεσαν οι πραγματικοί μισθοί! 
 
Προς τι τα πανηγύρια;

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, οι κυβερνώντες και οι λιβανιστές τους πανηγυρίζουν. Γιατί; Διότι γίνονται πλουσιότεροι οι πλούσιοι; Ναι, λογικό να πανηγυρίζουν τότε λοιπόν. Αναφέραμε ήδη στην αρχή του σημειώματος τούτου ότι η κατάσταση φέρνει (ανησυχητικά) στη δεκαετία του ’60 και στο τότε «μοντέλο ανάπτυξης για τους πολύ ολίγους». Χρειάστηκε να πέσει η χούντα, να έρθει η μεταπολίτευση και να φύγει η Δεξιά από την εξουσία, για να αρχίσει να μοιράζεται δικαιότερα το κοινωνικό προϊόν - ό,τι και αν πούμε για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα παραμένει αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τις πρώτες δύο τετραετίες του ΠΑΣΟΚ έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος προς τα κάτω, της ελληνικής ιστορίας. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News