Η μοίρα του αγρότη... 

Παραπολιτικά
Η μοίρα του αγρότη... 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλεύει όλο τον χρόνο και έρχεται μια ξαφνική μπόρα και του καταστρέψει τα πάντα...

Ναι, αυτή είναι η μοίρα του αγρότη. Παλεύει όλο τον χρόνο και έρχεται μια ξαφνική μπόρα, που μπορεί να του καταστρέψει τα πάντα. Μέσα σε λίγες στιγμές. Μέσα σε ανύποπτο χρόνο. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ώρες με τους θυελλώδεις ανέμους. Ό,τι σταφύλια “γεννήθηκαν” φέτος πάνω στις κουρμούλες τα “πλήγωσε” ή ακόμα και τα κατέστρεψε ο ισχυρός νοτιάς. Τα μποφόρ κατά περιοχές φτάνουν μέχρι τα 10. Οι αμπελουργοί είναι σε απόγνωση. Ήταν μόλις στο ξεκίνημα η άνθιση και το “δέσιμο” των αμπελιών. 

«Οι αγρότες όλο θέλουν»... 

Γι’ αυτό σας λέω. Υπάρχει ζήτημα με αυτή τη δουλειά. Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά είναι ήρωες. Αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Και φυσικά, ουκ ολίγες φορές αποδεικνύονται πάρα πολύ αδύναμοι μπροστά στις φυσικές καταστροφές, οι οποίες εκδηλώνονται μέσα σε χρόνο-ρεκόρ και δεν μπορεί κανείς να τις προβλέψει όσο πιο έγκαιρα γίνεται, ώστε να έχει τις λιγότερες απώλειες. Ή έστω, κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Όσα μέτρα και αν πάρει, η κατάσταση τις περισσότερες φορές είναι όχι ανεξέλεγκτη, αλλά πάρα πολύ δύσκολη. 

Επομένως, είναι τουλάχιστον άδικο για τους ανθρώπους αυτούς να υπάρχει μία συνεχής γκρίνια, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μονίμως στο “στόχαστρο” της κριτικής τους τούς αγρότες. 
«Οι αγρότες όλο θέλουν... Κάνει μια βροχούλα και τους καταστρέφει, λέει, τη σοδειά τους. Και φωνάζουν για να πάρουν αποζημιώσεις. Και παίρνουν και τις επιδοτήσεις. Εμείς όταν καταστραφούμε από πού αποζημιωνόμαστε;». 

Δεν είναι έτσι... 

Ε, λοιπόν, όχι. Είναι εντελώς λάθος... Καταρχήν οι αμπελουργοί, οι ελαιοπαραγωγοί, οι παραγωγοί οποιουδήποτε αγροτικού προϊόντος δεν είναι “χαραμοφάηδες”... Το αντίθετο μάλιστα. Βέβαια, «παντού τα πάντα» θα μου πεις. Πουθενά δεν είναι όλοι “καλοί” και όλοι “κακοί”. Πάντα υπάρχουν οι “παραφωνίες”. Όμως, ο κανόνας είναι ένας: Ότι οι άνθρωποι αυτοί, για να μπορέσουμε εμείς να απολαύσουμε τα προϊόντα που παράγουν, μοχθούν και βρίσκονται διαρκώς στο “μάτι του κυκλώνα”. Α, και κάτι άλλο πάρα πολύ σημαντικό. Πληρώνουν.

Ή προπληρώνουν μάλιστα αν θέλετε. Για να ασφαλίσουν την παραγωγή τους. Πότε προπληρώνουν τον ΕΛΓΑ; Στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Άρα, δεν τους χαρίζουν τίποτα οι ασφαλιστικοί φορείς. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν τους αποζημιώνουν, απλά τους επιστρέφουν ένα μέρος των χρημάτων τα οποία ήδη έχουν δώσει. Γι’ αυτό είναι λάθος να υπάρχουν κατηγορίες εναντίον τους. Και μάλιστα, θα πρέπει εμείς ως καταναλωτές να λέμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί κουράζονται και πολλές φορές ζημιώνονται ανεπανόρθωτα, ώστε εμείς στο τραπέζι μας τα εκλεκτά τους προϊόντα.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News